Actualitate

Aeroportul din Cluj, printre principalele aeroporturi de plecare pentru călătorii români

Principalele aeroporturi pe care le-au ales călătorii români pentru a pleca în vacanţe sau călătorii de serviciu în prima jumătate a anului curent sunt Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, conform datelor unei agenţii de turism.

Destinațiile internaționale alese de pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" Cluj  în prima jumătate a anului 2016 au fost Istanbul, Barcelona, Basel-Mulhouse-Freiburg, Dublin și Izmir. Destinațiile internaționale alese de pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" Cluj în prima jumătate a anului 2016 au fost Istanbul, Barcelona, Basel-Mulhouse-Freiburg, Dublin și Izmir.

Când vine vorba despre unde călătoresc, cât cheltuie sau cum îşi rezervă vacanţele, există diferenţe clare între locuitorii celor 3 oraşe şi alegerile pe care le-au făcut.

Bărbaţii sunt responsabili pentru majoritatea rezervărilor în toate cele 3 cazuri; destinaţiile europene sunt alese de cei mai mulţi călători, fie bărbaţi sau femei.


Majoritatea rezervărilor din perioada analizată au fost realizate de către bărbaţi, situaţia fiind destul de echilibrată în cazul călătorilor din Iaşi (53% bărbaţi, 47% femei), existând o diferenţă mai mare în cazul Bucureştiului (61% bărbaţi, 39% femei), şi o diferenţă substanţială în ce priveşte călătorii din Cluj-Napoca (78% bărbaţi, 22% femei). Media de vârstă a celor care au rezervat călătorii a fost de peste 30 de ani în toate cazurile: 32 de ani pentru Cluj-Napoca, 37 de ani pentru Bucureşti şi cea mai ridicată – 40 de ani -  în Iaşi.

În ce privește destinațiile, apar niște diferențe legate de ceea ce au ales bărbații și femeile, nu neaparat în legătură cu orașele alese ci mai ales în ce privește ordinea preferințelor.


Bărbații din București au ales Atena, Roma și Amsterdam pentru top 3 în timp ce femeile care călătoresc din București au păstrat Atena ca primă destinație, au pus Amsterdam pe locul 2 și Londra pe locul al treilea.

Bărbații care călătoresc din Iași au ca principale trei destinații București, Roma și Londra – în timp ce femeile care călătoresc din acest oraș au menținut destinațiile, schimbând doar ordinea preferințelor în: Londra, București și Roma.


Bărbații din Cluj-Napoca au ales București și Istanbul, în timp ce femeile din orașul transilvănean au păstrat pe primele locuri București și Istanbul, urmate de orașul american Orlando, Florida.

Atunci când se analizează în ansamblu alegerile făcute de către calătorii din aceste 3 orașe, vedem că exact Cluj-Napoca și Iași sunt principalele destinații domestice pentru călătorii din București, în timp ce pentru cei din respectivele două orașe Bucureștiul este principala destinație atunci când călătoresc în țară, cel mai probabil în interes de afaceri.


În ce privește destinațiile internaționale alese în prima jumătate a lui 2016, alegerile făcute de către călătorii din aceste orașe sunt foarte diferite: călătorii din București au ales Atena, Amsterdam, Londra, Roma și Berlin; cei din Iași Roma, Londra, Bologna, Paris și Tel Aviv; în timp ce călătorii din Cluj-Napoca au ales ca principale destinații Istanbul, Barcelona, Basel-Mulhouse-Freiburg, Dublin și Izmir.

Datele îi arată drept cei mai înclinați spre a-și rezerva călătoriile de pe dispozitive mobile pe locuitorii din Cluj-Napoca cu 27.7% din totalul rezervărilor (16.7% pe dispozitive mobile și 11% doar pe iOS), urmați de cei din București cu 20.8% din total (16.2% pe dispozitive mobile și 4.6% doar pe iOS) și doar apoi de cei din Iași cu 19% din total (13.8% pe dispozitive mobile și 5.2% doar pe iOS).


Cele mai multe rezervări au fost făcute în ianuarie de către utilizatorii din București, în timp ce atât călătorii din Iași cât și cei din Cluj-Napoca au făcut cele mai multe rezervări de până acum în luna mai 2016.

Cu toate acestea, atunci când este vorba de planificarea în avans a călătoriilor, cei din Iași au rezervat vacanțele cu cel mai mult timp în avans -  46 zile – comparativ cu 39 de zile pentru cei din București și doar 26 zile pentru călătorii din Cluj-Napoca.

Atunci când este vorba de sumele cheltuite pe călătorii, ieșenii cheltuie cel mai puțin – suma medie alocată rezervărilor făcute de ei fiind de 137 de euro, urmați de bucureșteni cu o medie de 213 de euro și apoi Cluj-Napoca unde media a fost de 244 de euro/rezervare.

Cu toate acestea, cea mai scumpă rezervare a fost făcută de către un utilizator din București,  care a decis să cheltuie 2.241.08 de euro pentru o călătorie București – Palanga. Drept comparație, cea mai scumpă rezervare făcută cu plecarea din Cluj-Napoca a ajuns la 1.143 de euro (pentru o cursă Cluj-Napoca– Orlando), în timp ce la Iași cea mai scumpă rezervare a fost de 712 euro (pentru un zbor Iași-Roma).

În ceea ce privește cea mai ieftină rezervare, tot Bucureștiul deține recordul -  cea mai mică sumă cheltuită pentru un zbor fiind de 12.99 euro (pentru un zbor București–Milano) și este urmat de Iași cu 18.11 euro cheltuiți pe un zbor Iași-București și apoi Cluj-Napoca, unde cea mai ieftină rezervare din prima jumătate a acestui an a ajuns la 38.9 euro (pentru un zbor Cluj-Napoca-Basel Mulhouse Freiburg).

Ultimele Stiri
abonare newsletter