Actualitate

Din arenele de lupte cu gladiatori în bisericile din Cluj-Napoca. Povestea celui mai longeviv instrument muzical – FOTO și VIDEO

Există un instrument muzical care a fost folosit, la începuturile sale, pentru distracție, în circuri și în luptele cu gladiatori, iar peste secole a ajuns să aibă un cu totul alt scop.

Sâmbătă la prânz, un grup de clujeni însoțiți de profesorul Lucian Drâmbărean au pornit în Turul Orgilor din bisericile din centru. Trei orgi din trei biserici sunt pe lista profesorului. Punctul de pornire: Biserica Reformată Centrală de pe strada Mihail Kogălniceanu.

Poate mulți dintre noi am ascultat muzică cântată la orgă în bisericile din Cluj sau din alte orașe, dar câți dintre noi am urcat, acolo sus la balcon să vedem cine este cel care folosește cu măiestrie instrumentul muzical și câți dintre noi am fost curioși să aflăm cum funcționează și cum arată interiorul unei orgi?


Turul începe cu o plimbare imaginară în vremea gladiatorilor

Sus, în balconul Bisericii Reformate Centrale se află o orgă impunătoare, cu tuburi de toate mărimile și elemente decorative care îți fură ochiul. Grupul se așează curios pe scaunele din fața orgii și așteaptă, întocmai ca școlarii, ca profesorul Lucian Drâmbărean să înceapă povestea acestui fascinant instrument muzical.

“Orga este cel mai longeviv instrument muzical și a apărut în secolul III i.HR., în Grecia Antică. Din anul 146 i.Hr. când Grecia a aderat la Imperiul Roman, a fost răspândită și în Imperiul Roman. La început, orga era folosită pentru amuzament, pentru distracție și nu în biserici, pentru evenimente culturale. În Imperiul Roman, orga era folosită în circuri și în luptele între gladiatori pentru a amplifica puțin efectul tragic al luptelor”, începe profesorul povestea acestui instrument muzical.


Un cadou și o donație către o biserică

Abia în secolul al VIII-lea orga a început să fie folosită în biserici. “Regele Pepin al francilor a primit cadou de la bizantini o orgă pe care a donat-o primei biserici creștine. Acesta a fost un început pentru ca apoi orga să devină un instrument al bisericilor din Apus. Orga nu se regăsește în bisericile răsăritene de niciun rit, ci cu precădere în bisericile protestante, romano-catolice, catolice sau unite. Orga a fost foarte folosită în timpul epocii gotice datorită acusticii pe care o are într-un spațiu gotic. Acest instrument a ținut pasul cu toate curentele muzicale, chiar și cele contemporane”, spune profesorul.

În Transilvania nu există date certe cu privire la primele orgi care au apărut. “Tot ce știm că acum aproximativ 400 de ani s-au găsit anumite documente de restaurare, deci se presupune că primele orgi din Transilvania au apărut acum 500 de ani, iar cele care există și în zilele noastre sunt cam de 300 de ani. Cea mai mare orgă din Transilvania se află în Biserica Neagră din Brașov și a fost construită în 1830”, declară Lucian Drâmbărean.


Orga din Biserica de pe Kogălniceanu și o mică demonstrație

După această scurtă istorie a orgii, profesorul punctează câteva detalii și despre orga din biserica în care se afla împreună cu grupul. “Orga din Biserica Centrală Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu a fost construită în 1913 de Jozsef Angster în Pecs. Deasupra orgii din 1913 se află și orga veche a bisericii, dar aceasta nu se mai folosește, ci este doar element decorativ”, precizează Lucian Drâmbărean. 

Urmează partea grea, cea tehnică în care profesorul explică modul de funcționare a acestui instrument muzical. Grupul este invitat să pună mâna pe tuburi, să vadă interiorul orgii, să sufle în tuburi. Exact ca la școală. Adulții sunt la fel de curioși ca și copiii, toți fiind curioși să vadă cum arată o orgă pe dinăuntru și cum sunt scoase sunetele acelea care ba te înalță, ba te înfioară.


“Orga funcționează cu ajutorul tuburilor, iar acestea la rândul lor ca să poată funcționa au nevoie de aer. De asemenea, acest instrument nu ar putea funcționa fără consolă, sau mecanismul de acționare, adică de unde se deschide și se închide circulația aerului prin tuburi. Tuburile funcționează la fel ca orice instrument de suflat care prezintă mai multe orificii și în funcție de orificiul care este lăsat liber fluxul de aer are o anumită vibrație care face ca instrumentul să scoată un anumit sunet”,le explică Lucian Drâmbărean celor prezenți.

Bineînțeles că la finalul prezentării profesorului, a urmat și o mică demonstrație muzicală, realizată de unul dintre membrii echipei lui Lucian Drâmbărean în acest tur.


Biserica Sf. Mihail, următoarea oprire

Cu ochii pe ceas, Lucian Drâmbărean le spune celor din grup că următoarea poveste va fi spusă în Biserica Sf. Mihail din Piața Unirii. “Acum este fără 20. La fără cinci minute ne întâlnim în fața Bisericii Sf. Mihail”. Grupul este prompt și mult mai numeros decât la început. În șir indian, pe scările întunecate, abrupte și înguste, toată lumea urcă la balcon.

Aici nu este o singură orgă, ci trei. Profesorul explică de ce aici e altfel. “Orga din Biserica Sf. Mihail din Piața Unirii este construită în 1752 de Johannes Hahn în Sibiu. Este alcătuită din trei orgi interconectate. Prima este cea principală, construită în 1752, și este cea care conține cele mai grave registre și mixturi. Mai târziu a apărut a doua orgă, construită de același meșter, Johannes Hahn. A treia orgă este relativ recentă, restaurată și confecționată între 1990 și 1996 și care este folosită pentru pedalier, pentru sunete foarte groase”, spune Lucian Drâmbărean.

Bineînțeles că și aici grupul are parte de o demonstrație muzicală, care se încheie cu aplauze furtunoase ca la un concert adevărat.

Punctul final, Biserica cu Două Turnuri

Peste 15 minute, grupul își dă întâlnire la ultima destinație din cadrul Turului Orgilor: Biserica cu Două Turnuri. Toată lumea știe parcă din instinct traseul: urcă scările întunecate și sus, la balcon este orga. Aceasta nu mai este așa spectaculoasă ca celelalte două. Asta pentru că este mai nouă. Cea veche este la reparat. “Orga din Biserica cu Două Turnuri de pe bulevardul 21 Decembrie a fost construită în 1941 tot de Jozsef Angster. Această orgă are un singur dulap și spre deosebire de cea de la Biserica Reformată Centrală, aceasta are trei claviaturi. Orga veche a bisericii nu este funcțională, este în reparații și datează din anul 1774. Cea veche a fost înlocuită mai târziu cu cea actuală, construită în 1941.

În timp, datorită umidității orgile se degradează. Regiștrii peste tot sunt făcuți din lemn, iar dacă umiditatea crește și scade și temperatura dacă tot timpul crește și scade, lemnul se degradează, orificiile fiind foarte fine”, explică Lucian Drâmbărean.

Cei foarte curioși au intrat în dulapul orgii ca să vadă cât mai bine cum funcționează. Nici de aici nu a lipsit demonstrația muzicală.

Turul Orgilor s-a încheiat cu strângeri de mână, aplauze și mulțumiri.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare.  

abonare newsletter