Actualitate

Fără coplată la medic şi internare

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/13_ziua/04 crina grozav conf casa de asigurari de sanatate cas rp03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Pacienţii vor merge în continuare la medic fără coplată, cu toate că anul trecut se vehicula introducerea sistemului de coplată de la jumătatea lui 2011.

 

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj asigură populaţia că nu trebuie să plătească nimic la medicul de familie sau la specialist deoarece sistemul de coplată nu a fost încă introdus.


„Coplata la serviciile medicale va fi legiferată. Există un proiect în acest sens, dar nu s-a aplicat încă”, a explicat Crina Grozav (foto), purtătorul de cuvânt al CAS Cluj.

La începutul acestui an, conducerea Ministerului Sănătăţii estima că sistemul de coplată va fi pus în aplicare la mijlocul acestui an, odată cu noul Contract cadru pentru serviciile medicale pe anul următor, însă termenul a fost amânat din nou.


Coplata este o contribuţie a asiguratului la plata serviciilor medicale, prin care se estimează economii la buget de 380 milioane lei anual. Pacientul va plăti pentru serviciile medicale în limita a 600 lei pe an.

Potrivit sistemului de coplată propus de Minister, o consultaţie la medicul de familie va fi taxată cu 5 lei, iar vizitele la domiciliu, în afara programului vor costa 15 lei. O consultaţie la medicul specialist va fi 10 lei. Spitalizarea pentru o zi va costa 10 lei, iar cea continuă 50 de lei pentru un episod de internare.


O angiografie va costa 150 de lei, iar un RMN, 200 de lei.

Există însă şi unele categorii de persoane care vor fi scutite de la coplată: pensionarii cu pensia sub 700 de lei pe lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii şi studenţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani, dacă nu au alte venituri din alte surse şi  bolnavii incluşi în programe naţionale de sănătate dacă nu realizează venituri de muncă.

abonare newsletter