Actualitate

Rareș Holonec, tânărul care face ca evenimentele TIFF să meargă ca pe roate. Cu ce se ocupă în fiecare zi protocol managerul festivalului

Avocat stagiar în Germania, Rareș Holonec vine în fiecare an la Cluj, special pentru TIFF, el fiind de cinci ani protocol managerul festivalului.

Rares Holonec Rares Holonec

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a devenit un brand al Clujului. De 15 ani, TIFF-ul trăiește datorită oamenilor „din spate”, cei care nu se văd, dar care fac ca lucrurile să meargă ca pe roate.

Rareș Holonec este unul dintre oamenii de bază ai TIFF. Acum opt ani, când era în clasa a XI-a a hotărât că vrea să fie voluntar la TIFF. De la un simplu voluntar care căra butoaie cu bere și făcea cafele, acum la doar 25 de ani, Rareș este protocol manager sau altfel spus omul bun la toate, care se asigură că evenimente precum cocktailuri, petreceri, expoziții, proiecții cu invitați speciali, conferințe de presă au loc așa cum trebuie. Tot Rareș este cel care se asigură că pe masa vedetelor care vin la TIFF se află mâncarea și băutura pe care au cerut-o. Dacă apare o situație neprevăzută, ca de exemplu mutarea locației din din diverse motive, tot protocol managerul este cel care rezolvă problema.


Ce face toată ziua un protocol manager

De dimineața până seara, Rareș este permanent cu telefoanele în mână, este sunat la intervale de câteva minute și trebuie să aibă un răspuns pentru fiecare, altfel TIFF-ul nu ar fi așa cum îl vede publicul. “În spatele festivalului sunt o serie întreagă de evenimente, de la conferințe de presă, cocktailuri, prânzuri, petreceri, la vernisaje, expoziții, proiecții cu invitați speciali. De toate acestea mă ocup eu, mă asigur că totul merge bine, de la acces, desfășurare, încheiere, cerințe speciale. Sună totul destul de vag, dar ideea este că jobul meu se schimbă de la o oră la alta”, afirmă Rareș Holonec atunci când descrie, pe scurt, ceea ce face el la TIFF.

Detaliile care contează la un eveniment

La mesele de prânz se ocupă de rezervări, comenzi speciale, băuturi extravagante care nu intră în oferta lor. Se coordează cu cei de la departamentul de transport ca să fie siguri că vin invitații, că pleacă la timp, că pleacă în grupuri și nu câte unul cu o mașină.


Protocol managerul corectează și lucrurile mărunte care dacă nu ar fi luate în seamă ar strica imaginea evenimentului. “În timpul zilei sunt proiecțiile speciale sau câte un vernisaj. La proiecțiile speciale ne ocupăm de locuri, de acces. Sunt și multe lucruri mici pe care le corectez: dacă panoul foto nu este pus cum trebuie, dacă trebuie făcute culoare de acces, dacă se dă un cocktail așteptăm să vină toată lumea”, mai spune Rareș Holonec despre jobul lui la TIFF.

La conferințele de presă el se asigură că totul este bine semnalizat, că jurnaliștii au cafea, că merg microfoanele. “Sigur că este cineva care organizează evenimentul din punct de vedere strategic, adică unde stă masa, de exemplu, iar eu vin și mai corectez dacă este cazul sau ajut”, precizează Rareș Holonec.


La petreceri are cea mai mare bătaie de cap

Lui Rareș îi revine și ingrata sarcină de a-i refuza politicos pe cei care vor să ajungă la petrecerile private organizate de TIFF sau să își facă o poză cu vedeta preferată, deși acest lucru nu este posibil, invitații special având un program fix care trebuie respectat. “Seara, dineurile, cocktailurile și petrecerile le coordonez, unde vine partea cea mai grea a jobului meu și anume accesul. Toată lumea vrea să vină la petrecerile TIFF și puțini înțeleg că sunt private, rezervate unui anumit număr de oameni. Pe Facebook am 20-30 de mesaje care vin aproape în fiecare zi de la oameni care vor să le fac rost de invitații, de un bilet sau să îi pun pe o listă la o intrare. La petreceri au acces invitații festivalului, care se stabilesc de dinainte, într-un număr negociat dinainte. Oamenii îmi mai cer să îi pun în legătură cu tot felul de invitați speciali, cum ar fi de exemplu Sophia Loren că vor să facă o poză cu ea, că vor să o cunoască, cei care au localuri în Cluj vor să mănânce la ei. Lucrurile acestea nu se pot face pentru că toate sunt negociate dinainte. Și programul invitaților speciali e fix, stabilit și nu poți să îi ceri să își facă o poză cu un prieten”, explică Rareș Holonec.

Ce face Rareș Holonec în afara TIFF-ului

Protocol managerul TIFF lucrează la o casă de avocatură în Heidelberg, Germania. A terminat Liceul German în Cluj, apoi Facultatea de Drept în Germania, în toamnă va începe stagiatura, iar după doi ani de stagiatură va deveni avocat.


La TIFF vine din plăcere, de dragul oamenilor, al Clujului și al festivalului. “Vin din plăcere la TIFF, pentru mine e o pasiune. Vin pentru oamenii care au avut încredere să îmi dea o funcție așa mare, pentru frumusețea festivalului, pentru atmosferă, pentru feul cum se schimbă Clujul pe perioada festivalului. Clujul rămâne pentru mine acasă”, încheie Rareș Holonec.

Etichete: voluntar tiff 2016
Ultimele Stiri
abonare newsletter