Actualitate

Generaţia smartphone, cuprinsă de febra Pokemon Go. Unde se găsesc în Cluj cei mai mulţi monstruleţi?

Pokemon Go este jocul care te scoate din casă şi te pune să porneşti la vânătoare de monstruleţi virtuali cu ajutorul unei hărţi care îţi foloseşte datele GPS.

Dacă vedeţi pe cineva că umblă prin oraş ca un lunatic cu smartphone-ul în mână nu vă panicaţi. Să nu sunaţi la 112 nici dacă vedeţi pe cineva cu ochii în smpartphone şi umblă pe mijlocul străzii, printre maşini, dacă pătrunde în cine ştie ce curte a vreunei instituţii unde accesul este interzis sau dacă vă treziţi că intră un necunoscut în biroul vostru. Omul nu e nici somnambul, nici nu a scăpat de la balamuc, doar se joacă Pokemon Go.

De câteva zile de când s-a lansat şi în România, joculeţul i-a prins în mreje pe foarte mulţi, mai ales pe adolescenţi şi tineri. Pe scurt, ideea jocului Pokemon Go este să prinzi cât mai mulţi „monstruleţi de buzunar” (pentru că asta înseamnă în traducere “pokemon”). Aplicaţia îţi foloseşte datele tale de GPS şi te localizează pe harta Google a oraşului. Ca să  prinzi pokemonii trebuie să te mişti cu aplicaţia deschisă care îţi arată harta oraşului pe care apare din când în când un pokemon. Când ai localizat monstruleţul trebuie să te îndrepţi în direcţia lui ca să îl poţi prinde. Asta dacă nu cumva ajunge cineva înaintea ta. Pentru fiecare pokemon prins primeşti puncte.


Hărţile virtuale sunt combinate cu lumea reală şi oamenii pot vedea micii monstruleţi suprapuşi peste lumea reală. Când te apropii de un pokemon camera telefonului se deschide şi vezi micul monstru pe ecranul telefonului suprapus peste lucrurile din lumea reală.

Te scoate din casă, dar şi din realitate

Jocul te scoate din casă, te face să te mişti, dar în acelaşi timp te şi înnebuneşte pentru că nu mai vezi nimic în jur, eşti concentrat doar pe locaţia pokemonului. Dacă aţi văzut comedia “Mr. Bean’s Holiday” probabil vă amintiţi de scena când Mr. Bean caută gara, foloseşte busola, iar pe traseu circulă printre maşini, peste băncile din parc sau prin mijlocul unui restaurant unde face un dezastru. Aşa ceva s-ar putea întâmpla în curând şi în realitate dacă unii vor fi prea cuprinşi de “febra” Pokemon Go.


“Prin Mărăşti am găsit doar Spearow, Pidgey şi Zubat”

Pe reţelele de socializare s-au creat grupuri în care se discută despre joc şi despre locurile unde sunt pokemoni. Fiecare oraş e cu grupul lui: “Pokemon Go Cluj”, ”Pokemon Go Dej”,”Pokemon Go Bucureşti” şi lista ar putea continua pentru fiecare oraş din ţară, probabil.

Iată o mostră de discuţii de pe grupuri:


-Am început drumul spre Mamaia. Căutarea pokemon prin România începe!!!

-Nu prea ai şanse mari pe drum. Tried yesterday too, tot până acolo. Mai mult noroc ai direct în Constanţa


-Poi nu mai de drum, dar fac şi escală în Bucureşti şi sper să prind ceva acolo. După aceea până în Mamaia cu maşina şi de acolo mai vad :))).

Un alt jucător spune ce pokemoni a găsit şi în ce zone: „Pe unde în Cluj aţi găsit cei mai mulţi pokemoni pe care nu ii aveaţi? :) Prin Mărăşti am găsit doar Spearow, Pidgey şi Zubat”.


“E distractiv să prinzi animăluţe imaginare”

Succesul Pokemon Go a fost atât de mare încât este imposibil să nu cunoaşteţi măcar o persoană care se joacă. Iată ce spun cei care au fost deja cuprinşi de isteria vânătorii de monstruleţi prin oraş:

“Mă joc pentru că vreau să înţeleg de ce e aşa hype-uit. În joc prinzi pokemoni, dar am înţeles că ar urma să poată face şi alte lucruri pokemonii ăştia. Eu nu am prins mulţi pokemoni pentru că nu joc în locuri publice, doar în casă” – Alina

“Am început să mă joc pentru că e la modă, este isteria asta cu pokemonii. E distractiv să vânezi animăluţe imaginare” - Cristina

Mai sunt şi unii care se joacă din interes profesional

George Prundaru este lector la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Departamentul Jurnalism din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj. Este printre cei care şi-au instalat aplicaţia pe telefon, dar el se joacă din interes profesional.

“Eu mă joc din interes profesional. Mi-am făcut doctoratul despre jocuri plus că e un fenomen destul de mare ca să fie relevant pentru oricine lucrează la Facultatea la Jurnalism sau Comunicare” – George Prundaru

„Jocul e neterminat prin anumite locuri”

Fiind specialist în jocuri, lectorul de la FSPAC şi-a format deja o părere despre Pokemon Go:

“Jocul e simplu și neterminat prin anumite locuri. Nu cred că se așteptau să aibă succes așa mare așa că l-au lansat cum era. Și poate fi foarte frustrant în orele de vârf, când de multe ori nu funcționeaza deloc. Nu este ceva foarte original. De fapt este aproape identic cu un joc anterior al companiei, Ingress, cu o temă cu pokemoni aplicată peste. Dar a prins mai degrabă ca fenomen cultural decât ca joc în sine”.

Poliţia a intrat pe fir

În condiţiile în care în alte ţări s-au înregistrat accidente rutiere grave din cauză că şoferii se jucau Pokemon Go în timp ce erau la volan, Poliţia Română a postat, marţi, pe pagina oficială de Facebook, următorul mesaj:

Puteţi găsi pokemonii, respectând în acelaşi timp regulile de circulaţie şi protejându-vă pe dumneavoastră şi pe cei din jur!

Explicaţia psihologului despre isteria Pokemon Go

Orice comportament pe care îl facem, îl facem pentru că ne aduce beneficii (materiale şi/sau psihologice). Jocul angajează două mecanisme psihologice foarte importante ale minţii umane: (1) stabilirea unei ţinte şi oferirea de recompense pentru atingerea ţintei şi (2) activarea comportamentală, prin ieşirea în aer liber (lucru stimulat şi important în perioada de primăvară/vară!). Cele două mecanisme combinate duc la succeul jocului - prof. univ.dr. Daniel David – şeful Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB Cluj

Pokemon Go, disponibil în 30 de ţări

Pokemon Go este noul joc pentru mobil lansat de Nintendo care a devenit una dintre cele mai descărcate aplicaţii din lume, cu milioane de instalări în mai puţin de o săptămână. Jocul s-a lansat pe 6 iulie pe iOs şi Android, iar numărul de descărcări în SUA, Australia şi Noua Zeelanda a depăşit toate aşteptările. Acum jocul este disponibil oficial în peste 30 de ţări.Pokemon Go poate fi descarcat oficial şi în România pentru iPhone şi Android.

Proiectul a fost inspirat prima dată de gluma pe care a făcut-o compania de 1 aprilie 2014 când a ascuns monştrii Pokemon în hărţile de la Google Map, a spus un membru al echipei Niantic, Masashi Kawashima.

Ultimele Stiri
abonare newsletter