Actualitate

Moţii iau atitudine: Criminalii altor neamuri au statui, iar legea prin care Avram Iancu este declarat erou național zace din 2012

Iniţiatorii legii declarării lui Avram Iancu erou al națiunii române au trimis o scrisoare deschisă Guvernului României prin care au cerut guvernanţilor să promulge această lege, arătând că nu s-a făcut niciun demers în acest sens din 2012. “Pe cine supără atât de tare Avram Iancu al nostru, de tot zăboviți cu supunerea proiectului de lege votului în Camera Deputaților?”, se arată în scrisoare.

“Nu înțelegem de ce românilor, fie ei moți, maramureșeni, moldoveni, bănățeni, olteni, dobrogeni, nu li se acordă un tratament egal cu cel al etnicilor reprezentați în Parlament de un ONG, adică al ungurilor. Nu avem nimic cu ei, atâta timp cât ne lasă în pace, dar iată că nu ne lasă. Noi așa credem căci, altfel, ar însemna că vina pentru ceea ce se întâmplă ar fi numai a dumneavoastră, ceea ce ar însemna bai mare. Cum să înțelegem noi, moții - și noi, românii, în general - indiferența și chiar ostilitatea dumneavoastră față de un simbol atât de românesc și atât de curat în conștiința noastră, cum este Avram Iancu, moțul nostru și românul nostru? Considerați domniile voastre că nu merită Avram Iancu cinstea de a fi declarat erou? Cât trebuie să mai aștepte la rând legea aceea prin care este declarat erou național, că din 2012 tot așteaptă, de parcă Iancu ar fi un proscris și un criminal, cum sunt alții, ai altor neamuri, cărora dumneavoastră le îngăduiți statui și monumente”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi de dramaturgul Miron Manega.

Cei doi atrag atenţia la graba cu care guvernanţii au votat legea privind declararea oficială a Zilei limbii maghiare.


“Și poate nici nu am fi purces la acest memoriu, că noi suntem răbdători, știți, dacă nu ați fi votat, cu o grabă care ni se pare nelalocul ei, declararea oficială a Zilei limbii maghiare. Fie sănătoși ungurii și limba lor, dar pe noi când ne veți lua în considerare, că nu știm să fi greșit cu ceva, dacă nu cumva iubirea noastră pentru Iancu al nostru o fi vreo greșeală. Nouă ni se pare că atenția acordată nouă românilor, prin dezinteresul (sau ostilitatea) față de Avram Iancu, este un tratament inegal și necinstit, comparativ cu cea acordată conlocuitorilor noștri minoritari, ungurii. Suntem nemulțumiți și tulburați și ne stau pe limbă vorbe pe care n-am vrea să le spunem. Noi înțelegem și rațiunile de partid, că doară nu suntem proști, dar mai știm că orice compromis politic trebuie să aibă o limită, iar această limită este interesul național. Noi considerăm că Avram Iancu este o chestiune de interes național, de respect elementar față de propria istorie”, se mai arată în documentul citat.

În finalul scrisorii, aceştia le cer parlamentarilor “să cumpănească bine rațiunile de partid și rațiunile de interes național” şi îi întreabă când vor vota această lege.

Ultimele Stiri
abonare newsletter