Actualitate

Cum era văzută finala EURO pe vremea lui Ceauşescu

Terasele şi barurile din centrul Clujului sunt deja rezervate cu ocazia finalei campionatului european de fotbal 2016. Pe vremea lui Ceauşescu, însă, astfel de momente erau inexistente.

La terasele din centrele oraşelor cu prietenii sau acasă în fotoliu, acum poţi viziona aproape orice meci important din lume. Pe vremea lui Nicolae Ceauşescu era, însă, mult mai dificil să vezi un meci important, cum e cel dintre Portugalia şi Franţa.

Fotografia unui clujean, care ilustrează cum erau vizionate meciurile pe vremea lui Ceauşescu, a stârnit interesul internauţilor pe Facebook şi în doar câteva zile a strâns peste 500 de distribuiri. În fotografie se poate observa un televizor amplasat pe o Dacie, iar în faţa lui mai mulţi oameni stau pe un deal.


“Iată cum se vedeau meciurile campionatelor de fotbal pe vremea lui Ceauşescu. Pentru că cele două ore de emisune TV pe zi erau ocupate cu realizărili tovarăşului, oamenii mergeau pe dealuri ca să prindă programele TV ale țărilor vecine. Sub ploaie şi cu «purici», pe o diagonală de 30 de cm”, a spus Horea Avram pe Facebook.

Un alt clujean şi-a adus şi el aminte cum “prindea” meciurile importante televizate.


“Eu aveam o antenă de 8 metri pe acoperişul blocului de 11 etaje din cartierul Mărăşti din Cluj care se rotea ca proasta, dacă bătea vântul, şi trebuia să urc să o reaşez «pe poziţie» că altfel pierdea semnalul. Da, şi aveam un preamplificator rusesc. Asta este poezia vieţii”, şi-a adus aminte Feleki Karoly.

În 1985, programul televiziunii române a fost limitat la doar 2 ore pe zi, emisiunile fiind în cea mai mare parte dedicate cultului personalității lui Nicolae și Elenei Ceaușescu. Ulterior programul s-a mai mărit cu o oră. Decembrie 1989 a fost un punct important în istoria TVR. Evenimentele de la Revoluţie au fost transmise în direct.

abonare newsletter