Actualitate

Concert caritabil pentru tinerii săraci care vor să înveţe o meserie

Trei artiști de excepție vor urca miercuri pe scena Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” pentru a construi, din note muzicale, un viitor mai bun pentru tinerii clujeni din comunități defavorizate.

Concert caritabil pentru tinerii săraci care vor să înveţe o meserie Concert caritabil pentru tinerii săraci care vor să înveţe o meserie

Cel mai cunoscut pianist român, un violonist care în viața de zi cu zi pilotează aeronave Airbus și fondatorul cvartetului clujean „Arcadia” își unesc forțele pentru un concert caritabil. Intrarea la concert este liberă şi fiecare spectator donează cât vrea sau cât poate.

Horia Mihail, unul dintre cei mai apreciați pianiști români, Cristian Mandu, violonist, dar și pilot-comandant de aeronave Airbus A320, și Zsolt Török, violoncelist fondator al cvartetului „Arcadia” și membru al Filarmonicii „Transilvania”, vor susține un concert în data de 7 septembrie, la ora 19.00. Cei trei îi invită pe clujeni să se bucure de un concert la care intrarea este liberă, iar în program figurează lucrări ale unor compozitori precum Haydn, Masenet, Fauré, Kreisler și Piazzola.


Cu prilejul concertului, doritorii pot face donații pentru a sprijini programul de calificare profesională și educație non-formală YouthBuild, implementat de asociația non-profit Habitat pentru Umanitate, prin care tineri clujeni din categorii și comunități defavorizate urmează timp de patru luni cursuri prin care sunt calificați în meserii căutate pe piața muncii, în așa fel încât la final să își găsească mai ușor un loc de muncă, să poată oferi un trai decent familiilor și să devină membri activi și implicați în comunitate, contribuind la bunăstarea tuturor.

Horia Mihail a concertat de peste 1.000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu” din București și cu Orchestra Națională Radio, dar și cu orchestre din SUA, Germania, Franța, Japonia și America de Sud. Pasiunea sa pentru muzică s-a tradus în turnee precum „Pianul călător”, „Duelul viorilor” și „Vioara lui George Enescu la sate”, prin care Horia Mihail a adus muzica clasică mai aproape de sufletele a mii de români.


Cristian Mandu a studiat muzica în România, SUA și Elveția, și are la activ zeci de concerte alături de orchestre din cele trei țări, dar și din Franța sau Norvegia. Pe lângă cariera sa muzicală, el a transformat pasiunea pentru aviație într-o meserie, în prezent fiind căpitan comandant de aeronave Airbus A320. În ultimii ani, Cristian Mandu a fost principalul organizator și promotor al unor concerte caritabile organizate la Cluj, în favoarea unor asociații non‑profit cu misiune socială.

Zsolt Török a absolvit liceul și conservatorul la Cluj, unde a fondat ulterior Cvartetul Arcadia, alături de care a câștigat Premiul I la concursurile de la Hamburg (2009), Londra (2012) și Osaka (2014) și a concertat în săli importante din Europa, Asia și America. Este membru al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca din anul 2005, dar a interpretat ca solist și alături de filarmonicile din Satu Mare, Sibiu, Oradea şi Braşov.


Programul Youth Build se află la a doua ediție. Prima generație de absolvenți a cuprins 28 de tineri, dintre care 26 au absolvit, iar 4 și-au găsit un loc de muncă în prima săptămână după absolvire. „Prin toate programele Habitat, îi ajutăm pe oamenii muncitori, care își doresc să lucreze și ei pentru a avea un viitor mai bun. Fiecare proiect al nostru este astfel gândit încât o donație făcută astăzi să producă efecte timp de ani întregi: fie că vorbim de construcția unor case în care familiile vor locui zeci de ani, fie, ca în acest caz, de formarea profesională a unor tineri care, în viitor, vor putea întemeia familii și contribui la rândul lor la comunitate”, spune Andrei Aroneț, președintele asociației non-profit Habitat pentru Umanitate.

Intrarea la concertul de miercuri este liberă, în limita locurilor disponibile în sală. Cei care doresc să rezerve un loc pot face donații online pe site-ul concert.habitatcluj.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter