Actualitate

200 de români mor, anual, în incendii

Intervenţiile pompierilor sunt destul de dificile din cauza tehnicii de stingere a focului care este mai veche de 20 de ani, arată datele din proiectul de consolidare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

200 de români mor, anual, în incendii 200 de români mor, anual, în incendii

În Strategia de consolidare şi dezvoltare a IGSU pentru perioada 2016-2025 se arată că incendiile reprezintă, potrivit datelor strânse în ultimii şapte ani, cel mai frecvent risc în cazul situaţiilor de urgenţă din România, peste cele naturale, tehnologice ori biologice. Astfel, între anii 2008-2015 numărul incendiilor a crescut de la 15.500 pe an la 26.247.

Datele sunt îngrijorătoare şi în privinţa victimelor. Potrivit Mediafax, în analiza celor de la IGSU se notează că, anual, în România 200 de persoane îşi pierd viaţa din cauza incendiilor, iar numărul răniţilor este între 400-600 de oameni.


Principalele cauze ale incendiilor sunt manevrarea "instalaţiilor electrice cu improvizaţii ori defecţiuni (circa 26%), utilizarea focului deschis fără respectarea normelor(15%), neverificarea şi neîntreţinerea coşurilor de fum (24% ) şi acţiunile intenţionate (10%)".

"Abordarea riscului de incendiu este extinsă, în prezent, la situaţii specifice cum ar fi: incendiile de pădure, incendiile care se manifestă la clădiri înalte şi foarte înalte, depozite şi hale industriale, nave şi platforme maritime aflate în apele teritoriale, tuneluri rutiere sau feroviale", se notează în documentul Strategiei.


Printre problemele pe care IGSU le are în prezent, cea mai gravă se referă la tehnica de intervenţie, datele furnizate de inspectorat arătând că 56% aparatură "are o vechime în serviciu mai mare de 20 de ani". În acest context, punctele slabe ale instituţiei sunt "deficitul de mijloace de intervenţie, lipsa unei evaluării a riscurilor la nivel naţional, încadrarea insuficientă cu personal specializat, proceduri insuficient aplicate".

Etichete: pompieri igsu incendiu
Ultimele Stiri
abonare newsletter