Actualitate

Cum riscă să fie “faultați” absolvenții de Medicină din Cluj la examenul de rezidențiat și să piardă locuri bune în fața unor colegi mai prost pregătiți din țară

O intenție bună a conducerii UMF Cluj de a ridica standardul universității și de a “scoate” absolvenți foarte bine pregătiți ar putea fi un dezavantaj pentru studenți la examenul de rezidențiat.

Deși vor fi mai bine pregătiți decât colegii lor de la celelalte centre universitare din țară, studenții UMF Cluj spun că pornesc cu un minus la examenul de rezidențiat comparativ cu colegii din țară. Ei vor să ridice standardul și celorlalți colegi din România. Cum s-a ajuns la această situație?

Majoritatea facultăților de medicină din țară au aceeași bibliografie pentru examenul de licență și rezidențiat, doar la Cluj lucrurile stau altfel. Studenții Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu (UMF) Cluj vor ca toți mediciniștii din țară să învețe la fel de mult și să fie la fel de bine pregătiți ca ei.


În mod normal, absolvenții de Medicină din toată țara învață pentru examenul de licență și rezidențiat din aceleași cărți, au aceeași bibliografie. Cel puțin așa stăteau lucrurile până acum. La Cluj, conducerea UMF Cluj a decis că studenții trebuie să aibă bibliografie diferită pentru cele două examene. Potrivit studenților, această decizie s-a luat fără să se țină cont că deși studenții din Cluj vor fi mult mai bine pregătiți decât colegii lor din celelalte centre universitare, ei pornesc din start cu un mare minus la examenul de rezidențiat pentru că vor avea mult mai mult de studiat pentru licență, ceea ce presupune un studiu pe o perioadă mai lungă de timp și riscă ca locurile bune de la rezidențiat să fie ocupate de alți studenți mai prost pregătiți doar pentru că ei au avut mai mult timp să se pregătească și mai puțin de învățat.

500 de pagini în plus pentru licență

Studenții spun că doar cu câteva luni înainte de susținerea examenului de licență au fost informați că pe lângă proba practică în spital și lucrarea de cercetare, vor fi nevoiți să mai învețe pentru examenul scris aproximativ 500 de pagini de informații. Cele 500 de pagini nu fac parte din bibliografia comună pentru licență și rezidențiat.  


Ei spun că nu sunt deranjați de faptul că au mai mult de învățat, ci din cauză că la celelalte universități nu se aplică aceleași reguli. Astfel, toți absolvenții ar fi mai bine pregătiți și ar avea șanse egale la rezidențiat. Studenții din Cluj vor ca și colegii lor din țară să fie la fel de bine pregătiți ca și ei.

Au mai mult timp de pregătire decât clujenii

În situația actuală, în restul centrelor universitare din țară studenții la Medicină au de pregătit atât pentru licență cât și pentru rezidențiat aceeași materie, lucru care le oferă mai mult timp să se pregătească suplimentar pentru rezidențiat. “Suntem puțin dezavantajați în competiția pentru examenul de rezidențiat. Colegii noștri de la alte facultăți de medicină trebuie să studieze aceeași materie atât la licență cât și la rezi. Asta înseamnă că au mult mai mult timp să se pregătească pentru exemenul din noiembrie. Noi trebuie să parcurgem o materie pentru licență, din care nu vom fi examinați la rezidențiat. Altfel spus, în timp ce noi ne pregătim examenele de licență, alții se pregătesc pentru rezidențiat. E clar că au mult mai mult timp să se pregătească pentru acest examen decât noi”, a declarat R. M., studentă în anul VI la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Cluj.


Rezidenții spun că nu este normal ce se întâmplă

Mediciniștii clujeni în loc să studieze doar Compendiul de specialități medico-chirurgicale, așa cum fac colegii lor din țară, ei studiază și un manual compus din mai multe cărți din care vor da licența în septembrie. Inițiativă de apreciat, spun ei, dar să fie la fel peste tot, nu doar la Cluj. “Nu e normal ce se întâmplă. Eu când am dat examenul de licență și cel de rezidențiat, țin minte că am avut aceeași materie, ECN-ul, la fel și ceilalți colegi din alte centre universitare din țară. Am pornit cu aceleași șanse în examenul de rezidențiat. Practic, e posibil având mai mult timp la dispoziție, studenții de la centre universitare precum Oradea, că e mai aproape de Cluj, să prindă un loc la rezidențiat chiar la Cluj-Napoca, în defavoarea unui student al UMF Cluj, care a trebuit să învețe jumătate de an, o materie care nu se regăsește la rezidențiat, dar care a fost stabilită pentru licență. Eu zic că nu e o problemă deloc să învețe această materie, dar atunci să fie peste tot așa. Altfel sunt discriminați”, a declarat A. D., medic rezident în Cluj-Napoca.

Sunt șase să protesteze în stradă

Situația i-a nemulțumit pe foarte mulți dintre mediciniștii clujeni existând voci în rândul studenților care au cerut să se iasă în stradă, să se remedieze într-un fel situația, astfel încât toți studenții la Medicină din țară să pornească cu aceleași șanse și cu același timp de pregătire la examenul de rezidențiat. Practic, studenții din cadrul UMF Cluj cer ca și colegii lor din celelalte centre universitare să învețe la fel de mult ca și ei.


Cum a fost examenul de licență în anii trecuți

Până în acest an, la Cluj-Napoca, examenul de licență consta în proba practică în spitale, lucrarea de cercetare și probă scrisă din manualul ECN (un manual controversat, tradus din limba franceză). Același manual ECN era materia principală și pentru examenul de rezidențiat. Prin urmare ce se învăța pentru licență, era valabil și pentru rezidențiat.

Începând din acest an s-a renunțat la manualul ECN în pregătirea pentru examenul de rezindențiat și s-a trecut Compendiul de specialități medico-chirurgicale (două volume).


Ce spune oficial Organizaţia Studenţilor Medicinişti?

„Dorim să precizăm că tematica examenului de licență din luna septembrie a fost discutată de reprezentanții studenților împreună cu Biroul de Conducere al Facultății de Medicină și a fost stabilită de comun acord după consultări și propuneri din partea ambelor părți. După stabilirea tematicii aceasta a fost aprobată în unanimitate în cadrul ședintei Consiliului Facultății de Medicină și aprobată de către Senatul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca. Subiectele care sunt în plus față de tematica examenului de rezidențiat reprezintă noțiuni esențiale pentru un viitor medic și au fost studiate de către colegii noștri pe parcusul celor 6 ani de studiu. Propunerea colegilor privind adoptarea aceleeași tematici și de către celelalte facultăți de medicină din țară nu este una fezabilă întrucât fiecare facultate își poate stabili propria tematică. Spre exemplu, la Facultatea de Medicină din Timișoara bibliografia și tematica de licență este total diferită de cea de rezidențiat”, a declarat preşedintele Organizaţiei Studenţilor Medicinişti, Radu Pîrlog.

Ultimele Stiri
abonare newsletter