Actualitate

Mâine, grevă în administraţia publică locală

Funcţionarii publici anunţă că mâine vor intra în grevă, după ce nu au ajuns la niciun accord cu Ministerul Muncii, iar revendicările lor au rămas fără rezolvare.

“Ȋn data de 5 iulie, membrii de sindicat ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) participă la prima formă de protest din calendarul acţiunilor organizate ca urmare a declanşării de către FNSA a conflictului colectiv de muncă la nivel naţional şi faptului că în cadrul întâlnirii din data de 27 iunie a reprezentanţilor FNSA cu ministrul Muncii nu s-a ajuns la niciun consens în cadrul procedurii de conciliere, şi anume grevă de o oră la începutul programului de lucru”, spune Valer Suciu, preşedinte FNSA.

Valer Suciu mai spune că prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală (care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70%).


“Guvernului României are obligaţia de a soluţiona urgent  problemele majore cu care se confruntă salariaţii din administraţia publică locală din România, cu atât mai mult cu cât aceştia sunt şi rămân cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar. Majoritatea mangajaţilor din primării şi consilii judeţene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016)”, a mai spus acesta.

Revendicările FNSA sunt următoarele:


Acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală – acolo unde resursele bugetare permit acest lucru. Prin această modificare legislativă se elimină discriminările ca din acelaşi buget local al unei instituţii, unii salariaţi primesc acest drept iar alţii nu.

Acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală.


Ţinând cont de faptul că salariile funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală sunt mai mici decât cele din administraţia publică centrală, solicităm majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală cu 25 %.

Următoarele forme de protest sunt:


12 iulie – grevă pe toată durata programului de lucru
19 iulie – grevă pe termen nelimitat.

Articol scris de Maria Mariş

Ultimele Stiri
abonare newsletter