Actualitate

Dezastru în urma ploilor. Inundațiile au măturat localitățile din județul Cluj – GALERIE FOTO

Clujul se confruntă de două zile cu ploi torențiale. Pompierii sunt asaltați de telefoane, nu termină bine o intervenție că sunt chemați la alta, oamenii sunt disperați, neputincioși și revoltați, iar circulația mașinilor și a trenurilor a fost oprită în unele localități.

Mii de oameni au fost afectați în Cluj de ploile ce s-au abătut în ultimele zile în România. Astăzi furtunile s-au dezlănțuit. Pe marginea drumurilor putea fi văzute efectele urgiei: copacii și podurile rupte fiind unele dintre cele mai des întâlnite imagini.

Circulația trenurilor și a mașinilor, oprită

Din cauza scurgerii pe suprafaţa carosabilă a apei şi a aluviunilor circulaţia rutieră pe DN1E60 între Cluj şi Oradea a fost oprită astăzi la kilometrul 535+ 500 de metri.


Autorităţile au anunţat după o oră că circulaţia rutieră a fost reluată, însă s-a circulat îngreunat.

Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române îi informa pe șoferi că în Cluj circulaţia feroviară pe magistrala 300 a fost întreruptă la kilometrii feroviari 561+727 (între localităţile Brăişor – Poieni) şi 569+574 (între localităţile Ciucea şi Poieni), din cauza inundării liniilor de cale ferată. După mai multe ore circulația feroviară a fost reluată, însă s-a circulat pe un singur fir cu restricție de 5 kilometri la oră.


Pompierii, solicitați non-stop

Inundațiile grave au lovit și localitățile Morlaca, Bologa şi Poieni, iar pompierii au intervenit la foc continuu.

„În fiecare localitate au fost afectate zeci de gospodări, drumuri comunale, podețuri și altele. Noi intervenim pentru evacuarea apelor din gospodăriile oamenilor. Victime nu au fost. A fost o persoană care nu a fost găsită pentru câteva ore, dar ulterior a fost găsită la telefon de către familie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Rendeș Vicențiu.


Pod distrus, oameni nervoși

Și la Gilău situația a fost dezastruoasă. În doar cinci minute ploaia a făcut prăpăd pe strada Feser. Un pod a fost distrus, iar un locuitor s-a arătat indignat că o lucrare atât de costisitoare nu a făcut față unei ploi mai puternice.

„Mulțumim Primăriei Gilău și a constructorilor de drumuri laterale. Bătaie de joc. Și bani aruncați în vânt. Prea multă mită și nerușinare. Unde este Țepeș Doamne?  Uitați ce se întâmplă în 5 minute pe strada Feser. Cei de la autostradă au deviat apa în pârâie fără să-i ia cineva la rost. Primăria bine mersi nu face nimic . Acest pârâu a ieșit din albie de 5 ori în 6 luni distrugând drumuri. Podul făcut cu 600 de milioane din 2 tuburi de rahat. Cinste conducerii comunei Gilău”, a spus Lupaș Nicolae Marian pe Facebook.


Locuitorii din Ciucea, cot la cot cu pompierii

Situația a fost foarte gravă și la Ciucea. Apa a intrat în curțile oamenilor și pompierii au făcut cu greu față la numărul mare de solicitări. Locuitorii din Ciucea n-au stat pe marginea drumului și i-au ajutat pe pompieri cum au putut: cărau cot la cot cu ei copacii căzuți pe marginea drumului și încercau să scoată apa din curțile inundate. Viitura a măturat tot în cale. Pe marginea drumului au rămas numai resturi și mizerii aduse de apă.

Inundațiile pot răspândi boli infecțioase grave.

Odată cu ploile pe străzi nu a ajuns doar apa, ci și gunoaie aduse de viitură și apă plină cu germeni din canalizare.


Medicii spun că inundațiile au un potențial de boli infecțioase, de aceea trebuie să fim atenți la igiena personală. “În general, inundația poate aduce din canal o grămadă de germeni și sigur că în momentul în care sunt persoane a căror igienă personală este deficitară (spălatul mâinilor, cu alte cuvinte), acestea se pot îmbolnăvi. Se poate, ca din rețeaua de canalizare să se infiltreze apă care nu este potabilă și care are germeni și să ajungă pe recipiente, de exemplu. Acest lucru poate duce la îmbolnăviri de tipul bolilor infecțioase digestive, cum ar fi hepatita. La inundațiile din 1970, a apărut o epidemie de febră tifoidă. Prin potențialul de boli infecțioase sunt periculoase aceste ieșiri ale apelor din canal. Deșeurile au și ele o încărcătură microbiană”, declara Călin Florescu, medic de familie, pentru Monitorul de Cluj acum câteva luni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter