Actualitate

De la Cluj, primarul Robert Negoiţă cere echitate între administraţia locală şi cea centrală privind salariile

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Robert Negoiţă, cere Guvernului echilibrarea salariilor din administraţia publică, în sensul asigurării unei echităţi între nivelul veniturilor angajaţilor din primăriile din ţară cu cel al funcţionarilor din instituţiile de la nivel central.

Negoiţă a subliniat faptul că salariile din administraţia publică locală sunt chiar şi de două-trei ori mai mici decât cele de la nivel central.

“Avem salarii foarte mici în administraţia publică locală, dar nu aceasta este problema principală. Problema principală este că administraţia publică centrală are salariile de două ori, chiar de trei ori mai mari decât în cea locală. Specialiştii din administraţia publică locală migrează către cea centrală. Ştiu că ni se prezintă de fiecare dată: «să vedeţi că prevederile bugetare nu ne permit». Noi nu cerem neapărat o creştere salarială, ci vrem neapărat o echilibrare, o echitate între administraţia publică locală şi cea central”, a spus Negoiţă marţi, la prima şedinţă a primarilor de municipii din zona de Nord-Vest.


El a precizat că s-a realizat o analiză comparativă cu situaţia din alte ţări, care a arătat că nicăieri în lume nu există această diferenţă de salarizare între administraţii.

“În cele mai multe state dezvoltate nu există diferenţe. Adică în administraţia publică locală există aceleaşi venituri, pe funcţiile respective ca în administraţia centrală. Sunt state în care există diferenţe, dar sunt minore”, a spus primarul sectorului 3 din Bucureşti.


Robert Negoiţă a precizat că există diferenţe salariale şi între administraţia publică locală şi zona privată, diferenţele fiind semnificative. Edilul bucureştean a subliniat că fără o creştere a veniturilor angajaţilor nu se poate vorbi de o luptă eficientă împotriva corupţiei.

“O altă chestiune pe care nu am spus-o explicit, dar este o realitate - suntem la jumătate cu nivelul salarial şi faţă de zona privată. Şi în privat sunt jurişti şi economişti plătiţi, în multe situaţii dublu faţă de administraţia publică locală. Evident că am făcut demersuri către Guvern şi am cerut sprijinul. Cum poţi lupta împotriva corupţiei când ai un nivel de salarizare sub un anumit nivel de decenţă? Atunci când salariile sunt foarte mici, lupta împotriva corupţiei devine ineficientă”, a spus preşedintele AMR.


Prezent la întâlnire, primarul Clujului, Emil Boc, a spus, la rândul său, că AMR oferă sprijin şi consultanţă primarilor de municipii în diferite probleme cu care se confruntă.

“AMR, pentru prima dată în existenţa ei, oferă municipiilor acel sprijin logistic, legislativ atât de necesar într-o legislaţie uneori ambiguă sau într-un vid legislativ ori într-o situaţie cu diverse interpretări pentru a putea facilita deciziile de la nivelul primăriilor. Există un aparat de specialitate la nivelul AMR, specializat pe domeniul juridic, economic, de patrimoniu care oferă consultanţă de specialitate primăriilor”, a spus Boc.


La Primăria Cluj-Napoca a avut loc marţi prima întâlnire a primarilor de municipii din regiunea de Nord-Vest, fiind prezenţi 13 edili. Conducerea AMR, asociaţie înfiinţată în 1990, a decis recent ca în interiorul structurii să existe şi o componentă regională.

Ultimele Stiri
abonare newsletter