Actualitate

Când vor putea șoferii să circule pe autostrada Sebeș – Turda

România va avea 1.000 de kilometri de autostradă în prima jumătate a anului 2018, multe proiecte fiind oprite din cauza lipsei autorizațiilor de construire, a declarat duminică, la Digi 24, directorul general al CNADNR, Cătălin Homor.

"Eu sunt optimist. A fost un an foarte greu pentru noi, un an în care am reușit să deblocăm dacă nu toate proiectele, spre 90% dintre ele și, indiferent ce se întâmplă la anul, aceste proiecte vor fi finalizate: Sebeș—Turda integral, Lugoj-Deva integral, Suplacu de Barcău-Borș, Mihăiești-Nădășelu, intrarea în București A3. Primii 1.000 de km pot pune (că vor fi gata) în prima jumătate a anului 2018", a afirmat Homor.

Potrivit acestuia, cauza principală pentru care aceste proiecte au mers "îngreunat" a fost conceptul de implementare, faptul că au fost realizate studii de fezabilitate ce au fost scoase la licitație pentru proiectare și execuție către constructor iar acesta, în momentul în care i s-a dat "libertatea să proiecteze după propriile interese, a speculat orice scăpare din studiul de fezabilitate pentru a-și diminua costurile de proiectare".


El a subliniat că fiecare lot de autostradă aflat în execuție avea o probabilitate de a fi finalizat până la sfârșitul acestui an, dar, după o "radiografie" s-a constatat că o mare parte dintre proiecte avea probleme majore, precum lipsa autorizației de construire.

"Fiecare sector, fiecare lot de autostradă în execuție avea oareșce probabilitate de a se finaliza la sfârșitul anului, dar, după ce am făcut o radiografie asupra tuturor acestor proiecte, am constatat că mare parte dintre ele au probleme majore incompatibile cu evoluția. Una dintre cele mai importante este lipsa autorizațiilor de construire. S-a lucrat foarte mult timp fără autorizații. Dacă s-ar fi continuat acest ritm cu siguranță că s-ar fi terminat... Dar acest tip de lucru fără autorizație este penal, este pedepsit de Codul penal și a trebuit să oprim acest lucru cu Inspectoratul de stat în construcții, care a emis ordin de sistare a lucrărilor", a afirmat Homor.


El a dat ca exemplu în acest sens tronsoanele de autostradă Sebeș—Turda, cele 4 loturi, pentru care nu exista autorizație de construire, "doar pe alocuri, pe porțiuni foarte mici, se putea lucra legal".

"În luna martie a fost emisă Ordonanța 7, pregătită cu Ministerul Transporturilor tocmai pentru a accelera acest proces de emitere a autorizațiilor. O autorizație de construire se poate obține într-un an sau poate chiar mai mult de când se inițiază. În momentul de față avem sectorul Sebeș — Turda care este complet acoperit de autorizații și se lucrează la capacitate maximă", a mai spus Cătălin Homor.


Directorul general al CNADNR a subliniat că Sebeș-Turda, loturile 3 și 4, sunt în fază destul de avansată și există posibilitatea de a fi deschise la sfârșitul anului, "însă cea mai mică influenta negativă, vremea—plouă două săptămâni—ne duc lucrările în anul viitor".

Ultimele Stiri
abonare newsletter