Actualitate

Dezastru cu repetiţie? Cine se află în spatele firmelor care au depus oferte pentru continuarea lucrărilor la Centrul de Deşeuri

Consiliul Judeţean anunţă, pentru a nu ştiu câta oară, continuarea lucrărilor la Centrul De Deşeuri, proiect care stagnează de mai bine de doi ani de zile.

Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Alin Tişe (din tabăra fostului PDL) jubila într-un comunicat de presă că “a dat un impuls structurilor de specialitate”, adică oamenilor responsabili în primul rând de dezastrul de la Centrul de Deşeuri, să analizeze ofertele primite pentru realizarea CMID, ”astfel încât, în cel mai scurt timp, să atribuim contractul de proiectare şi execuţie de lucrări a acestui obiectiv important din cadrul SMID”.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, până la expirarea termenului limită s-au depus două oferte. Ofertele celor două societăţi au fost următoarele:


Asocierea Kranz Eurocenter SRL- Institutul de Studii şi Proiectări Energetice –ISPE SA - Valoare ofertă: 111 103 998,44 lei fără TVA

Asocierea SC Iasicon SA-SC TCI Contractor General SA - SC Socot SA- Valoare ofertă: 122 059 519,30 lei fără TVA


Contractul de lucrări vizând „Proiectarea şi execuţia Centrului de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Cluj”, a cărui valoarea totală estimată este de 123.699.580,75 lei, va fi atribuit în urma desfăşurării unei licitaţii deschise.

Kranz Eurocenter SRL a intrat în urmă cu doi ani în atenţia procurorilor anticorupţie. În 2014, firma controlată de Corin Boian, apropiat al fostei guvernări PDL, a fost anchetată de procurorii DNA într-un dosar de evaziune fiscală. Boian este cercetat penal pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală într-un dosar unde prejudiciul se ridică la suma de 2.385.000 de lei.


Boian a mai avut de-a face cu oamenii legii chiar şi în Guvernarea faţă de care a fost apropiat, atunci când DNA a investigat modul în care s-a derulat o investiţie realizată şi de patronul Kranz, în Parâng.

Şi în 2011, Corin Boian patron al societăţilor Kranz Eurocenter şi Vasicos Center, a intrat în atenţia DNA. Procurorii investighează modul în care s-a demarat investiţia privind dezvoltarea domeniului schiabil din masivul Parâng, mai exact cum a fost decontat primul milion de lei (10 miliarde de lei vechi), acordat de către ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea. Kranz Eurocenter Piteşti a câştigat un contract fabulos, în valoare de 67 de milioane de euro, în contextul în care bilanţul contabil era de-a dreptul dezastruos. Procurorii au verificat inclusiv modul în care a fost posibil ca o societate cu datorii mai mari decât capitalul social să fie eligibilă pentru o astfel de licitaţie.


Presa locală scria la acea dată că patronul piteştean este un apropiat al democrat-liberalilor, afişându-se mai ales la întâlnirile onorate de greii partidului, precum premierul Emil Boc.

Soţia lui Corin Boian, Cristina Diculescu, evoluează de asemenea pe scena politică în calitate de preşedinte a Organizaţiei de Femei a PDL Argeş.


Partenerul de afaceri cu care Boian realizează domeniul schiabil din Parâng, în speţă patronul Acomin Deva, Dan Faur, nu a făcut niciodată un secret din faptul că este contributor fidel al campaniilor PDL şi abonat la lucrările pe bani publici ale localităţilor cu primari PDL. Să mai adăugăm faptul că primarul pedelist al oraşului Petroşani, prin care se derulează fondurile venite de la Ministerul Dezvoltării, este Tiberiu Iacob-Ridzi (soţul Monicăi Iacob-Ridzi, condamnată la închisoare), recunoscut pentru faptul că, de-a lungul mandatului, şi-a făcut un obicei din a acorda contracte consistente cotizanţilor portocalii.

Cert este ca omul de afaceri Corin Boian are lipici la banii statului, într-un top al firmelor româneşti în funcţie de contractele de achiziţii publice câştigate, Kranz Eurocenter figurând, în 2011, cu suma de 18.957.248 lei, situându-se după societatea altui magnat, Gigi Axinte, al cărui Argecom a ,,produs” contracte cu statul în valoare de 256.483.073 lei, fără TVA.

Corin Boian îi aducea Elenei Udrea şpaga cu valiza

Anul trecut, omul de afaceri Adrian Gărdean făcea mărturisiri amănunţite legate de modul în care fostul ministru Elena Udrea ar fi pretins şi încasat şpăgi de la oamenii de afaceri pentru contractele finanţate de către Ministerul Turismului. Potrivit acestuia, patronul piteştean Corin Boian, care deţine societatea Kranz Eurocenter SRL, i-ar fi adus Elenei Udrea şpaga în valiză, direct la minister.

„Boian Corin a venit la biroul meu din Băneasa, având cu el o geantă neagră de mână, cam de dimensiunea unei unităţi centrale de calculator în care avea o sumă de bani, spunându-mi că sunt 600.000 euro. În aceeaşi geantă am pus şi eu 300.000 euro. Din câte îmi amintesc, toţi banii pe care i-am pus eu erau în bancnote mari, de 500 de euro. De la biroul meu, am mers împreună cu Boian Corin, cu maşina acestuia, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului din apropierea Casei Poporului”, ar fi mărturisit Adrian Gărdean.

Societatea TCI Contractor General este una dintre cele cinci companii clujene care au intrat în 2013 în clasamentul național din domeniu – Top 100 Antreprenori Generali în Construcţii, realizat de IBC Focus, pe baza cifrelor de afaceri din anul precedent. Compania a derulat o serie de proiecte în județele vecine, dar și în Cluj-Napoca: lucrează, printre altele, la catedrala grecocatolică din Piața Cipariu și a ridicat recent ansamblul de birouri și locuințe Biasini de pe strada Avram Iancu. Societatea TCI, unde director este Dorin Oltean, a câștigat şi contractul pentru amenajarea centrului TEAM (Tehnologie, evoluție, antreprenoriat, microîntreprindere) pe Dealul Lomb, proiect al Primăriei Cluj-Napoca.

Epopeea unui dezastru

Anul trecut, Consiliul Judeţean Cluj a decis organizarea unei noi licitaţii pentru continuarea şi eventual finalizarea lucrărilor la Centrul de Deşeuri după ce contractul cu fostul constructor, firma Atzwanger, a fost reziliat.

Mai mult, conducerea CJ Cluj a decis rezilierea contractului şi cu firma Napoca SA, firmă căruia Atzwanger îi subcontractase lucrările de construcţie a Centrului de Deşeuri. Napoca SA aparţine omului de afaceri Ioan Bene, care a fost trimis în judecată pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu şi care în prezent este cercetat şi într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 3 milioane de euro, instrumentat de procurorii din Bucureşti.

Între timp, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au început urmărirea penală pentru lucrări fără autorizaţie, excavări ilegale şi furt de pământ la obiectivul Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) în judeţul Cluj.

La sfârşitul lui 2014, CJ Cluj a reziliat contractul cu antreprenorul Atzwanger, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care execută lucrările la centru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter