Actualitate

Militarii români trec din nou Carpaţii, la 100 de ani la evenimentul din Primul Război Mondial

Un efectiv al Armatei Române va trece în mod simbolic Carpaţii, astăzi seară, la exact 100 de ani de la acest eveniment care marca intrarea României în Primul Război Mondial.

Foto romania-actualitati.ro Foto romania-actualitati.ro

„În noaptea de 27- 28 august 1916, Armata Românie trecea Carpaţii în Transilvania, punând stăpânire pe trecătorile Carpaţilor şi angajând lupte la Timişu de Jos, la sud de Sibiu şi în apropiere de Orşova. La 100 de ani după, în această seară, de la ora 21.00, militarii Armatei României vor trece din nou Carpaţii, în mod simbolic. Efective de valoare pluton vor executa marşuri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostaşii armatei noastre luau în stăpânire trecătorile Munţilor Carpaţi, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă”, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale, pe pagina de facebook.

„Dacă-i vedeţi pe unul din cele 17 trasee (indicate pe site-ul MaPN) vă rugăm să nu-i ignoraţi şi să veniţi alături de ei pentru a ne arăta împreună respectul pentru cei care au murit pentru România de azi”, evidenţiază reprezentanţii echipei Social Media a Ministerului, potrivit cărora marşul de pe traseul Predeal – Timişul de Sus va fi transmisă în direct.


Aproximativ 330.000 de militari români şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial, în care România a început ca ţară neutră, alăturându-se Antantei ca ţară beligerantă în 27 august 1916, după care statul ei s-a schimbat succesiv, între ţară necombatantă şi ţară beligerantă. Ca urmare a evenimentelor din Primul Război Mondial, în 1 decembrie 1918 a avut loc Unirea care a consemnat Unirea provinciilor Transilvaniei, Banatului şi Crişanei, dar şi a Basarabiei şi Bucovinei, cu Regatul României.

Ministerul Apărării Naţionale afişează pe site agenda evenimentelor de comemorare a implicării Armatei României în primul război mondial (1914-1918).

abonare newsletter