Actualitate

Autostrada Gilău-Nădăşelu va fi gata în 2016, dar nu va putea fi folosită pentru că lipseşte un pod. "Licitaţia pentru pod va fi publicată în săptămânile următoare"

Circa 8,7 km de autostrada de lângă Cluj-Napoca pe lotul Gilău - Nădăşelu vor fi gata la final de 2016, însă tronsonul nu va putea fi deschis circulaţiei pentru că lipseşte podul peste Someş care să-l lege de restul autostrăzii A3 până la Câmpia Turzii.

"Nu vor putea fi utilizaţi, într-adevăr, o perioadă de timp. Lipseşte acest pod", recunoaşte şeful de la Drumuri, Cătălin Homor, într-un interviu pentru HotNews.ro. Licitaţia pentru pod a fost demarată în 2015, dar anulată la începutul anului. "Documentaţia a fost foarte slabă. Am refăcut-o şi în săptămânile următoare va fi pe SEAP", a spus Homor.

Cei 8,7 km din A3 langa Cluj-Napoca, între Gilău şi Nădăşelu sunt într-un stadiu avansat de execuţie şi au toate şansele să fie terminaţi până la finalul anului de către constructorul român UMB. Chiar şi aşa, tronsonul nu va putea fi deschis traficului pentru că podul peste Someş care uneşte tronsonul de restul autostrăzii A3 spre Câmpia Turzii nu a fost terminat. Început de pe vremea contractului Bechtel, podul a rămas pe jumătate realizat şi a aşteptat să fie refăcut, însă autorităţile nu s-au mişcat eficient.


"S-a pornit în anul 2015 cu o licitaţie pentru acest pod. Documentaţia a fost foarte slabă, iar asta a fost şi motivul pentru care la începutul lui 2016 s-a anulat licitaţia. Nu o mai puteam relicita în aceeaşi manieră şi am cerut completarea proiectului. S-a realizat acest lucru în luna mai, s-a reproiectat, s-au făcut liste de cantităţi şi s-a făcut o documentaţie solidă. Am scos-o la licitaţie. E trimisă la Agenţia pentru Achiziţii Publice. Probabil în cel mult o săptămână, o săptămână jumătate va fi în SEAP", a declarat pentru HotNews.ro directorul Companiei de Autostrăzi (CNADNR), Cătălin Homor.

"Nu vor putea fi utilizaţi [n.r. cei 8,7 km], într-adevăr, o perioadă de timp. Lipseşte acest pod. Daca ne-am fi grăbit, am fi scos la licitaţie iar o documentaţie slabă, iar, probabil, am fi avut contestaţii şi am fi anulat licitaţia", a precizat Homor.


Întrebat de ce nu a luat în calcul ca CNADNR să finalizeze podul în regie proprie, dat fiind decalajul care apare în raport cu lotul ce e aproape gata, Homor a explicat că este vorba de o lucrare prea complicată pentru Compania de Drumuri.

"Este o lucrare destul de complicată. Compania nu a mai făcut poduri de foarte mult timp, nu este un proiect cu care să facem experimente", a răspuns Homor.


Micul "ciot" de lângă Cluj-Napoca

Deşi vorbim de un tronson scurt de autostradă, acesta este unul destul de important pentru că vine în continuarea Autostrăzii A3 Câmpia Turzii - Gilău de la intersecţia cu DN1, ocoleşte municipiul Cluj-Napoca prin partea de vest şi se opreşte aproape de localitatea Nădăşelu într-o intersecţie cu un alt drum naţional, DN1F spre Zalău şi Satu Mare. Practic, A3 Gilău - Nădăşelu va funcţiona ca o centură în partea vestică a municipiului Cluj-Napoca.


Lungime: 8,7 km
Cost: 59 milioane euro (de la bugetul de stat)
Constructor: UMB-Tehnostrade
Termen contractual de finalizare: aprilie 2016 / Termen realist: final de 2016
Stadiul lucrărilor (iulie 2016): 78,88%
Stadiu financiar (iulie 2016): 69,91%

Ultimele Stiri
abonare newsletter