Actualitate

După modelul Boc, Tişe construieşte o rampă temporară de deşeuri. El cere teren de la Apahida şi Feleacu. Revolta primarilor: “Nu am niciun teren de dat”

După modelul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) care, cu ajutorul Primăriei Cluj, a construit o rampă temporară de gunoi, a venit rândul Consiliului Judeţean să-şi facă propria rampă temporară până la finalizarea Centrului de Deşeuri. Pe această rampă temporară ar urma să-şi depoziteze gunoaiele toate primăriile din judeţul Cluj.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, caută un teren în apropierea Centrului de Deşeuri pentru construirea acestei rampe temporare. În acest sens, el a trimis mai multe adrese Primăriilor Feleacu, Apahida, Moldoveneşti, Mihai Viteazu sau Cluj-Napoca prin care le-a solicitat să pună la dispoziţie un teren pe care să fie construită această rampă temporară de depozitare a gunoaielor.

Investiţia se ridică la 4 milioane de euro, bani care provin din bugetele Consiliului Judeţean şi al primăriilor, membre în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco-Metropolitan.


“Există nevoia de a avea o staţie temporară. CMID a fost fazat şi are termen de finalizare 2017-2018. Problema stringentă acum, astăzi, este dacă facem sau nu acea staţie temporară, şi dacă o facem, cine o face. Această staţie temporară şi singura care o poate face este ADI, compus din toate primăriile din judeţ. Am decis să demarăm paşii pentru a face această staţie temporară cu condiţia ca anumite primării din ADI care deţin teren să le pună terenul la dispoziţie. Adică ADI nu poate face staţie temporară dacă primăriile nu oferă teren pentru că  nu are teren de pe Lună. Ideal ar fi ca această staţie temporară să se facă în zona actualei rampe sau în zona Centrului de Deşeuri. Am făcut adrese către Feleacu, Apahida şi Cluj-Napoca, e important să găsim soluţii rapid. Am cerut Gărzii de Mediu şi Agenţiei de Mediu să meargă rapid cu avizele pentru că avem câteva locaţii ca ţintă. Avem în zonă două terenuri pe care le avem în plan care sunt în aproprierea Centrului de Deşeuri şi care ţin de Feleacu, alt teren în apropierea centurii şi ţine de Apahida, dar avem în plan şi un teren de lângă rampa de stocare pe care municipiul şi-a făcut-o”, a spus Tişe.

Avertismentul lui Tişe pentru primari

Cu această ocazie, Tişe i-a avertizat pe primari că dacă nu pun teren la dispoziţia Consiliului Judeţean, să nu se mai plângă de costurile ridicate care le implică depozitarea deşeurilor în alte judeţe.


“Trebuie să ştie şi primarii din comune că atâta timp cât nu ne funizează teren, se plâng în zadar şi dacă nu ne furnizează teren, în continuare, îşi vor duce deşeurile unde le duc acum pe cheltuieli mult mai mari. Dacă avem teren, această staţie temporară se poate face în două luni. E foarte important ca acest Centru de Deşeuri să se dea cât mai repede în funcţiune, cu cât întârzie, cu atât soluţiile temporare găsite de primării pot fi puse în pericol pentru că nu vor mai avea spaţiu să-şi depoziteze temporar deşeurile. Încercăm şi la Câmpia Turzii, unde a fost o rampă, respectiv la Mihai Viteazu sau Moldoveneşti, unde au fost rampe. Odată ce noi vom da în funcţiune staţia temporară, vom putea folosi staţiile de transfer şi echipamentele cumpărate. Avem nevoie de 4 hectare de teren pe an pentru depozitarea gunoaielor. La Apahida şi Feleacu am găsit teren mai mare de 4 hectare. Dacă nu vom găsi teren în formula aceasta, vom căuta şi terenuri private. Sau depozite de deşeuri private. Vom apela şi la un depozit de deşeuri privat. Trebuie să vedem dacă în judeţul Cluj există un asemenea depozit privat”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Primarii îi trântesc uşa în nas noului preşedinte

De cealaltă parte, primarii nu văd cu ochi buni iniţiativa lui Tişe.


“Nu avem teren disponibil. Am avut groapă de gunoi, ne-a amendat Garda de Mediu, am închis-o, am terminat. Nu avem niciun teren. Este o problemă imensă cu depozitarea gunoielor. Aici la Mihai Viteazu, împreună cu celelalte comune, suntem în concurs cine duce deşeurile mai departe. Sper să găsească soluţii pentru construirea acestei rampe temporare în altă parte”, a spus Ioan Zeng, primarul din Mihai Viteazu.

“Nu avem teren. Nu am niciun teren de dat. Am oferit în trecut, în sensul că aveam în zona rampei de gunoi, dar nu am putut intra în posesie. Nu avem cum să-l dăm. E un teren pe care l-am descoperit, e la limită cu Feleacu şi Cluj-Napoca. Avem nevoie să intrăm în posesia lui”, a spus Grigore Fati, primarul din Apahida.


CMID, între DNA şi o nouă licitaţie

Anul trecut, Consiliul Judeţean Cluj a decis organizarea unei noi licitaţii pentru continuarea şi eventual finalizarea lucrărilor la Centrul de Deşeuri după ce contractul cu fostul constructor, firma Atzwanger, a fost reziliat. După şase luni de la postarea anunţului pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), noua licitaţie a fost anulată.

Între timp, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au început urmărirea penală pentru lucrări fără autorizaţie, excavări ilegale şi furt de pământ la obiectivul Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) în judeţul Cluj.


La sfârşitul lui 2014, CJ Cluj a reziliat contractul cu antreprenorul Atzwanger, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care execută lucrările la centru.

La începutul lui 2015, reprezentanţii CJ Cluj anunţaseră că proiectul privind Centrul de Management Integrat al Deşeurilor este în curs de revizuire şi că noul termen pentru finalizarea lucrărilor era 31 decembrie 2015, dar acesta a fost prelungit, fără a se mai avansa o nouă dată de finalizare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter