Actualitate

De ce au câştigat alegerile candidaţi penali. Explicaţiile psihologului Daniel David

Câţiva candidaţi urmăriţi penal sau chiar în arest preventiv au câştigat alegerile locale de duminică în oraşe de prim rang din ţară. Cum poate fi explicată alegerea lor în plină campanie anti-corupţie?

Psihologul Daniel David a explicat pentru HotNews de ce oamenii au votat primari care au probleme cu legea. El spune că este vorba despre societatea românească care are o structura colectivistă.

"Pentru mine, ca psiholog, lucrurile se explică în felul următor: noi ca societate avem o structură dominant colectivistă. Într-o structură dominant colectivistă, relaţiile interpersonale şi imaginea celuilalt ca posibil satisfăcător al intereselor şi nevoilor grupului este mai importantă decât încrederea în instituţiile unui stat. Românii au un grad extrem de ridicat de neîncredere nu doar în ceilalţi oameni, ci şi în instituţiile statului, iar dacă cineva se poate proiecta ca un exponent al colectivului, al colectivismului, este ales în dauna faptului că ar putea avea probleme cu instituţiile statului", a explicat Daniel David.


Psihologul David spune ca nu este vorba despre o distorsionare a valorilor, ci despre faptul ca romanii au alte valori decat cele intalnite in Vest.

"Nu este vorba despre o distorsionare a valorilor în sensul că noi avem propriile valori, dar valorile sunt diferite într-o societate. Într-o societate vestică, încrederea în instituţiile statului este foarte ridicată; într-o societate ca a noastră, încrederea în instituţiile statului este scăzută. Asta nu înseamnă că nu avem valori. Avem valori de alt tip, nu sunt congruente, similare cu cele din spaţiul vestic, cel puţin în ceea ce priveşte atitudinea faţă de instituţiile statului", a explicat psihologul.


Psihologul Daniel David crede însă ca votul nu va opri lupta anti-corupţie.

"Nu cred că va avea un impact domolitor, în sensul că aceste instituţii (n.r. DNA) au reuşit să proiecteze după un model vestic-european, ele funcţionează în această logică, contribuind practic la schimbarea profilului psiho-cultural al ţării dintr-un profil colectivist într-unul autonom, şi sunt ajutate şi de contextul geo-politic. România este în spaţiul european, unde doar noi, Bulgaria, Portugalia şi Grecia avem acest profil colectivist. Eu cred că lucrurile merg în direcţia bună şi, deşi cu o oarecare întârziere, atitudinea societăţii se va schimba. DNA-ul şi celelalte instituţii ale statului funcţionează după modelul european şi după principiile moderne; ele nu se vor adapta structurilor actuale ale societăţii româneşti şi asta va duce practic la schimbarea acestor mentalităţi", spune David.


Daniel David spune că demnitarii cu probleme cu legea vor încerca să facă mai multă presiune după această victorie, însă sunt conştienţi că România merge în altă direcţie.

"Nu cred că vor avea mai mult curaj; s-ar putea să facă presiune, dar presiunea va fi oricum indirectă, deoarece şi ei ştiu direcţia şi contextul în care ne-am integrat. Dacă ar avea atitudine explicită de frondă, atunci explicit s-ar pune împotriva spaţiului european şi nu vor asta; dimpotrivă, ei vor să fie acceptaţi în acest spaţiu. Atunci, ceea ce vor încerca să facă cu această legitimizare va fi să încerce să obţină o acceptare de către establishment-ul modern, fără însă să-l schimbe fiindcă ştiu că nu pot", a explicat David.


Exemple de oraşe câştigate de candidaţi cu probleme penale

În mai multe oraşe din ţară şi în Bucureşti au câştigat alegerile candidaţi cercetaţi penal sau trimişi în judecată. De exemplu, Olguţa Vasilescu (PSD) care a câştigat Primăria Craiovei cu circa 58% dintre voturi, este acuzată de procurorii DNA de luare de mită, spălare de bani şi alte infracţiuni.

La Baia Mare, Cătălin Cherecheş (Coaliţia pentru Baia Mare, susţinut de UNPR) a fost ales din nou primar cu circa 70%, deşi acesta se afla în închisoare, fiind reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată. La Braşov, George Scripcaru (independent) a fost ales primar pentru a patra oară cu 52%, deşi a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de mai multe infracţiuni, printre care şi luare de mită.


Şi în Bucureşti au fost aleşi în funcţia de primar candidaţi cu probleme cu legea. Unul dintre ei este  Robert Negoiţă (PSD), ales pentru a doua oară primar al sectorului 3 de circa 60% dintre votanţi, deşi este urmărit penal de procurorii DNA pentru evaziune fiscală, fiind acuzat că a cauzat statului român un prejudiciu de 77 milioane lei. În plus, acesta are datorii de 232 milioane lei la ANAF.

Ultimele Stiri
abonare newsletter