Actualitate

28 iunie ar putea deveni Ziua Jurnalistului în România

Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România(UZPR) a declarat, sâmbătă, la Cluj că își dorește ca și breasla jurnaliștilor să aibă o zi a lor.

Doru Dinu Glavan propune 28 iunie Ziua Jurnalistului. Foto Saul Pop Doru Dinu Glavan propune 28 iunie Ziua Jurnalistului. Foto Saul Pop

28 iunie ar putea deveni Ziua Jurnalistului din România. Propunerea aparține conducerii UZPR. “Este important ca această breaslă să fie și ea cinstită la fel ca ziua pompierului, cfr-istului, vânzătorului, funcționarului public etc. Eu cred că printr-o zi marcată ca zi a jurnalistului se dă o oarecare prestanță presei. Este ziua unei bresle importante. Nu trebuie să o marcăm cu surle și trâmbițe, dar o avem și noi marcată. Eu cred în moralitatea acestei idei, că în rest nu costă nimic. Trebuie să știm să ne respectăm. Am ales data de 28 iunie pentru că atunci Mihai Eminescu a fost încătușat, pus în cămașă de forță și scos din presă. Deci a fost moartea profesională a lui Mihai Eminescu, o zi marcantă”, a declarat Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR.

Despre presa din România anului 2016, Doru Dinu Glăvan consideră că are oameni valoroși, dar și că politica dictează linia editorială sau subiectele unor materiale jurnalistice. “Presa este foarte importantă și avem în România oameni foarte bine pregătiți, valoroși, dedicați profesiei. Dar, din păcate, avem și oameni care sunt plătiți pe motive politice, interese economice, de grup de către cei care patronează anumite publicații și care, din păcate, nu îndeplinesc acel lucru esențial al deontologiei”, a spus Glăvan.


UZPR este asociaţia profesională de creaţie publicistică şi jurnalistică a ziariştilor din România şi din comunităţile româneşti de peste hotare, continuatoare a organizaţiei omonime înfiinţată în 1919.

Etichete: jurnalisti
Ultimele Stiri
abonare newsletter