Actualitate

Preşedintele Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, Guttmann Szabolcs, schimbat din funcţie

Preşedintele Comisiei Zonale a a Monumentelor Istorice pentru Cluj, Bistriţa Năsăud şi Sălaj, Guttmann Szabolcs, a fost schimbat din funcţie prin ordin al ministrului Culturii, la finele lunii iulie, la doar două luni după numirea sa în postul respectiv, în locul său fiind numit istoricul de artă Marius Porumb.

În cadrul aceleiaşi comisii a fost schimbat şi arheologul Csok Zsolt, cu un alt arheolog, Sorin Nemeti.

Guttmann Szabolcs a precizat joi, că nu înţelege logica acestei schimbări, făcută de un ministru tehnocrat, în condiţiile în care el era singurul membru al acestei comisii cu atestare de expert în urbanism şi protecţia monumentelor istorice şi - mai mult decât atât - abia cu puţin timp în urmă se finalizeze procedura legată de numirea sa.


"Fără să analizez persoana mea, decât prin prisma specializării, nu înţeleg care este în momentul de faţă logica ministerului de resort în ceea ce priveşte acordarea drepturilor ca specialist expert, respectiv configurarea acelor comisii care, de fapt, în acest caz cel puţin, se află sub nivelul acelor membri. Asta ar fi o problemă profesională, iar ca problemă procedurală este absolut surprinzător. Adică, a durat durat cel puţin două luni până acum două săptămâni, când am semnat un contract cu ministerul de resort, în care m-am "înhămat" în această povară, pentru că este o povară la 150 de proiecte lunar. (...) Nu am cerut să fiu lăudat, să zică cineva că fac un sacrificiu, dar m-aş fi aşteptat cel puţin ca în momentul în care nu mai e nevoie de serviciile mele, ori să fie la sfârşit de mandat, ori să fie o explicaţie palpabilă de ce trebuie să facem o comisie mai puţin "acreditată" să spunem aşa şi să fie credibilă din punct de vedere al unui guvern tehnocrat", a precizat sursa citată .

Guttmann a adăugat că nu i se pare normal ca această comisie să funcţioneze fără un specialist-expert în urbanism şi protecţia monumentelor istorice, în condiţiile în care majoritatea proiectelor ce trebuie avizate vizează tocmai probleme legate de arhitectură şi urbanism.


"Nu înţeleg, după ce ai semnat un contract ca profesionist, cu ministerul de resort, oricare ar fi acesta, pentru o comisie de specialitate în care reprezinţi specializarea acreditată de minister, ca expert arhitect în monumente, să existe o formulă atât de prescurtată, fără motivaţie, prin care, de fapt, acea comisie să rămână fără expert arhitect, fără specialist de fapt în acest domeniu. (...) Nu înţeleg nicio logică profesională, iar altă logică nu vreau să înţeleg, să existe astăzi, în 2016, în ţara noastră, cel puţin până este un guvern fără culoare politică. Mă consider un specialist apolitic pe monumente şi atunci nu înţeleg alte idei", a conchis sursa citată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter