Actualitate

Cine este autorul atacului din Munchen

Autorul atacului de la Munchen, în sudul Germaniei, care a omorât 10 oameni este un germano-iranian de 18 ani ale cărui motivații sunt în acest stadiu "complet necunoscute", a afirmat sâmbătă șeful poliție locale, scrie AFP.

"Autorul este un germano-iranian de 18 ani, din Munchen", care nu era cunoscut de serviciile de poliție și trăia "de multă vreme" în capitala Bavariei, cu dublă cetățenie germană și iraniană, a declarat Hubertus Andrae în cursul unei conferințe de presă. 

"Motivațiile rămân deocamdată complet necunoscute", a adăugat el. Comandantul poliției a menționat că atacatorul a strigat ceva înainte de a trece la acțiune, însă a subliniat că până în prezent nu s-a stabilit cu exactitate despre ce este vorba. 

Ministerul iranian de Externe a condamnat atacul terorist.


„Iranul condamnă acest act și își exprimă solidaritatea cu poporul și guvernul german”, a declarat Bahram Ghassemi, purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene.

Ghassemi a condamnat „asasinarea unor persoane nevinovate și fără apărare” și a afirmat că „nu există altă cale decât lupta totală și fără distincție” împotriva terorismului.


Școala la care tânărul mergea se afla în apropiere de locuință, iar vecinii au declarat că îl văzuseră în ziua atacului.

„Era vecinul meu. Îl vedeam destul de des în zonă, însă nu am vorbit niciodată. Aveam un prieten care era coleg cu el la școală. Am înțeles că era un tip tăcut”, a declarat un vecin pentru Bild.


Potrivit Bild, tatăl atacatorului a fost dus la audieri, în timp ce anchetatorii au căutat în locuința familiei indicii care le-ar putea explica gestul criminal al tânărului. Atacatorul locuia cu părinții în districtul Maxvorstadt.

Tânărul a deschis focul la începutul serii în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald's, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă. 

O patrulă de poliție l-a rănit cu o armă de foc, însă tânărul a continuat să fugă. Corpul său fără viață a fost regăsit mai târziu, în jurul orelor 18.30 GMT, de către poliție, care a constatat că el s-a sinucis. 

Forțele de ordine au crezut inițial că au de-a face cu trei autori, pentru că o mașină suspectă cu doi bărbați în interior a fost văzută de martori în timp ce se îndepărta cu viteză de locul tragediei. "S-a dovedit că cei doi nu aveau absolut nicio legătură cu faptele", a afirmat Hubertus Andrae. 

Bilanțul atacului armat s-a stabilit la 10 persoane ucise. Pe de altă parte, 21 de persoane au fost rănite, dintre care trei în stare foarte gravă, viața lor fiind în pericol, potrivit șefului poliției. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter