Actualitate

Clujul a pierdut finanţarea europeană pentru Tetarom IV, Tişe construieşte Tetarom V. Mai lipsesc investitorii

Proiectul Tetarom IV este deocamdată doar o poveste, fiind pus pe butuci de proiectarea deficitară, dar noul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, construieşte deja Tetarom V.

Vakar IStvan şi Ioan Oleleu la demararea lucrărilor pentru Tetarom IV Vakar IStvan şi Ioan Oleleu la demararea lucrărilor pentru Tetarom IV

Anul trecut, consilierii judeţeni au votat pentru renunţarea la 18 milioane de lei finanţare europeană nerambursabilă pentru realizarea parcului industrial Tetarom IV în Feleacu. Până în momentul renunţării la banii europeni, din bugetul judeţului s-au cheltuit aproximativ 2,5 milioane de lei pentru lucrări la parcul respectiv.

Cu o lună înainte să fie arestat preventiv pentru fapte de corupţie, în aprilie 2014 Horea Uioreanu, pe atunci preşedintele CJ Cluj, semna cu firma ACI SA Cluj contractul pentru demararea lucrărilor la Parcul Industrial Tetarom IV. Valoarea contractului se ridica la suma de 36.355.757,95 lei fără TVA. Lucrările la acest obiectiv au fost demarate în data de 15 mai 2014, termenul de finalizare fiind de 20 de luni. O problemă a constituit-o numeroaselor sesizări ale antreprenorului privind omisiunile proiectului, apărând premisele revizuirii proiectului tehnic. Proiectul revizuit genera o majorare a valorii lucrărilor cu aproximativ 12.400.000 lei fără TVA, reprezentând un procent de 37% din valoarea contractului de lucrări.


Parcul Tetarom IV, proiect al Consiliului Județean Cluj început pe bani europeni în mandatul anterior al lui Alin Tişe, 2008-2012, în momentul de față a fost redimensionat, urmând a se realiza în cursul acestui an, potrivit Consiliului Judeţean, o hală pentru întreprinderi mici și mijlocii, un drum de acces precum și o stație electrică. Investiția necesară pentru prima fază a proiectului va fi de aproximativ 4 milioane de euro.

“În etapa a doua, în funcţie de resursele financiare pe care le vom avea, vom continua acest proiect sau nu. Am fazat Tetarom IV, lucrăm la un proiect mai mic, el acum se face din resursele Consiliului Judeţean, iar în etapa a doua vom decide în măsură dacă continuăm pentru că şi acolo există interes, fiind în apropierea centurii. Trebuie să ne lămurim dacă mai are titlu de parc industrial, dar va trebui să vedem dacă astăzi în ce măsură mai îndeplineşte aceste condiţii, având în vedere dimensionarea pe care i-am dat-o. Dacă nu mai deţine acest titlu, va trebui să îl reobţinem. În momentul de faţă se lucrează la acest parc industrial. Consiliul Judeţean face toată investiţia acolo, cred că banii necesari pentru Tetarom IV se ridică la suma de 4 milioane de euro”, a spus preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.


Numeroasele probleme de la Tetarom IV nu l-au ţinut în loc pe Tișe, el anunţând intenția de a înființa un nou parc industrial – Tetarom V, în partea de S-SV a județului Cluj, în zona Câmpia Turzii-Luna.

Potrivit lui Tişe, parcul va fi întins pe o suprafață de aproximativ 40-50 de hectare, în zona de câmpie, urmând a avea o legătură rapidă atât cu autostrada cât și cu centura ocolitoare.


“Am dat sarcina colegilor mei şi Tetarom-ului să înceapă procedurile pentru demararea unui Tetarom V în zona Câmpia Turzii-Luna. Aşa cum am anunţat în perioada de campanie electorală, PNL susţine acest lucru, respectiv înfiinţarea unui nou parc industrial pe terenul oferit de comuna Luna. Este vorba de un teren în apropierea autostrăzii, de un teren plat care nu necesită mari investiţii în infrastructură. Urmează să vedem în ce măsură se vor implica şi alte autorităţi sau doar Consiliul Judeţean. Consider că trebuie şi în acea parte de judeţ să investim în parcuri industriale. Forţă de muncă acolo există, oamenii pot fi recalificaţi. Vom vedea pe ce domeniu vom merge cu respectivul parc, vom face analize, studii. Dar noi mergem mai departe cu parcurile industriale. Consiliul Local Luna a anunţat deja că doreşte să pună la dispoziţa Consiliul Judeţean un teren în suprafaţă de 40-50 de hectare pentru construirea unui parc industrial. Este într-o zonă de câmpie, are în apropriere autostrada, va fi o cale uşoară de acces. Este interes pentru aceste noi parcuri lângă autostradă şi lângă aeroport. Sunt convins că şi din partea PSD vom avea susţinere”, a spus preşedintele CJ Cluj.

În trecut, PSD nu a susţinut investiţii pe respectivul teren, precizând că zona este inundabilă.


„Vom face expertiză, va spune un specialist dacă terenul respectiv se pretează la construirea acestui parc. Noi nu construim acolo blocuri, doar hale”, a mai spus Tişe.

abonare newsletter