Actualitate

Începe şcoala: Cât de pregătite sunt unitățile de învățământ din județul Cluj. Ce investiții s-au făcut în școli.

Elevii din mai multe judeţe revin, luni, la cursuri în spaţii improprii sau improvizate, cu toaletele în fundul curţii, în clase fără încălzire, cu pereţii scorojiţi şi cu mobilierul vechi de zeci de ani. În Cluj, aproape 16% din obiectivele de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare înaintea începerii anului şcolar.

Printre acestea figurează o şcoală a cărei clădire are pereţii de lemn, degradaţi de o ciupercă, şi o grădiniţă cu acoperiş neetanş prin care plouă şi care avea şi scaune degradate.

Unități de învățământ cu probleme

Reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma, a declarat, la şedinţa Colegiului Prefectural Cluj, că sunt unităţi neautorizate şi din cauza nefinalizării unor lucrări de reabilitare a unor clădiri degradate sau a problemelor existente la sistemul de încălzire sau de evacuare a deşeurilor.


„La nivelul judeţului Cluj avem, în total, 671 de obiective de învăţământ - şcoli, licee, grădiniţe, cantine, sală de sport, internate, ateliere, spălătorii, din care 565 de obiective (84,29%) au autorizaţie sanitară, iar 106 obiective (15,80%) nu au această autorizaţie. Motivul principal al neautorizării este lipsa apei curente şi a apei potabile în localităţile din mediul rural unde funcţionează aceste şcoli, astfel că unităţile nu pot fi autorizate. Alte motive ţin de nefinalizarea unor lucrări de reabilitare, grupuri sanitare necorespunzătoare sau de tip latrină, clădiri degradate, probleme existente la sistemul de încălzire sau evacuarea deşeurilor, în condiţiile în care nu există încheiate contracte de salubritate”, a spus Duma, potrivit Mediafax.

Potrivit acesteia, Grădiniţa cu program prelungit “Aşchiuţă” Cluj-Napoca nu a primit autorizaţie deoarece nu dispune de cabinet medical şi izolator şi lipsesc circuitele şi spaţii suficiente, la blocul alimentar, în timp ce la Liceul Tehnologic “Someş” Dej s-a constatat o clădire degradată, iluminat insuficient, instalaţii sanitare neetanşe şi curte neigienizată.


De asemenea, grădiniţa din satul Suceagu nu a fost autorizată deoarece nu are apă potabilă iar fosa septică era amenajată incorect, în clădire, în timp ce şcoala din satul Romeşul Rece - Uzină nu a primit autorizaţie pentru că avea o clădire insalubră, cu tâmplărie degradată şi iluminat insuficient.

“Şcoala din satul Măguri Bogdăneşti nu a fost autorizată sanitar deoarece avea clădirea cu pereţii de lemn degradaţi de o ciupercă, grup sanitar necorespunzător tip latrină, iluminat incandescent incomplet şi nu avea încheiat nici contract de salubritate. La grădiniţa din satul Guga, s-a constatat lipsa apei curente, grup sanitar necorespunzător tip latrină, acoperiş neetanş care a degradat pluvial tavanul din sala de grupă si corridor, împrejmuire incompletă, lipsă contract cu serviciul de salubritate, scaune degradate”, a precizat Dorina Duma.


Ce investiții s-au făcut în școlile clujene

Pe de altă parte, reprezentanții municipalității precizează că suma totală investită de Primărie în ultimul an în extinderea, modernizarea, repararea și dotarea școlilor din Cluj-Napoca este de 60 de milioane de lei.

Școala „Ion Agârbiceanu”, Liceul „Avram Iancu” au fost extinse și complet renovate. Pentru Școala „Ioan Bob” a fost complet renovată clădirea monument istoric din str. Memorandumului nr. 22. Cele trei unități de învățămînt au fost dotate cu mobilier nou și cu material didactic modern: table interactive, calculatoare , laptop-uri.


La Școala cu clasele I-VIII „Ion Agârbiceanu” au fost realizate următoarele investiții:

-2 corpuri de clădire noi


- sală de sport nouă

- sală multifuncțională nouă

- 4 corpuri de clădire modernizate

- spațiu nou pentru pauza de masă

Investiția realizată la  Școala „Ion Agârbiceanu” se ridică la suma de 22,8 milioane de lei.

La Liceul „Avram Iancu” au fost realizate următoarele investiții:

- un corp de clădire nou

- o sală de sport nouă

-lift pentru corpurile de clădire vechi și rampe pentru persoanele cu dizabilități

Investiția realizată la  Școala „Avram Iancu” se ridică la suma de 8.2 milioane de lei.

„La clădirea monument istoric din str. Memorandumului nr. 22, noul sediu al Școlii „Ioan Bob”, au fost realizate  14 săli de clasă și 2 laboratoare, în urma unei investiții de 6.1 milioane de lei.

Investiția în derulare în modernizarea Liceului „Mihai Eminescu” va fi finalizată în luna decembrie. Această investiție constă în: 10 corpuri de clădire reabilitate, 2 săli de sport modernizate și extinse, 2 terenuri de sport modernizate, 486 de echipamente IT pentru 2.800 de elevi. Valoarea totală a investiției se ridică la 14.6 milioane de lei.

Pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a noului an școlar 2016-2017, Primăria municipiului Cluj-Napoca a realizat lucrări de întreținere și reparații, în valoare totală de 8,7 milioane de lei, la un număr de 85 de unități școlare”, spun reprezentanții primăriei.

Butoane de panică și polițiști la școli

Pentru siguranța elevilor, școlile din municipiul Cluj-Napoca sunt dotate cu butoane de panică. Aceste butoane, amplasate în locuri accesibile cadrelor didactice, paznicilor și elevilor, sunt conectate la dispeceratul Poliției municipiului.

În cazul unui incident, butonul de panică este apăsat, iar cel mai apropiat echipaj de politie se deplasează imediat la școală.

Acest proiect a fost inițiat în anul 2010, fiind achiziționate 66 de butoane de panică.

În perioada imediat următoare, Prmăria va achiziționa centrale de transmisie alarmă pentru fiecare buton. Valoarea totală a acestor centrale este de aproximativ 30.000 lei. Aceasta îmbunătățire a sistemului de securitate cu butoane de panică se va realiza în aproximativ 20 de zile.

De asemenea, se vor monta butoane de panică și în școlile sau liceele care funcționeaza în clădiri noi.

La ora începerii cursurilor și la încheierea acestora, la intrarea fiecărei școli va fi prezent un polițist local, un polițist din poliția națională sau un jandarm.

Poliția locală, poliția națională și jandarmeria, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, vor efectua în preajma școlilor acțiuni pentru prevenirea absenteismului și a consumului de substanțe halucinogene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter