Actualitate

Viitorul Bill Gates vine de la Cluj. Un grup de elevi învaţă să-şi creeze propriile jocuri video

Multă muncă şi perseverenţă! De asta dau dovadă 28 de elevi din Cluj, care în loc să meargă la ştrand sau în parc alături de majoritatea copiilor, au ales să înveţe să-şi dezvolte propriile jocuri video pentru Xbox şi PC în cadrul unei tabere la o şcoală privată.

Entuziasmaţi, cu ochii „cât cepele” în monitoare, viitorii antreprenori din „Sillicon Valley-ul” românesc – Cluj-Napoca, ascultă atenţi de la specialiştii IT cum funcţionează industria IT.

Învaţă cu programe de la Microsoft

Timp de cinci zile, elevii din Cluj-Napoca, cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani, asistă la sesiuni de creativitate, logică şi învaţă tehnici de codare care să le permită să programeze un joc video eficient folosind Kodu, un limbaj vizual de programare special creat de Microsoft pentru dezvoltarea jocurilor pentru Xbox sau PC de către începători.


Programarea, un limbaj universal

Dacă la marile schimbări globale românii s-au pus cu „burta pe carte” şi au învăţat principalele limbi internaţionale, cum ar fi rusa la instaurarea comunismului sau engleza după Revoluţia din 1989, acum tinerii învaţă limbajul unic la nivel internaţional: programarea.

Cari Bejenaru este în clasa a VIII-a şi a venit la tabără. Concentrată şi entuziasmată îşi construieşte propriul joc pe calculator şi se mai sfătuieşte uneori cu colegul din dreapta ei în privinţa anumitr aspecte legate de elementele vizuale din joc.


„În acest program pot să construiesc o lume virtuală. Pot să pun roboţi, animale, obiecte, copaci, pot să construiesc drumuiri. Ca să foloseşti acest joc nu ai nevoie de cine ştie ce calităţi. Nu este un joc dificil. Cred că poţi să te dezvolţi prin intermediul jocului foarte frumos. Pe mine mă pasionează foarte mult domeniul jocurilor şi mă gândesc să ajung programator. Eu le recomand cu siguranţă tinerilor de vârsta mea să încerce şi ei să programeze pentru că este plăcut. Acasă nu am acest cod dar am alte jocuri video similare în care construieşti personaje sau care programează persoanjele să facă anumite lucruri”, a spus Cari Bejenaru din clasa a VIII-a.

La altă măsuţă stătea şi Fülöp Hunor, elev în clasa a VI. La numai 12 ani ştie deja ce vrea să devină în viaţă: programator. Pentru asta lucrează foarte mult în timpul liber. Părinţii i-au simţit pasiunea pentru calculatoare şi n-au ezitat niciodată să-l sprijine în activitatea lui.


„Nu este atât de greu să programezi. Totul este logic. Orice optime este artătată. În programul de pe care învăţăm trebuie să construieşti o lume şi să te joci cu ea. Pentru a testa limitele acestui program vreau mai întâi să încerc fiecare parte din el şi abia apoi să încep să construiesc. Sunt pasionat de programare şi îmi place ceea ce fac foarte mult. Părinţii mi-au recomandat să vin la aceste cursuri pentru că au văzut că-mi place să programez foarte mult şi atunci au zis că pot să merg la această tabără. Vreau să devin programator. Acasă exersez pe alt program. Ca să fi faci programare trebuie doar să te gândeşti ce vrei şi cum poţi să faci să obţii lucrurile acestea”, ne-a spus Fülöp Hunor în clasa a VI.

Coordonaţi de o profesoară din SUA

În acest fel profesorii încearcă să stimuleze interesul copiilor pentru informatică şi de a creşte nivelul lor de competenţă în IT.


Elevii vor fi coordonaţi de o profesoară în cadrul departamentului de Informatică şi Inginerie Software de la Universitatea Auburn din SUA, Daniela Marghitu. Românca, stabilită în străinătate după Revoluţie, a publicat numeroase  manuale şi lucrări academice în domeniul Tehnologiei Informaţiei.

„Sunt la curent cu evoluţia industriei de IT din zona Transilvaniei şi cred că, prin asftel de evenimente extra-şcolare putem contribui la dezvoltarea viitorilor antreprenori din Cluj. În primul rând ceea ce le-am dat a fost toată curicula pe care o folosesc în America pentru copii, pe care le-am testat şi dezvoltat timp de 10 ani. Avem un cont pe Google şi au avut acces la toate materialele, absolut tot ce am avut în Statele Unite am putut să le distribui mai departe, asta fiind cel mai important. Le-am adus şi un roboţel elevilor pentru că în perioada următoare vom adăuga şi robotică şi nişte cărţi, pentru că folosim două aplicaţii de la Microsoft şi Alice. Aceste cărţi sunt două dintre cele mai folosite în America. În Statele Unite ale Americii astfel de tabere reprezintă un trend foarte puternic  pentru că se vrea introducerea domeniul computer science din clasele gimnaziale. Acolo este o mişcare foarte puternică, sunt foarte multe universităţi, profesori, care se ocupă să dezvolte curricula cât mai palpitant şi excitant şi să nu fie ceva ca o doctorie. Să fie ceva plăcut pentru copil pentru că ulterior acesta va învăţa mult mai mult şi va fi entiziasmat.


Degeaba ajung la nivel de universitate şi vor să facă computer science pentru că nu sunt pregătiţi, n-au noţiunile fundamentale  şi de multe ori chiar dacă vor să facă aşa ceva renunţă şi se mută în alte direcţii mai uşoare pentru că le este frică că nu o să termine”, a spus Daniela Marghitu.

abonare newsletter