Actualitate

Dacă e weekend, e un nou incendiu la Pata Rât

Un fum gros s-a ridicat din zona rampei de gunoi de la Pata Rât, vineri seara. Deșeurile au luat foc din nou, la aproape trei săptămâni de la ultimul incendiu din zonă. De aproape jumătate de an gunoaiele se aprind, convenabil, weekend de weekend. Câte incendii mai trebuie să izbucnească pentru ca autorităţile să-şi dea seama că focul ar putea fi pus intenţionat pentru a se reduce cantitatea de gunoaie?

În contextul depășirii capacității de depozitare și a obligației de închidere a rampei neconforme de gunoi de la Pata Rât nu este exclus ca gunoiul să fi fost aprins intenționat. De exemplu, în luna aprilie vechea rampă de gunoi de la Pata Rât a ars o săptămână întreagă.

Este greu de crezut cum de atâtea luni nu se poate identifica modalitatea în care focul pune stăpânire pe munţii de gunoaie sau cine “se joacă cu chibriturile” la Pata Rât, în condiţiile în care administratorii rampelor de gunoi spun că în zona există camere de supraveghere şi perimetrul este păzit.


Reprezentanţii ISU Cluj recunosc că de la ultimul incendiu major de la sfârşitul lunii august au mai intervenit la Pata Rât aproape în fiecare weekend pentru a stinge focul de mai mari sau mai mici dimensiuni care a cuprins gunoaiele.

Dezastrul provocat de arderea gunoaielor de la Pata Rât i-a marcat de fiecare dată pe locuitorii din zonă, în ultimele luni, zeci de persoane primind îngrijiri medicale pentru intoxicaţie cu fum. Nu doar cei din Pata Rât sunt afectaţi, ci şi locuitorii întregului cartier Someşeni. Mai mult, şi zborurile de pe aeroport sunt afectate de fiecare dată când fumul gros şi înecăcios învăluie oraşul.


Practica “evacuării” prin incendiere a gunoaielor de la Pata Rât a început “timid” de mai mulţi, dar de anul trecut focul a scăpat de fiecare dată de sub control. La ultimele două incendii din mai şi din august pompierii clujeni s-au luptat peste 55 de ore pentru a stinge flăcările (36 de ore la incendiul din mai şi 19 ore la cel din august), folosind tone de apă.

Incendierea gunoaielor se pare că continuă în ciuda numeroaselor dosare penale deschise la poliţie şi a declaraţiilor autorităţilor că lucrează pentru identificarea şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi pentru aceste dezastre ecologice.

abonare newsletter