Actualitate

APIA Cluj, moşia politicienilor

“Specialiştii” angajaţi de actualul director Adrian Zaharia la APIA Cluj nu ştiu diferenţa între teren arabil şi teren agricol, la secretariat erau angajate patru PFA-uri, iar subprefectul susţinut de PSD Dan Codrean a fost angajat să stea.

Gheorghe Vuşcan, Daniel Constantin şi Adrian Zaharia la inaugrarea APIA Mociu Gheorghe Vuşcan, Daniel Constantin şi Adrian Zaharia la inaugrarea APIA Mociu

Zeci de abuzuri şi nereguli, angajări pe “pile”, decontări ilegale de carburanţi, la APIA Cluj, apar într-un raport de control al Ministerului Agriculturii. Din document reiese că fostul subprefect al Clujului, Dan Codrean (promovat de PSD), a încasat bani frumoşi ca angajat la APIA Cluj fără să calce vreodată poarta instituţiei.

Informaţiile apar în nota de control privind rezultatul verificărilor efectuate la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură) Cluj document semnat de ministrul Agriculturii Achim Irimescu.


Sesizarea Corpului de Control a fost făcută de fostul director executiv al APIA Cluj Gheorghe Şerban şi de foşti şi actuali salariaţi încă de anul trecut. Aspectele semnalate de aceştia au fost presupuse abuzuri şi nereguli comise de actualul director Adrian Zaharia (Partidul Conservator), precum şi încadrări şi disponibilizări ilegale.

“Comparând datele cu posturile din organigramă rezultă că 30% din personalul APIA Cluj a fost înlocuit în perioada 2013-2015 când Adrian Zaharia a îndeplinit funcţia de director executiv. Personalul diponibilizat făcea parte din categoria specialiştilor cu experienţă, cu vechime în meseria de agricultor, în locul acestuia s-au angajat tineri fără vechime în domeniu, exemplu concret fiind faptul că în timpul discuţiei cu echipa de control nu s-a putut prezenta diferenţa între terenul agricol şi terenul arabil. Plecările din APIA Cluj, cu excepţia pensionării, s-au făcut prin destituiri pentru care instituţia a fost acţionată în justiţie, prin folosirea excesivă a comisiei de disciplină. Majoritatea tinerilor favorizaţi prin superficialitatea selecţiei la concurs nu au nimic de a face cu profesionalismul şi competenţa. Tinerii aduşi de Zaharia în APIA Cluj sunt proaspăt absolvenţi, unii cu diplome ale facultăţii de istorie, arheologie, administraţie publică sau peisagistică”, se arată în documentul citat.


În nota întocmită de Direcţia Antifraudă din cadrul Ministerului Agriculturii se menţionează lipsa lucrărilor scrise ale participanţilor la ocuparea posturilor prin concurs în 16 cazuri pentru ca acestea să fie totuşi prezente în dosare la verificările efectuate de echipa de  control.

“Personalul contractual şi începător a primit sarcina din partea lui Adrian Zaharia să verifice activitatea consilierilor superiori, aceste activităţi neputând fi încredinţate acestora datorită importanţei şi complexităţii lor. Drepturile lor salariale de 4050 lei sunt echivalente cu ale unui consilier principal cu atribuţii de control pe teren şi vechime în domeniu de 10 ani”, se mai arată în documentul citat.


Cele 4 secretare PFA ale directorului Zaharia

Concluziile raportului arată că directorul APIA Cluj contracte servicii de secretariat de la PFA-uri şi întreprinderi individuale.

“Activitatea de secretariat desfăşurată cu persoane cu statut II (întreprindere individuală) sau PFA, care sunt «dublurile» cuiva cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniu şi pentru o activitate nereglementată sau necuprinsă în organigramă şi care se desfăşoară «până la realizarea obiectivului» este o invenţie a directorului executiv Adrian Zaharia, cu ajutorul aparatului central APIA care a aprobat şi finanţat acţiunea. Având în vedere faptul că în biroul de secretariat al APIA Cluj se află patru tinere în permanenţă înseamnă că serviciul este egal ca importanţă şi volum de muncă cu al Serviciului Control Teren sau Serviciul Autorizări Plăţi. Atribuţiile postului, precum lecturarea corespondenţei, informarea permanentă a conducerii, organizarea unui sistem de evidenţe operative, urmărirea în permanenţă a mesajelor şi asigurarea relaţiilor cu publicul exprimă latura de faţadă şi de impresariat a activităţii APIA Cluj organizată de Adrian Zaharia”, mai spune Corpul de Control al Ministerului Agriculturii.


“Renunţă la job că nu mai ai susţinere politică”

Un episod relatat de angajaţii APIA Cluj relevă că AdrianZaharia făcea presiunea asupra subalternilor.

“Vacantarea posturilor în cadrul APIA Cluj se făcea prin presiuni ale directorului Adrian Zaharia. Imediat după instalarea în funcţie, Zaharia a început ofensiva de înlocuire pe motive abuzive a fostului director Gheorghe Şerban şi a funcţionarilor din subordinea direct a acestuia care ocupau funcţii de şefi servicii, şefi birouri, responsabili cu achiziţii publice, consilieri juridici etc. mijloacele folosite de Zaharia au fost marginalizarea, discuţii directe cu cei în cauză pentru renunţarea la funcţii, sesizarea Comisiei de Disciplină în vederea sancţionării pentru presupuse abateri, întocmirea de rapoarte în numele său de către apropiaţi, detaşări în alte judeţe. Un angajat al Departamentului Resurse Umane în cadrul APIA Cluj povesteşte cum Zaharia l-a obligat să o întrebe pe şefa Centrului Local Dej dacă «s-a hotărât să renunţe la post pe motiv că nu are susţinere politică»”.


Subprefectul a fost agajat “la stat”

Din document reiese că fostul subprefect al Clujului Dan Codrean (susţinut de PSD, în anul 2015) a fost angajat pentru o perioadă la APIA Cluj, dar angajaţii instituţiei spun că niciodată nu l-au văzut pe acolo.

“Ca urmare a promovării concursului pentru ocuparea funcţiei publice, în martie 2015 Dan Codrean a fost numit pe o perioadă determinată la Serviciul Control Teren, Inspecţii şi Supracontrol APIA Cluj. Începând cu data de 6 martie 2015 Dan Codrean a fost detaşat la Prefectura Cluj ca subprefect pe o perioadă de maximum 6 luni. Printr-o decizie din 16 iulie 2015, lui Dan Codrean îi încetează detaşarea, după care cu 24 iulie 2015 a beneficiat de concediu de odihnă. În perioada 16-24 iulie în condica de prezenţă zilnică este o semnătură pentru salariat şi în foaia colectivă de pontaj apare normat cu 8 ore zilnic, după care a fost trecut în concendiu de odihnă până pe 31 iulie 2015.  Conform unei decizii din 3 august 2015, lui Dan Codrean îi încetează raporturile de serviciu prin acordul părţilor. Colegii din Serviciul Control pe Teren, Inspecţii şi Supracontrol APIA Cluj susţin că Dan Codrean nu a fost prezent nicio zi la serviciu, aceştia nu au primit sarcini de serviciu de la cei în drept. Dan Codrean nu a lucrat efectiv în cadrul Serviciului Control pe Teren, Inspecţii şi Supracontrol APIA Cluj, dar a fost remunerat. Un consilier în cadrul Serviciului Control Teren, deşi a făcut parte din acelaşi compartiment cu Dan Codrean, a afirmat că nu l-a întâlnit şi nu-l cunoaşte pe acesta”, se mai arată în documentul citat.

Dan Codrean nu a putut fi contactat pentru a comenta afirmaţiile apărute în raport.

Cazare şi masă pentru “pile”

Raportul mai precizează că “o parte din personalul contractual a fost folosit deseori pentru post de conducători auto în deplasările lui Zaharia, inclusiv ca însoţitori ai acestuia în timpul delegaţiilor pentru APIA Bucureşti pentru care se decontau cheltuielile de cazare, în condiţiile în care aprobările de deplasare emise de APIA Central nu se acordaseră nici pentru conducătorul instituţiei”.

De asemenea, ar mai fi fost efectuate plăţi cu încălcarea prevederilor legale pentru servicii de întreţinere, reparaţii calculatoare, echipamente informatice.

Maşină personală, benzină de la stat

Corpul de Corpul mai precizează şi faptul că deplasările cu autoturismele dar cu decontarea cheltuielilor cu carburanţii, cantităţi necuprinse în cote, a cheltuielilor de cazare, diurnă, s-au făcut fără aprobările legale ale directorului general APIA Bucureşti.

“Din evidenţa prezentată de responsabilul cu parcul auto al APIA Cluj, în lipsa proceselor verbale de predare a autoturismelor pe utilizatori, eliberarea şi completarea foilor de parcurs pe numele real al conducătorilor auto, nu se pot stabili responsabilităţi clare cu privire la utilizarea mijloacelor de transport. În anul 2013, Adrian Zaharia a efectuat 17 delegaţii cu valoarea totală a deconturilor de 7244,68 lei, iar în 2014 a făcut 27 de deplasări în interes de serviciu cu valoarea totală a deconturilor de 17.418,84 lei. Pentru anul 2015 nu dispunem de acte. Au fost decontate lui Adrian Zaharia cheltuielile de deplasare cu autoturismul propriu în interiorul judeţului Cluj. De frica şefilor direcţi, responsabilul cu gestionarea şi administrarea parcului auto le-a spus celor din Corpul de Control să nu mai ceară clarificări pentru că «răzbunarea acestora ar fi cruntă»", se mai arată în raport.

“Referendum intern” pentru cine stă şi cine pleacă

Cu ocazia disponibilizării lui Gheorghe Şerban, după mai multe sancţiuni pentru aceeaşi cauză date de Comisia de Disciplină, Adrian Zaharia ar fi organizat un referendum intern având ca obiect menţinerea sau nemenţinerea lui Şerban ca salariat al APIA Cluj, “referendum care a fost dominat de grupul directorului actual”, este concluzia raportului.

Să faceţi cum zice Zaharia, nu cum face Zaharia

Concluziile raportului spun că ţelul final al lui Adrian Zaharia este înlocuirea personalului cu vârsta peste 50-55 de ani cu tineri absolvenţi, doar dedicaţi intereselor sale.

“Metodele de marginalizare, pedepsire şi îndepărtare ale salariaţilor incomozi, adoptate de Zaharia, pe lângă faptul că sunt întreprinse cu încălcarea prevederilor legale, sunt şi inumane, delegarea unei salariate, singurul întreţinător al unui minor de la Cluj la Slobozia, susţine afirmaţia de mai sus. Adrian Zaharia este convins, prin atitudine şi fapte, că deciziile sale trebuie respectate fără comentarii, în timp ce ale superiorilor săi sunt interpretabile. Continuarea activităţii cu tandemul Adrian Zaharia, Mirela Cigher sprijinit de cuplul Ovidiu Raţiu, Natalia Raţiu, de consilierii Daniela Maria Culic, Paula Ursache, Diana Popu, Ramona Ulici, Diana Joarză, Petru Sârb şi Emilian Gherman, consilierul juridic care nu a câştigat pentru APIA Cluj niciun proces, reprezintă atuuri de decredibilizare, de scădere a prestigiului instituţiei, riscuri mari cu privire la gestionarea de fonduri şi bunuri. Prin desele deplasări ale lui Adrian Zaharia la APIA Bucureşti se întăreşte suspiciunea că neregulile din cadrul APIA Cluj sunt girate şi încurajate de la centru”, se mai arată în raport.

Nota de Control va fi transmisă Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici în vederea efectuării unui control de către aparatul central referitor la încetarea raporturilor de serviciu, angajările de personal şi desfăşurarea unor activităţi în baza contractelor de prestări servicii. De asemenea, va fi trimisă la APIA Bucureşti pentru analizarea aspectelor menţionate, sesizarea Comisiei de Disciplină în cazul lui Adrian Zaharia, recuperării de la cei vinovaţi a sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, stabilirii cheltuielilor efectuate cu ocazia deplasării salariaţilor în afara judeţului cu încălcarea prevederilor legale. Nota de Control va fi trimisă şi la Departamentul de Luptă Antifraudă “având în vedere indiciile de fraudă”.

Directorul executiv al APIA Cluj Adrian Zaharia a făcut presiuni inclusiv la membrii Corpului de Control din Ministerul Agriculturii.

“Dovada faptului că Adrian Zaharia pedepseşte salariaţii, chiar şi fermierii incomozi este o adresă înregistrată la Direcţia Antifraudă prin care acesta a cerut să i se pună la dispoziţie «în cel mai scurt timp posibil raportul de control final, toate sesizările şi orice alte documente în baza cărora s-a desfăşurat controlul». Prin această solicitare imperativă a continuat presiunea începută la Cluj a lui Adrian Zaharia asupra echipei de control şi asupra salariaţilor cu care aceasta a luat legătura”, mai spun cei care au efectuat controlul.

“Oficial nu am văzut nimic. În Photoshop oricine poate face ce vrea. L-am citit şi eu din presă. Am rezerve că este cel oficial pentru că are date eronate. La un moment dat spune că în perioada ianuarie-octombrie 2015 instituţia ar fi consumat 25.0000 de litri de carburant. În 2015, 5 luni am fost în concediu medical, am suferit o operaţie, a trebuit să fac recuperare, imposibil să conduc maşina. În total, cele 14 autoturisme, în perioada ianuarie-octombrie au folosit 15.000 de litri de carburant. De cealaltă parte, toate angajările s-au făcut cu aprobarea APIA Bucureşti. Acest raport nu modifică un raport juridic, nemodificând niciun raport nu există o procedură ca eu să-l pot contesta. Dar oricum, acest raport nu mi-a fost adus oficial la cunoştinţă”, a spus Zaharia.

abonare newsletter