Actualitate

Firma fostului ministru al Comunicaţiilor, contract cu Consiliul Judeţean Cluj

Consiliul Judeţean a desemnat marţi câștigătorul procedurii de achiziție având ca obiect serviciile de consultanță financiară în vederea obținerii, de către județul Cluj, a unui credit bancar în valoare de 50 milioane de euro, necesar în vederea reabilitării și modernizării drumurilor județene.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, cu o ofertă în valoare de 50.000 lei fără TVA, compania VMB Partners S.A. a fost desemnată câștigătoare și a obținut contractul de achiziție publică, această societate având prețul cel mai scăzut dintre cele șapte firme care au depus oferte tehnice și financiare și îndeplinind toate cerințele de calificare și selecție stabilite de către Consiliul Județean Cluj prin documentația de atribuire.

“Pachetul de servicii de consultanță financiară de specialitate solicitat este următorul: asistență în vederea stabilirii celei mai viabile soluții pentru contractarea unei finanțări rambursabile; analiza capacitații de îndatorare, prognoza gradului de îndatorare și a bugetelor multianuale pe perioada împrumutului, stabilirea structurii finanțărilor; întocmirea caietului de sarcini și a documentației de atribuire pentru procedura de achiziție de contractare a finanțării rambursabile, în vederea selectării finanțatorului; consultanță în elaborarea răspunsurilor la solicitările de clarificare referitoare la documentația de atribuire; asistență în derularea procedurii de achiziție pentru selectarea băncii creditoare; evaluarea termenilor și condițiilor ofertelor de finanțare și emiterea recomandării cu privire la declararea ofertei câștigătoare; asistență necesară întocmirii documentației și contractului de finanțare; asistență în elaborarea documentației necesare procesului de avizare a împrumutului de către Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale”, se arată într-un comunicat al instituţiei.


Fostul ministru al Comunicaţiilor, afaceri la stat şi afaceri cu statul

Compania V.M.B. Partners SA este societatea prin care fostul ministru al Comunicaţiilor Marius Raul Bostan a încasat contracte cu statul.

Astfel, prin firma VMB Parteners SA, unde Bostan este fondator și Senior Partner, au fost încheiate mai multe contracte cu administrații publice, printre care Primăria Alba Iulia (PNL), Primăria Sebeș (PSD), Primăria Teiuș (PSD) și Consiliul Județean Alba (PNL).


În 2009, compania V.M.B. Partners SA a încheiat un contract cu  Consiliul Local Municipal Mediaş în valoare de 166.600 de lei cu TVA inclus, bani asiguraţi de la bugetul municipalităţii. Un contract similar a fost încheiat, în data de 1 decembrie 2009, de compania lui Marius Raul Bostan cu Primăria Municipiului Târgu Mureş. De această dată, însă, V.M.B. Partners SA a fost singurul agent economic care s-a înscris la licitaţie şi care a încasat un contract în valoare de 520.000 de lei fără TVA, bani, de asemenea, asiguraţi de la bugetul primăriei.

Cel mai năucitor contract al SC V.M.B. Partners SA este, însă, cel încheiat cu Primăria Municipiului Bacău. Instituţia a organizat, în data de 16 noiembrie 2009, o licitaţie în vederea achiziţiei de servicii de consultanţă pentru „implementarea proiectului de politici publice de dezvoltare locală, planificare strategică pe termen mediu şi lung a Municipiului Bacău, pentru crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficiul socio-economic al României”. Valoarea contractului s-a ridicat la 630.000 de lei fără TVA, finanţat din fondurile Programului Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative”.


O altă afacere parafată de SC V.M.B. Partners SA cu statul este cea încheiată, în data de 7 iunie 2010, cu Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia, care a achiziţionat, prin licitaţie publică, servicii integrate de consultanţă pentru elaborarea şi implementarea strategiei de dezvoltare durabilă a asociaţiei. Au fost achiziţionate servicii de elaborare studii, servicii software şi servicii de perfecţionare a personalului. Valoarea acestui contract s-a ridicat la 700.850 de lei fără TVA, finanţată, de asemenea, din fonduri ale Uniunii Europene.

VMB Partners este și „consilier financiar” al Primăriei Timișoara.


Marius Raul Bostan a părăsit acţionariatul companiei în data de 16 noiembrie 2015, după ce a fost numit în Cabinetul de tehnocraţi.

Raul Marius Bostan este și fondatorul Bostrust SRL, o firmă care împarte același număr de telefon fix cu VMB Partners SA. Firma Bostrust SRL, unde Bostan încă e asociat, alături de niște italieni, a cumpărat de la Dorinel Umbrărescu pachetul majoritar de acțiuni al firmei de salubritate a Adjudului. La nivel local, firma era reprezentată în conflictele cu Consiliul Local Adjud de Liviu Bostan (fratele fostului ministru), consilier județean PNL (ex-PDL).


Bostan şi afacerea Lomb

În 2008, pe fostul ministru desemnat al Comunicaţiilor îl regăsim și într-o afacere scandaloasă. E vorba de societatea SC Lomb SA, gândită inițial ca un parteneriat public-privat de tip win-win între Primăria Cluj-Napoca (51%) și developerul imobiliar Impact (49%), proiect în jurul căruia s-au născut numeroase controverse, fiind considerată una din cele mai păguboase afaceri ale municipalităţii clujene.

În cadrul asocierii, Primăria ar fi trebuit să pună terenul, iar Impact, banii de investiție. În cadrul asocierii, Impact deținea președinția CA-ului și două din cele trei locuri din CA. Unul din cele două locuri era ocupat, conform Monitorului Oficial, de Raul Marius Bostan, iar celălalt loc de directorul juridic al Impact, Niță Liviu Marius, al cărui nume apare menționat în dosarul Alinei Bica, al lui Șerban Pop și Horia Simu, de la DNA. Conform ZF.ro, Marius Bostan a fost și acționar în cadrul grupului Impact, cumpărând în septembrie 2008, 250.000 de acțiuni.

În timpul Guvernului Boc, Marius-Raul Bostan a fost numit din partea statului român în CA-ul Poștei Române, în ianuarie 2009, imediat după alegeri. Astfel, deși a fost prezentat de Dacian Cioloș ca fiind tehnocrat adus în guvern din „industria comunicațiilor”, Bostan nu face parte din categoria managerilor din domeniul telecom care au urcat trepte ierarhice pe bază de competență, fiind pus politic în CA-ul Romtelecom, unde statul român are dreptul să-și numească reprezentanți pe baza pachetului de acțiuni deținut.

 „Mă bucur că am făcut un pas extrem de important în ceea ce privește contractarea creditului de 50 de milioane de euro necesar finanțării lucrărilor de modernizare a drumurilor județene, astfel încât în cel mai scurt timp posibil, în toamna acestui an, să reușim accesarea creditului. Marele avantaj al obținerii acestui credit îl reprezintă faptul că el va permite realizarea unor lucrări de cea mai bună calitate și durabilitate, în profunzimea drumurilor județene, începând de la refacerea fundației și până la turnarea straturilor de asfalt, potrivit exigențelor și normativelor din domeniu”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

50 de milioane de euro pentru 500 de kilometri de drum

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj va accesa un credit bancar în valoare de 50 milioane de euro pentru reabilitarea a circa 500 kilometri de drumuri, lucrări estimate să înceapă în prima parte a anului viitor.

"Cu cele 50 de milioane de euro vor fi executate lucrări de investiţii în drumuri, lucrări în profunzime, unde ar trebui făcută infrastructura de la zero, cu fundaţie şi asfalt. Estimez că ar putea fi cuprinşi pentru aceste lucrări circa 500 de kilometri de drumuri judeţene, iar lucrările vor începe anul viitor", a spus Alin Tişe, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că, în ultima perioadă, referitor la investiţii, pentru CJ Cluj au constituit o prioritate Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" şi dezvoltarea parcurilor industriale, drumurile fiind trecute în plan secund. Tişe a precizat că în Cluj există o reţea de circa 1.200 de kilometri de drumuri judeţene.

Ideea accesării unui credit pentru reabilitarea drumurilor judeţene nu este nouă, fostul preşedinte al CJ Cluj Mihai Seplecan arătându-şi disponibilitatea accesării unui credit în valoare de 120 de milioane de euro pentru asfaltarea tuturor drumurilor din judeţul Cluj. În 2005, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, a accesat un credit în valoare de 55,5 milioane de lei pentru reparația drumurilor județene. Creditul a fost luat pentru o perioadă de 10 ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter