Actualitate

MAJORATUL.

18 ani este vârsta majoratului. Vârsta la care tinerii dobândesc dreptul de vot, au posibilitatea să se căsătorească, să-și întemeieze o familie, să ia un credit sau să consume alcool și tutun. E pragul la care tânărul devine adult.

Dacă ar fi o ființă umană, Monitorul de Cluj ar atinge acum vârsta majoratului.

În urmă cu 18 ani, pe 26 iunie 1998, apărea primul număr al ziarului care a schimbat definitiv piața presei clujene. Primul cotidian care a adus pagini mari, fotografii colorate, titluri îndrăznețe, scrise cu caractere mari – „să le vezi din tramvai și să cobori să iei ziarul”, spunea unul dintre „făcătorii de gazete” care și-a pus amprenta pe stilul editorial și grafic al Monitorului. Dar pozele și titlurile nu au fost totul. Ziarul care stă de vorbă cu oamenii a schimbat modul în care clujenii au devenit protagoniști ai știrilor, nu simpli cititori. Articole despre modul în care se cheltuie banul public, reportaje despre oameni mai mult sau mai puțin obișnuiți, care fac lucruri cu totul și cu totul ieșite din comun, articole - uneori kilometrice, „cearceafuri”, cum le spunem adesea îngroziți și noi că mulți nu le vor citi, speriați de dimensiunea lor - despre afaceri necurate, relatări de la ședințe interminabile de Consiliu Local. Toate au schimbat viețile locuitorilor județului Cluj, căci Monitorul și-a luat în serios rolul de câine de pază al democrației.


Dar, cel mai important, în spatele știrilor și ziarelor au fost oamenii. Reporteri, editori, tehnoredactori, personal administrativ și echipe de marketing, care s-au dat peste cap să aducă primii știrea cea mai bună, să o pună în pagină și pe internet, să ducă ziarul până în mâinile cititorilor din satul cel mai izolat al județului. Și oamenii aceștia, mulți, chiar foarte mulți, peste 100 în cei 18 ani de viață ai Monitorului, au pus câte puțin din sufletul lor în fiecare știre, fotografie, literă sau film care a ajuns la dumneavoastră, cititorii noștri, cei care, cumpărând zi de zi articolele noastre ne-ați convins că lupta trebuie dusă până la capăt, în fiecare zi, an de an, vreme de, iată, 18 ani.

Când, în jurul nostru, criza economică făcea ferfeniță publicații tipărite, închidea camerele televiziunilor, oprea vocile posturilor de radio, voi, clujenii, ne-ați susținut cu sufletul vostru mare de ardeleni așezați, răbdători, cumpătați și ne-ați dat încrederea că vor veni și vremuri mai bune. Și au venit. Mulțumim pentru încredere, mulțumim că ne citiți, mulțumim pentru criticile pe care ni le aduceți, căci și ele ne ajută să ne facem meseria mai bine, să reparăm unde greșim și să vedem mai bine acolo unde ochiul nostru se înșeală.


Mulți dintre colegii noștri au plecat, au „dezertat” în alte profesii, unii au continuat să scrie, la alte ziare, alții au intrat în televiziune sau s-au apucat de avocatură, politică sau afaceri. Ar fi nedrept să-i pomenesc aici doar pe unii dintre ei, nimeni nu a fost prea puțin important, iar trecerea anilor șterge uneori numele din memorie. Ca să nu neîndreptățesc pe nimeni, spun doar atât: le mulțumim tuturor celor care oricând, oricât și oriunde au pus umărul la ceea ce Monitorul a ajuns astăzi.

Pe voi, clujenii, cititorii noștri, vă asigurăm că vom duce mai departe, cât de corect putem și respectând regulile jurnalismului echidistant, lupta cu cei care încearcă să ascundă adevărul. Vă promitem și pe viitor aceleași știri corecte, reportaje pline de culoare și interviuri cu oameni interesanți.

Ultimele Stiri
abonare newsletter