Actualitate

Producătorii de medicamente cer scutirea de la plata taxei claw-back pentru produsele generice: Peste 2.000 de medicamente cu preţuri accesibile au dispărut de pe piaţă

Producătorii de medicamente generice cer reformarea sistemului de finanţare a tratamentelor farmaceutice şi scutirea de la plata taxei de claw-back a acestui tip de produse, apreciind că această măsură ar asigura accesul pacienţilor la medicamente mai ieftine.

"Medicamentele esenţiale, ieftine sunt înlocuite cu variante mult mai scumpe, care să poată susţine taxa clawback, iar pacienţii se află pur şi simplu în imposibilitatea de a-şi asigura tratamentul de zi cu zi", a declarat Dragoş Damian, Preşedintele APMGR.

Asociaţia atrage atenţia că, în acest moment, producătorii de medicamente sunt cei care finanţează prin taxa clawback introducerea de noi medicamente inovatoare pe lista de compensate.


"Sunt sute, dacă nu mii de pacienţi care mor în fiecare an pentru că nu au acces la medicaţia necesară. Sunt pacienţi care pierd rapid orice şansă la supravieţuire din cauza lipsei tratamentelor inovatoare, dar mai ales pacienţi condamnaţi la o moarte lentă pentru că nu mai găsesc în farmacii medicamentele esenţiale, care să-i ajute să lupte cu afecţiunile cronice", a mai spus Damian.

În opinia lui, politica actuală privind claw-back, aplicată nediferenţiat producătorilor de inovative şi celor de medicamente generice, esenţiale, nu face decât să ducă la dispariţia de pe piaţă a medicamentelor esenţiale.


Potrivit APMGR, în ultimii ani, peste 2.000 de medicamente cu preţuri accesibile au dispărut de pe piaţă.

"O taxă clawback zero pentru medicamentele generice, esenţiale, este acum imperativ necesară pentru păstrarea accesului la tratamentele esenţiale. Înţelegem limitările bugetare şi am propus în ultimii ani guvernului implementarea treptată a acestei soluţii, prin introducerea mai întâi a unei taxe clawback diferenţiată, dar nu am primit niciun răspuns", a declarat Damian.

Ultimele Stiri
abonare newsletter