Actualitate

Răchiţele-Ic Ponor, tot mai aproape de inaugurare

Societatea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj (DPJ), constructorul drumului turistic Răchiţele-Ic Ponor, a făcut astăzi recepţia drumului. “Acolo (n.red. la Răchiţele-Ic Ponor) sunt două contracte. Noi ne-am terminat partea de drum. Astăzi am recepţionat lucrările la drum. Nu este vorba despre recepţia finală a întregului proiect”, a ţinut să menţioneze Călin Platon, director general DPJ Cluj.

De altfel, în luna mai preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mînzat, anunţa că drumul Răchițele - Ic Ponor va fi inaugurat în 55 de zile, după mai bine de 7 ani de la începerea lucrărilor.

Anul trecut, proiectul a fost preluat de RAADPP Cluj care s-a angajat, prin vocea directorului Mircea Avram, să finalizeze acest drum anul viitor. Licitaţia a fost câştigată în luna mai de Asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA – SC Cridov SRL, cu o propunere financiară de 13.324.190,24 lei, fără TVA.


Din cauza întârzierilor şi a degradării lucrărilor, Consiliul Judeţean Cluj a trebuit să aloce, în plus, pentru acest proiect, 1,2 milioane de lei, doar pentru aducerea lucrărilor la starea lor iniţială, aşa cum au fost abandonate în 2012.

În luna iunie procurorii DNA au început urmărirea penală “in rem” în cadrul contractului drumului Răchițele-IC Ponor. În 2016, însă, și patronul firmei Cridov, Cristian Mureșan, a fost acuzat de procurori că a falsificat rapoarte pe drumul Răchițele - Ic - Ponor, drum realizat din fonduri europene.


În 2008, Consiliul Judeţean Cluj încheia un contract cu finanţare europeană privind modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop- Ic Ponor, traseu cu o lungime de 20,5 kilometri, contribuţia UE fiind de 43 de milioane de lei, iar termenul de execuţie era de 18 luni. Valoarea totală a proiectului se ridica la suma de 75,8 milioane de lei.

În iulie 2009 s-a încheiat contractul de lucrări, contract care a fost câştigat de către Asocierea SC MBS Group SRL-SC Alfa Rom SRL-Nemzetkozi Betonut Kft Ungaria. Lucrările de execuţie s-au desfăşurat în perioada august 2009-noiembrie 2012, însă nu au fost finalizate. MBS Group aparţine fostului consilier local PDL din Turda Gabriel Silagy.


Numele lui Silagy apare în dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Cluj Horea Uioreanu. Procurorii spun că acesta i-ar fi dat lui Uioreanu prin intermediari peste 33.000 de lei, la începutul lui 2013. Un an mai târziu, în februarie 2014 Uioreanu a depus o plângere penală la DNA Cluj împotriva firmei MBS Group pe motiv că şi-a bătut joc de lucrările la drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor.

O expertiză tehnică arată că firma fostului consilier local din Turda a folosit materiale inferioare față de cele prevăzute în proiectul tehnic, care nu rezistă în timp, neavând clasa minimă de rezistenţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter