Actualitate

Poliţia Cluj confirmă: Dosare penale pentru “firmele” de modeling care păcălesc tinerii

Activitatea firmelor de modeling care le promit tinerilor o carieră formidabilă în lumea modei continuă nestingherit în ciuda reclamaţiilor depuse de cei păgubiţi.

În urmă cu o săptămână, Monitorul de Cluj relata mărturiile unor oameni păcăliţi de reprezentanţii unor firme de modeling şi tertipurile folosite de aceştia pentru a-şi “agăţa” clienţii.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj confirmă faptul că între 2013-2015 la nivelul municipiului Cluj-Napoca  - Biroul de Investigaţii Criminale, au fost înregistrate trei dosare penale sub aspectul săvărşirii infracţiunii de înşelăciune.


“În fapt, în anul 2013, au fost sesizate situaţii în care reprezentanţi ai unor societăţi de modeling promiteau persoanelor vătămate o carieră în domeniu, solicitau şi primeau bani, iar ulterior nu îşi respectau obligaţiile asumate. În urma cercetărilor, dosarele penale au fost înainte, cu propunere legală, Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, unitate care a dispus soluţii procedurale”, spune Carmen Jucan, purtător de cuvânt la IPJ Cluj.

De asemenea, poliţiştii recomandă cetăţenilor “să studieze cu atenţie ofertele făcute în acest sens, tragerea la răspundere penală pentru astfel de fapte fiind, deseori, înlăturată de consimţământul liber exprimat în ceea ce priveşte clauzele inserate în convenţia încheiată”.


O fostă angajată care racola tineri de pe stradă a povestit pentru Monitorul de Cluj toate tertipurile folosite de astfel de firme.

„Mi s-a zis să fiu foarte zâmbăreaţă, să cred eu în ceea ce le spun posibililor clienţi. Ideea este să conving omul să dea banii. Pe colaborare scrie: «Suma de 99 de lei îi oferă posibilitatea înscrisului de a participa la preselecţii de modeling timp de un an de zile». Această posibilitate rupe tot. Numele lor sunt toate false, mi-am dat seama din faptul că se încurcau în nume. Îşi schimbă numele firmei şi frecventează toată ţara. Pe perioada a două săptămâni am observat următoarele. Facebook-ul firmei lor nu are nicio poză. Mi-au zis că în februarie le vor publica pe toate (eu am lucrat în ianuarie). Unele idei se băteau cap în cap: Roxana îi zicea unei persoane că e firmă naţională cu sedii în toată ţara, cu legături chiar şi în comune, Alina zicea că-i firmă internaţională. Au venit două irlandeze, iar Alina le-a asigurat că au sediu şi acolo. Locul în care îşi desfăşurau acţiunea: o uşă ruptă, geamuri vai de ele şi câteva tablouri ieftine cu modele. Contraziceri peste contraziceri din partea fiecarei persoane. I-am recunoscut că stiu că-i firmă fantomă. Nu au negat. Au spus:«Nu suntem ceea ce ţi-am zis că suntem, dar nici o firmă falsă. Unii sunt selectaţi, alţii nu!» Banii se împărţeau în felul următor: 13 lei pe fiecare om înscris fetelor de la birou şi 30 de lei pe fiecare om înscris băieţilor de afară”, a declarat E.O., elevă la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică Octavian Stroia, în vârstă de 18 ani, care a muncit pentru o perioadă într-o astfel de firmă.


Încântată de lumea în care a intrat după ce a semnat contractul şi le-a dat banii impresarilor o tânără a fugit repede acasă să caute poveşti de succes despre agenţia cu care a semnat.

„Le-am dat banii. Pe internet am găsit doar date ambigue şi forumuri în care mai mulţi povesteau cazuri neplăcute legate de această firmă. A doua zi am reziliat contractul. Mi-au promis că îmi vor întoarce banii în maxim 30 de zile. Au trecut aproape 3 luni de atunci şi nu am obținut nimic”, a precizat C.D., student la UBB, în vârstă de 20 de ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter