Actualitate

Aglomeraţie şi nervi în trafic din cauza lucrărilor la podul Traian

Începerea lucrărilor de modernizare a podului Traian a venit cu restricţii de circulaţie, ceea ce a dus automat la aglomerarea oraşului.

Luni au demarat lucrările de modernizare a podului Traian şi acest lucru s-a simţit în trafic. Atât cei care au folosit propriul autoturism cât şi cei care au circulat cu mijloacele de transport în comun au petrecut mult mai mult timp în trafic decât de obicei.

Pe strada Horea, în zona Gării şi în Piaţa Mihai Viteazul se circulă mult mai greu. “De obicei, de pe Calea Baciului până în Piaţa Mihai Viteazul făceam cam 15 minute cu autobuzul. Luni dimineaţa, timpul a fost dublu. Cel mai aglomerat a fost pe strada Horea”, a declarat Alina M, care parcurge zilnic traseul respectiv pentru a ajunge la locul de muncă.


Alţi clujeni spun că sunt bulversaţi de schimbările apărute odată cu începerea lucrărilor de modernizare. “A fost ciudat să văd pe troleibuzul 3 scris «strada Unirii – Piaţa Mihai Viteazul». Nu eram sigură unde anume în piaţă opreşte, aşa că la Catedrală am aşteptat un autobuz care să meargă la gară. Cu toate că Primăria şi Compania de Transport au anunţat că măresc frecvenţa autobuzelor 35 am stat minute bune în Piaţa Avram Iancu aşteptând acest autobuz. Până la urmă am luat un 32B. Nu mică mi-a fost mirarea să observ, odată ajunsă în Piaţa Gării, că autobuzul nu mai opreşte în staţia obişnuită ci urmează traseul tramvaiului 101. La întoarcere, având dubii unde opreşte autobuzul 35, în staţia obişnuită de la gară sau cea amenajată chiar în faţă gării, a trebuit să aştept pe platoul amenajat din zonă pentru a fi sigură că nu-l ratez. Chiar dacă aceste schimbări de linii au fost anunţate din timp, ele sunt semnalizate pe panourile din staţii cu un scris mult mai mărunt decât liniile regulate”, a afirmat Laura.

Este foarte probabil ca aglomeraţia să se menţină timp de şase luni cât va dura realizarea noului pod peste Someş.


Care sunt restricţiile de circulaţie

Odată cu demararea lucrărilor la podul Traian, s-a închis complet circulația pietonilor peste pod, iar traseul de ocolire este pe străzile Dacia, Horea, Pod Horea, Piața Mihai Viteazul; s-a închis accesul autovehiculelor pe strada Iașilor dinspre Podul Traian (din cauza faptului că zona este necesară pentru organizarea de șantier, depozitarea materialelor pe platforma de parcare și realizare rampă acces fundații pod dreapta). Riveranii au drept de acces pe strada Iașilor dinspre strada Constanța și Someșului, însă fără a fi permisă parcarea pe strada Iașilor din cauza faptului că trebuie asigurat spațiul pentru circulația în dublu sens.

Pe strada Dacia, pe o lungime de 50m de la pod, s-a închis accesul pietonilor, s-a desființat parcarea și s-a restricționat circulația pe o bandă carosabilă;  în intersecția străzilor I. P. Voitești – Iașilor – Piața Mihai Viteazu se permite numai efectuarea virajului la stânga spre Cinematograful ”Florin Piersic”; transportul în comun care avea traseu pe strada Iașilor, a fost deviat pe strada Ploiești- Constanța – Someșului, situație în care pe strada Ploiești s-a interzis oprirea pe ambele părți ale străzii pentru a se asigura 2 benzi de circulație; trecerea de pietoni de pe strada Dacia, la intersecția cu Podul Traian, s-a relocat cu 50 de metri spre strada Horea.


Modernizarea podului durează 6 luni

Execuția podului va dura 6 luni și constă în demolarea completă a podului vechi și realizarea unui pod nou. “Lucrările vor fi realizate de firma SC Diferit SRL, iar valoarea contractului încheiat este de 6,5 milioane de lei. Podul va avea 4 benzi de circulație rutieră, 2 piste pentru bicicliști și 2 trotuare pietonale”, au anunţat reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.

abonare newsletter