Actualitate

Revoluţionarul clujean căruia i se face dreptate post mortem. Primăria îi dă teren în Lomb la 3 ani după moarte, deşi primise acest drept în urmă cu 14 ani

La Primăria Cluj-Napoca, cetăţenii îşi obţin drepturile doar cu hotărârea judecătorească în mână.

Primăria a fost obligată de Judecătoria Cluj-Napoca să pună la dispoziţia moştenitorilor unui revoluţionar un teren în suprafaţă de 500 mp situat în zona Lomb după ce a pierdut un proces.

În 2002, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a adoptat o hotărâre prin care s-a aprobat atribuirea unor suprafeţe de câte 500 mp “loc de casă în zona Lomb” persoanelor care se încadrau în dispoziţiile Legii 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri. De această hotărâre a beneficiat şi Ştefan Feraru care a primit o suprafaţă de teren având în vedere calitatea de “luptător pentru victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989”.


Din păcate, nu a mai apucat să se bucure de acest teren, el decedând în 2013. În 2015, succesorii săi (soţia şi copiii) au deschis o acţiune în justiţie arătând că din 2002 Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Cluj-Napoca nu a procedat la punerea în posesie a acestuia.

Primăria Cluj-Napoca s-a apărat şi a spus că nu a fost posibilă punerea în posesie întrucât la acel moment Planul Urbanistic Zonal care viza terenul don zona Lomb era în curs de derulare. În 2009, Ştefan Feraru a a solicitat din nou lămuri, răspunsul Primăriei fiind acela că nu este posibilă punerea în posesie decât după predarea terenului stabilit a fi atribuit.


Ulterior, în faţa judecătorilor, Primăria Cluj a arătat că emiterea unui titlu de proprietate urmează o procedură expres stabilită, iar amplasamentul trebuie să fie liber din punct de vedere juridic şi la dispoziţia comisiei locale de fond funciar. “Pentru a se putea emite titlul de proprietate de către comisia judeţeană, mai întâi comisia locală trebuie să stabilească amplasamentul, întinderea acestuia, să procedeze la punerea în posesie a persoanei îndreptăţite, să întocmească un proces-verbal de punere în posesie precum şi toată documentaţia necesară”, spunea Primăria Cluj.

Deşi reclamanţii s-au adresat în repetate rânduri autorităţilor solicitându-le punerea în aplicare a legii, nici până în prezent reclamanţii nu au fost puşi în posesie cu suprafaţa de teren 500 mp – loc de casă, teren situat în zona Lomb, nu s-a emis titlul de proprietate cu privire la acest teren şi nici nu s-a întocmit documentaţia necesară în vederea emiterii titlului de proprietate aferent acestui teren. Succesorii revoluţionarului au arătat că de la momentul atribuirii celor 500 mp în zona Lomb au trecut mai bine de 13 ani.


Instanţa a apreciat că Primăria Cluj avea obligaţia de a proceda la punerea în posesie a antecesorilor reclamanţilor “în mod corespunzător într-un termen rezonabil, precum şi de a întocmi şi înainta documentaţia necesară în vederea emiterii titlului de proprietate”.

Astfel, în urma acestei sentinţe, moştenitorii lui Ştefan Feraru vor intra în posesia terenului după 14 ani de când au dobândit acest drept.

abonare newsletter