Actualitate

De la 1 iulie se schimbă condiţiile de acordare a concediului pentru creşterea copilului

Începând cu 1 iulie, condiţiile de acordare a concediului pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani (sau până la vârsta de 3 ani, după caz) se îmbunătăţesc semnificativ ca urmare a intrării în vigoare a legii privind acordarea concediului pentru îngrijirea copilului.

În esenţă, o persoană ce a realizat venituri timp de 12 luni în ultimii 2 ani poate să beneficieze de concediu pentru îngrijirea copilului. O primă modificare este prelungirea la 2 ani a perioadei în care se puteau realiza veniturile luate în considerare la stabilirea indemnizaţiei, dar mai sunt şi alte schimbări la fel de importante, potrivit hotnews.ro. Valoarea indemnizaţiei este de 85% din media venitului net al persoanei fizice realizat în ultimele 12 luni. Indemnizaţia nu este plafonată superior.

Ce venituri sunt luate în calcul?

Veniturile luate în considerare pentru acordarea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului sunt:


venituri din salarii şi asimilate salariilor

venituri din activităţi independente - profesii libere


venituri din agricultură şi silvicultură

Aceste venituri trebuie justificate prin documente şi în funcţie de categoria de venit realizat se va prezenta documentul adecvat.


Ce modificări importante apar?

Pentru persoanele la care indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost plafonată, iar veniturile sunt mai mari decât plafoanele existente, recalcularea indemnizaţiei se efectuează din oficiu, în baza documentelor existente la dosar.

Pot beneficia de indemnizaţie şi acele persoane care au realizat venituri mai puţin de 12 luni în ultimul an, dar cumulat pe ultimii 2 ani realizează 12 luni de venituri.


În cazul în care părintele îşi reia activitatea cu cel puţin 60 zile anterior perioadei de 2 sau 3 ani, acesta beneficiază de un stimulent de inserţie. În cazul în care la naştere sunt sarcini multiple, începând cu al doilea copil se beneficiază de un supliment de indemnizaţie calculat la nivelul de 85% din salariul minim pe economie.

Perioada de concediu pentru creşterea copilului este asimilată vechimii în muncă, iar persoana fizică beneficiază de drepturile privind stagiul la pensie sau alte situaţii similare.

abonare newsletter