Actualitate

Ce convenabil. Tişe şi Vakar AU LIPSIT de la şedinţa de Consiliu Judeţean unde s-a votat hoţia de la Centrul de Deşeuri

Oficial, construirea Centrului de Deşeuri merge mai departe în ciuda faptului că valoarea acestuia a crescut cu peste 22 milioane de euro şi judeţul trebuie să returneze 15,5 milioane de euro cheltuieli neeligibile plus lucrări executate neconforme. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe şi vicepreşedintele instituţiei Vakar Istvan au dat bir cu fugiţii taman de la această şedinţă.

Consiliul Judeţean Cluj merge mai departe cu construcţia Centrului de Deşeuri în ciuda declaraţiilor lui Alin Tişe care s-a arătat dispus să renunţe la investiţie. În acest sens, instituţia va încerca să atragă noi fonduri europene pentru a acoperi dezastrul precedent. Ce garanţii dau membrii echipei de implementare că în faza a II-a a proiectului nu se va (re)edita haosul precedent? Niciuna.

“În 2011, costul proiectului Centrului de Management Integrat de Deşeuri (CMID) era de 255 milioane lei plus TVA şi prevedea construirea unui centru de deşeuri, a trei staţii de transfer, drumuri de acces la centru şi la staţiile de transfer, echipamente, şase închideri ale depozitelor neconforme. La sfârşitul anului 2015 când trebuia să terminăm proiectul am finalizat doar staţiile de transfer. Banii aprobaţi în 2011 şi necheltuiţi s-au pierdut, dar putem să finalizăm acest obiectiv pe programele operaţionale 2014-2020. Astăzi se continuă construirea Centrului de Deşeuri, se fac închiderile, mai avem o parte din echipamente şi drumurile de acces. Acest proiect este cu acceptul Comisiei Europene (CE), am primit avizul CE de fazare, astăzi se aprobă faza II”, a spus Diana Coman, membră a echipei de implementare a proiectului CMID.


“Având în vedere că proiectul a fost fazat, Consiliul Judeţean va depune pentru partea a doua a proiectului o nouă cerere de finanţare. Valoarea totală a proiectului «Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în județul Cluj» – faza II este de 209.219.641 lei (aproximativ 47 milioane de euro) bani care vor proveni, în primă fază, din bugetul CJ Cluj”, spun reprezentanţii CJ Cluj.

“În faza I avem două categorii de lucrări neconforme cele constate prin expertiză şi acel furt de pământ. Procurorii au dispus executarea unei expertize pentru determinarea prejudiciului. Valoarea lucrărilor neconforme se ridică la 18 milioane de lei, iar valoarea remedierilor se ridică la 14 milioane de lei. Am făcut încă din 2014 o plângere penală la DNA, avem trei procese cu firma de consultanţă Tahal, acolo am executat garanţia de bună excuţie. Săptămâna viitoare vom anunţa câştigătorul licitaţiei pentru faza a II-a a proiectului, aşteptăm perioada de contestaţii, după care vom da ordinul de construcţie. Prima etapă va fi proiectarea. Dacă încredinţăm contractul săptămâna viitoare mai punem 18 luni proiectare şi execuţie, Centrul de Deşeuri va fi finalizat în luna octombrie 2018”, a spus managerul de proiect la CMID, Mariana Raţiu.


„Până atunci lăsăm deşeurile în Floreşti”, a replicat consilierul judeţean Vasile Sălătioan (PSD).

Consilierul judeţean Laura Chiorean (PSD) a spus că proiectul are probleme de legalitate.


“În calitatea mea de avocat, proiectul de hotărâre nu e lămuritor, îmi pun problema legalităţii, nu se încearcă decât să se acopere nerealizările din partea I, nu sunt defalcate corect sumele. Aş vrea să subliniez că dincolo de această problemă de legalitate de acordare a acestor sume, se mai pune problema legată din prisma hotărârii de Guvern privind depozitarea deşeurilor, distanţa faţă de aşezările umane”, a spus Chiorean.

Consilierul judeţean Vasile Sălătioan a cerut echipei de implementare să nu repete dezastrul din faza I.


“Nu se pune problema să nu se întâmple acest proiect, dar să nu se întâmple ca în faza I. Se fac scurgeri de bani către firme, către ingineri, avem o mare responsabilitate în faza II. Ştim ce presiune se pune pe bugetul comunelor. Ne dorim ca acest proiect să înceapă cu dreptul, să meargă mai departe şi să-l implementăm, să recuperăm prejudiciul de la acei iresponsabili, să nu ajungem peste doi ani că mai avem un prejudiciu, alte lucrări neconforme. Să fim mai aspri cu ei, să îi determinăm să lucreze”, spus Sălătioan.

Prin adoptarea acestei hotărâri, bugetul CJ Cluj se va sărăci cu 210 milioane de lei (46,6 milioane euro).


Potrivit proiectului de hotărâre, „în faza II a proiectului se vor derula următoarele activităţi: finalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, respectiv construirea unui depozit de deșeuri județean conform având suprafața de 7,7 ha, durata de viață de 5 ani și capacitatea de depozitare de 1.350.000 mc, finalizarea Stației de Tratare Mecano-Biologică și a Stației de Sortare, finalizarea Drumului de Acces la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, achiziționarea de echipamente pentru stațiile de transfer, închiderea și ecologizarea depozitelor de deșeuri neconforme din judeţ, respectiv Pata-Rât, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej și Huedin, construirea drumurilor de acces pentru  Stațiile de Transfer Mihai Viteazu, Huedin și Gherla şi asistență tehnică în supervizarea contractelor de lucrări din cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în județul Cluj”.

Nu înţelegem cum Consiliul Judeţean intenţionează să atragă noi fonduri europene pentru închiderea și ecologizarea depozitelor de deșeuri neconforme din judeţ, respectiv Pata-Rât, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej și Huedin, în contextul în care pentru aceste lucrări există deja licitaţie şi s-au adjudecat firmele care se ocupă de aceste proiecte.

Echipa de implementare a proiectului, aproximativ 20 de persoane, a încasat în total din noiembrie 2011 şi până în prezent 1.050.510 lei, adică peste 235.000 de euro. Din echipa de implementare a proiectului la Centrul de Deşeuri, se numără, printre alţii, Mariana Raţiu (manager de proiect), Vinicius Mărgeanu, Simona Tatomir, Ştefan Iliescu, Corina Salanţă, Sanda Oltean, Diana Coman sau Claudiu Salanţă.

De asemenea, în şedinţa de miercuri a Consiliului Judeţean a trecut fără probleme şi proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului judeţului pe 2016, unde proiectul Centrului de Deşeuri a mai primit 17,8 milioane de lei pentru a acoperi cheltuielile neeligibile făcute la acest proiect.

abonare newsletter