Actualitate

Canicula a pus stăpânire pe Cluj

Ca urmare a temperaturilor foarte ridicate, au fost amenajate puncte de prim ajutor în farmacii şi corturi cu apă potabilă în oraş.Clujul se află sub atenţionare cod galben de caniculă şi instabilitate atmosferică până vineri, 15 iulie. Este recomandat să ne hidratăm corespunzător, iar persoanele vârstnice, copiii şi cei cu boli cronice să evite să se deplaseze în oraş în intervalul orar 11.00 – 18.00.

Canicula a pus stăpânire pe Cluj Canicula a pus stăpânire pe Cluj

Mai multe judeţe din ţară, printre care şi Clujul se află sub atenţionare cod galben de caniculă şi instabilitate atmosferică până vineri 15 iulie. În Cluj-Napoca au fost instituite măsuri anticaniculă. În peste 200 de farmacii din oraş au fost amenajate puncte de prim ajutor, iar primăriile din tot judeţul au fost atenţionate de conducerea Prefecturii să ia măsurie necesare în caz de caniculă.

Primăria Cluj-Napoca a amenajat puncte de distribuire a apei potabile pentru a veni în sprijinul clujenilor pe durata caniculei. Au fost amplasate corturi în următoarele zone: Piața Mărăști (în stația CTP de circulație spre centru);
Piața Unirii (la sediul Primăriei);
Piața Mihai Viteazu (în stația CTP, vis a vis de Cinematograful ”Florin Piersic”).


Pe lângă cele trei puncte de distribuire a apei potabile, clujenii se mai pot răcori la cișmelele stradale amplasate în cele mai circulate zone din oraș, din piețele Lucian Blaga, Unirii, Mihai Viteazu, Avram Iancu și B-dul Eroilor, dar și în stațiile de transport public din zonele Minerva și strada Memorandumului.

Temperaturi extreme şi furtuni

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis o avertizare cod galben de caniculă, disconfort termic şi instabilitate atmosferică accentuată pentru intervalul 14 iulie ora 13.00 – 15 iulie, ora 08.00. Judeţul Cluj se află printre judeţele incluse în avertizarea cod galben. “În intervalul menţionat instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în Maramureş, Crişana, Banat, vestul Transilvaniei şi al Olteniei, unde şi valorile termice vor scădea. Vor fi averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. Local va cădea grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi 30...35 l/mp şi izolat 40...50 l/mp”, se arată în avertizarea ANM.   


Măsuri recomandate de medici pentru zilele caniculare

Medicii recomandă ca în zilele cu temperaturi ridicate să evităm, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.

Trebuie să consumăm zilnic lichide (între 1,5 – 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. 


Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. 

Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. 


Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

abonare newsletter