Actualitate

Cum îşi bate joc Consiliul Judeţean de banii clujenilor. Instituţia, OBLIGATĂ SĂ RETURNEZE 4 milioane de euro după bătaia de joc numită Centrul de Deşeuri

Chiar dacă cu întârziere, nota de plată pentru marele fiasco numit Centrul de Deşeuri a venit. Consiliul Judeţean Cluj a fost obligat să returneze 4 milioane de euro ca urmare a lucrărilor neconforme executate, asta pe lângă cele 11,5 milioane de euro la cât se ridică cheltuielile neeligibile, adică acele lucrări care nu vor fi decontate de la Uniune Europeană. Ca să-şi acopere urmele, instituţia face ce ştie mai bine: “fură”.

Anul acesta nu a existat şedinţă de Consiliu Judeţean fără o rectificare bugetară. Instituţia a fost nevoită să scoată bani pentru stingerea incendiului de la Pata Rât, luând din banii destinaţi aeroportului pentru prelungirea pistei (detalii aici). Odată instalat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi setat pe ideea că a pierdut alegerile în 2012 din cauza stării proaste a drumurilor judeţene, Alin Tişe face rectificări bugetare peste rectificări, doar-doar reuşeşte să mai scoată un ban pentru plombarea vreunui tronson de drum sau asfaltarea altuia (detalii aici).

Aşa se va întâmpla şi la şedinţa de miercuri când pe ordinea de zi este un proiect privind rectificarea bugetului judeţului Cluj pe anul 2016. Şi din nou, Aeroportul a devenit “ciuca bătăilor”. După ce a rămas fără banii destinaţi studiilor pentru extinderea pistei, de această dată aeroportul va rămâne fără 680.000 de euro, ajutor financiar ce ar fi urmat să fie acordat companiilor care deschid noi rute şi care ar mări volumul de trafic (detalii aici). Practic, cu alte cuvinte, bugetul aeroportului pe anul 2016 s-a redus la zero, toţi banii urmând a fi băgaţi în reabilitarea drumurilor judeţene.


Dar ce faci când ai de acoperit o gaură de 4 milioane de euro, cum este cea în care se află Consiliu Judeţean după ce a fost nevoit să returneze 17,8 milioane de lei către AM POS Mediu ca urmare a lucrărilor neconforme executate la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID)?  O nouă rectificare bugetară.

“La Cap.74.02 «Protecția mediului», propunem suplimentarea prevederilor bugetare pe anul 2016 la proiectul POS MEDIU- «Sistem de management integrat al deșeurilor în Județul Cluj» cu suma de 17, 8 milioane lei. Justificarea acestei suplimentări de buget este redată în nota internă a Direcției de Dezvoltare și Investiții”, se precizează în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre. Curios, Consiliul Judeţean nu spune însă care sunt celelalte domenii de investiţii care vor sărăci.


Din “nota internă a Direcției de Dezvoltare și Investiții” condusă cu o “mână de fier” de Mariana Raţiu, aceeaşi Mariana Raţiu care este şi managerul de proiect la Centrul de Deşeuri, aflăm că instituţia a plătit 12,5 milioane de euro antreprenorului format din asocierea Atzwanger SPA, Ladurner Impianti SRL, SC Confort SA, SC Vel Service SA pentru lucrările la CMID, ca mai jos în document să aflăm că stadiul fizic al celulei de depozitare este de aproximativ 34%, din care lucrări neconforme 100%.

Tot pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri se află un alt proiect legat de aprobarea sumei de 47 milioane euro pentru continuarea lucrărilor  la Centrul de Deşeuri (detalii aici).


Extras din raportul de audit POS MEDIU

Cheltuieli neeligibile în sumă de 2,6 milioane lei reprezentând lucrări excavaţii care nu respectă proiectul tehnic


Cheltuieli neeligibile în sumă de 4,9 milioane lei reprezentând lucrări de umpluturi neconforme executate la digul 2 şi drumul de acces 3, dovadă fiind destabilizarea acestora

Cheltuieli neeligibile în sumă de 2,6 milioane lei reprezentând avans 80% pentru material livrate pe şantier


Cheltuieli neeligibile în sumă de 2 milioane lei întrucât la realizarea sistemului de drenare a apelor nu au fost respectate prevederile caietului de sarcini, ale proiectului tehnic şi ale contractului, fapt ce a condus la nefuncţionalitatea acestui sistem

Cheltuieli neeligibile în sumă de 565.000 lei reprezentând lucrări neconforme la zona administrativă

Cheltuieli neeligibile în sumă de 631.000 lei reprezentând cheltuieli cu organizarea de şantier

Alte categorii de cheltuieli în sumă totală de 430.000 lei care sunt neeligibile având în vedere argumentele prezentate de Consiliul Judeţean: terasamente tufişuri, cablu piezometric, ţeavă perforată, colectare levigat, gestionare biogaz

Cât au cerut bani de salarii autorii dezastrului de la Centrul de Deşeuri

Şefa proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj (SMID), Mariana Raţiu şi restul echipei de implementare a proiectului au primit bani frumoşi coordonând un dezastru.

Oficialii din Ministerul Fondurilor Europene au transmis, la solicitarea Monitorul de Cluj, sumele rambursate cu titlu de salarii pentru cei 20 de membri care au făcut parte din proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj în frunte cu şefa de proiect, Mariana Raţiu.

„Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj, a cărui etapă a fost finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Mediu – POS Mediu 2007 – 2013, a avut aprobate în bugetul proiectului cheltuieli salariale pentru membrii Unităţii de Implementare a Proiectului (UIP) în cuantum de 1.163.160 lei. Această sumă a fost rambursată în întregime din POS Mediu 2007 – 2013, axa 2 şi acoperă perioada noiembrie 2011 – noiembrie 2013. Precizăm că echipa de implementare a proiectului, numită prin decizia preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, este formată din 20 de membri”, spune Ioana Pâslaru, şef serviciu Unitate de Comunicare Publică din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

Detalii despre acest subiect aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter