Actualitate

A murit profesorul Iosif Viehmann

Speologul şi profesorul Iosif „Pepi” Viehmann, cunoscut drept ultimul discipol al savantului Emil Racoviţă, a murit sâmbătă, la Cluj. Un explorator neobosit al peşterilor, ar fi împlinit în curând 91 de ani, el a fost cunoscut şi ca un mare iubitor de jazz.

Profesorul Iosif „Pepi” Viehmann, cetăţean de onoare al municipiului  Cluj-Napoca şi al judeţului Cluj, a murit sâmbătă, lăsând în urmă experimentele şi descoperirile sale, dar şi numeroşi admiratori şi discipoli. Născut în 1 septembrie la Cluj-Napoca, Iosif Viehmann a absolvit liceul la Timişoara, urmat de Facultatea de Ştiinţe Naturale, secţia Geologie, a UBB, devenind ulterior doctor în Geologie, conform portalului „Memorie şi cunoaştere locală” al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj. A efectuat stagii de specializare, în peşteri, în străinătate, iar din 1956 a funcţionat drept cercetător ştiinţific principal gr.I la Institutul de Speologie Emil Racoviţă din Cluj-Napoca. A devenit profesor universitar asociat la UBB în 1991, dar a predat şi la Academia de Muzică, fiind un cunoscător al fenomenului jazz.

„S-a remarcat prin contribuţii la elaborarea teoriei Geze-Viehmann cu privire la geneza monocristalelor excentrice din Peştera Pojarul Poliţei (1950-1967), exploatarea şi cartarea peşterilor Tăuşoare (munţii Rodnei) şi Cetăţile Ponorului (Munţii Bihor), a realizat un experiment de ecologie subterană, de izolare totală în Peştera Vântului pentru o perioadă de zece zile, a studiat urmele de viață ale ursului de cavernă Ursus spelaeus. A descoperit, în Bihor Omul de Vârtop, cea mai veche urmă a Omului de Neanderthal din România”, se arată în prezentarea amintită. Iosif Viehmann a fost membru în numeroase foruri internaţionale de geografie, speologie, fotografie şi a obţinut distincţii din ţară şi străinătate. În 2010 a primit diploma de excelenţă din partea Academiei Românie. A fost cetăţean de onoare al judeţului Cluj din 2004, al municipiului Cluj-Napoca din 2014, dar şi al altor localităţi din Bistriţa-Năsăud şi Alba.

Ultimele Stiri
abonare newsletter