Actualitate

Mărturia unui pasager din avionul neverificat Bucureşti - Corfu: ''Oamenii au ieşit nestingheriţi din aeroport. Credeau că venim de la Cluj'' - VIDEO

Poliţia de Frontieră face verificări pentru neglijenţă în serviciu, după ce zeci de pasageri ai unei curse charter care venea din Grecia nu au mai fost controlaţi atunci când au ajuns pe Aeroportul Otopeni.

"Breşă de securitate pe Aeroportul Otopeni. Incompetenţă, proceduri încălcate şi panică printre oamenii de la aeroport. Oare şefii marilor servicii secrete ştiu că marţi 7 iunie prin aeroportul Otopeni a trecut un ditamai avionul Boeing 737-400 cu aproximativ 180 plus pasageri de diverse naţionalităţi, unii vorbind rusa sau alte limbi, complet necontrolat sau neprocesat?'', îşi începe postarea de pe Facebook Daniel Chelşoi, unul dintre pasagerii cursei Corfu-Bucureşti.

Bărbatul povesteşte cum de s-a ajuns ca jumătate dintre pasagerii cursei să intre în ţară fără să fie verificaţi de poliţiştii de frontieră. Pasagerii cursei care venea din Corfu trebuiau să treacă pe la terminalul Sosiri internaţionale, unde are loc controlul documentelor. Însă aceştia au fost duşi la Sosiri Interne, dupa ce s-a crezut că vin de la Cluj. Prin urmare, au putut ieşi nestingheriţi din aeroport, fără a fi controlaţi de poliţiştii de frontieră.


"Mă întorceam cu familia şi nişte prieteni din insula Corfu, Grecia, din concediu, cu avionul companiei Blue Air, făcând o escală mai întâi la Cluj unde au coborât câţiva pasageri, escală oarecum neprogramată iniţial, după care am aterizat la Otopeni în jurul orei 21.00. Avionul s-a oprit la ceva distanţă de terminalul cu burduf. Au venit două autobuze pentru a prelua pasagerii şi bagajele. Şoferul autobuzului a întrebat probabil, cumva bizar, de unde vine avionul. Primind de la un oarecare răspunsul «vine de la Cluj», ne-a dus pe toţi la terminalul sosiri curse interne din aeroport în zona recuperare bagaje. După aproximativ 10 minute în care aşteptam şi nu mai soseau bagajele, un domn mai în vârstă a întrebat un lucrător în uniformă a aeroportului dacă ştie ceva de bagajele noastre, deoarece noi nu suntem cursa venită din ţară, ci din afara ţării, şi dacă nu cumva s-a produs o greşeală şi bagajele noastre vin la terminalul sosiri internaţionale. Lucrătorul în uniformă a răspuns nonşalant: «Nu ştiu! Habar n-am»”, a mai spus Daniel Chelşoi.

Bărbatul spune că jumătate din pasagerii unui avion venit din străinătate au intrat în ţară fără a fi procesaţi, fără să fie introduşi în sistem, fără să le verifice vreun poliţist de frontieră paşapoartele.


“Cum vor ieşi aceşti oameni din ţară dacă figurează că nici n-au intrat? Cum se rezolvă administrativ această neglijenţă? La un moment dat, a apărut un domn în negru având o staţie în mână foarte panicat, agitat şi total depăşit de situaţie. A blocat ieşirea celorlalţi pasageri, chemând şi doi oameni înarmaţi. Domnul respectiv a început să strige către holul unde eram amestecaţi cu foarte multă lume: «pasagerii veniţi din Corfu sunt rugaţi să revină». Spre disperarea lui, majoritatea oamenilor deja plecaseră. Repet, intraseră în ţară fără să fie înregistraţi, din cauza unui şofer care a încurcat puţin cursele interne cu cele externe. Cum e posibil aşa ceva?", se întreabă bărbatul.

Daniel Chelşoi spune că a decis să filmeze incidentul după ce a înţeles că “a asistat la un eveniment extrem de serios de securitate”.


Poliţiştii cercetează posibile fapte de neglijenţă în serviciu la nivelul unor firme care operează la Aeroportul Otopeni, după ce zeci de pasageri ai unei curse charter Corfu-Bucureşti, ce au avut escală la Cluj, au intrat în ţară fără ca actele lor să fie controlate, au declarat oficiali din IGPF.


Poliţia de Frontieră s-a autosesizat şi face cercetări pentru posibile fapte de neglijenţă în serviciu la nivelul unor firme care operează la Aeroportul Otopeni după ce, pe 7 iunie, zeci de pasageri ce veneau din Corfu au intrat în ţară fără controlul documentelor, aşa cum cere procedura, au declarat oficiali din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Sursele citate precizează că este vorba despre o cursă charter Corfu-Bucureşti, cu escală la Cluj, în care se aflau 180 de români. Imediat după ce avionul a aterizat pe Otopeni, oamenii au fost preluaţi cu două autobuze iar o parte au fost duşi la terminalul sosiri interne, unde nu le-a fost făcut controlul documentelor. Astfel, aceştia au intrat în ţară fără să fie verificaţi de poliţiştii de frontieră, aşa cum prevede procedura obligatorie în cazul curselor externe.


Oficialii din cadrul IGPF declară că au fost audiaţi angajaţi ai companiei aeriene, dar şi ai firmei care operează respectivele autobuze. Sursele citate spun că nu ar fi vorba despre un incident grav de securitate, întrucât pasagerii au fost verificaţi prin sistemul special de la Unitatea Naţională privind Pasagerii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter