Actualitate

Puteau fi prevenite crimele din Germania? Ce a răspuns ministrul german de Interne

După atacul din această săptămână, care a avut loc într-un tren, lângă Würzburg, teama de atentate crește în Germania. Înainte de producerea atentatului din mall-ul din Munchen, ziarul Der Spiegel publica un interviu cu ministrul german de interne, Thomas de Maizière, pe această temă.

Luni, Riaz Khan Ahmadzai, un refugiat afgan de doar 17 ani, a atacat mai multe persoane, într-un tren regional de lângă Wurzburg, folosind un topor și un cuțit. Ahmadzai a atacat un grup de cinci călători, și a făcut cinci victime, dintre care două rănite grav. Polițiștii au tras și l-au ucis pe tânăr la fața locului. Dovezile găsite sugerează că ar putea fi vorba despre un atac motivat de ură islamistă. Ahmadzai, un sunnit devotat, a lăsat în urmă un document, de câteva paini, care, cred anchetatorii, s-a dorit a fi un bilet de sinucigaș, o scrisoare de adio pentru tatăl său. În scrisoare, el se plânge de necredincioși și spune că se va răzbuna pe ei. „Te rog raogă-te să ajung în rai!”, scrie el, la final, informează evz.ro. 

Ziarul Spiegel a vorbit cu ministrul de Interne Thomas de Maizière despre amenințarea generală a terorismului din țară și dacă politicile guvernului privind refugiații au făcut sau nu din Germania un loc mai periculos. 


Atacatorul din Wurzburg nu a fost identificat ca fiind un radical, înaintea atacaului, există posibilitatea de a preveni astfel de incidente?, au întrebat jurnaliștii.

Răspunsul oficialului este foarte tranșant: „Niciun stat constituțional din lume nu poate preveni toate crimele, toate masacrele sau toate acetele teroriste cu certitudine. Dar datoria noastră este să facem tot ce este posibil. Și asta facem!”.


Atunci când a fost luat acest interviu, publicat joi, ministrul avertiza că „amenințarea teroristă este mare și există semnale că mai sunt teroriști individuali printre refugiați!” 

Ultimele Stiri
abonare newsletter