Actualitate

Primăria Cluj plăteşte 5000 de euro pentru un copac căzut peste o maşină

Primăria Cluj-Napoca va plăti aproximativ 5000 de euro daune materiale şi cheltuieli de judecată unui clujean a cărui maşină a fost avariată de un copac căzut.

Bărbatul a chemat în judecată atât Colegiul Naţional Pedagogic “Gheorghe Lazăr” din Cluj cât şi Primăria cerându-le daune materiale rezultate în urma unui accident produs în iunie 2015, însă judecătorii au decis că doar Primăria se face vinovată de acest accident.

În  motivarea cererii, reclamantul arată că anul trecut în luna iunie şi-a parcat autovehicului pe strada Valeriu Bologa, pe domeniu public, în parcare amenajată care se afla lângă gardul şcolii. În momentul când s-a întors la maşină a constat că peste aceasta a căzut un plop din curtea Colegiului „Gheorghe Lazăr”.


Judecătorii au reţinut faptul că evenimentul era „previzibil”, după ce conducerea Colegiului Pedagogic a informat încă din 2014 Primăria de posibilitatea căderii acelui copac, acesta aflându-se într-o stare „evidentă de degradare”. “Evenimentul meteorologic produs este unul previzibil astfel de furtuni puternice având loc chiar de câteva ori pe an, astfel încât nu puteau reprezenta o surpriză pentru autorităţi”, spun judecătorii.

Judecătorii spun că reprezentanţii Primăriei au cerut tăierea copacului ulterior producerii accidentului, deoarece înaintea evenimentului, spune Primărie, nu s-a putut tăia copacul din cauza maşinilor parcare în acel loc. Magistraţii au atras atenţia Primăriei că avea posibilitatea de a identifica proprietarii maşinilor pe baza numerelor de înamtriculare de la maşini şi de a elibera parcarea sau ar fi putut alege o altă metodă de a rezolva problema.


Primăria a mai încercat să se apere arătând faptul că reclamantul nu a parcat regulamentar pe domeniul public, în parcare special amenajată, dar nici acest argument nu a ţinut în instanţă. “Primăria Cluj-Napoca a cunoscut faptul că zona era folosită drept parcare datorită configuraţiei sale”, au mai spun magistraţii.

Nu este prima dată când Primăria Cluj-Napoca este obligată de judecători să plătească despăgubiri şoferilor. În iulie 2015, autoritatea locală a pierdut un alt proces şi a fost obligată să plătească daune materiale în valoare de 3300 de euro unui şofer care şi-a avariat maşina într-o groapă din carosabil pe strada Valea Seacă.

abonare newsletter