Actualitate

Controale la fermele din Cluj şi restul Transilvaniei: E-coli găsit în lapte

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a descoperit prezenţa E-coli într-o probă de lapte crud provenită de la o fermă din judeţul Alba şi în două probe recoltate de pe suprafaţa carcaselor de ovine provenite de la o unitate de abatorizare din judeţul Maramureş.

Autoritatea anunţă că în perioada 16 – 30.05.2016 au fost prelevate şi analizate 94 de probe, din următoarele categorii de produse: lapte crud, carcase de ovine, pulpă de vită, carne tocată de vită, carne de mici, iaurt, carne tocată amestec de porc şi vită, telemea de oaie şi de vacă, carne tranşată de bovină, cârnaţi din amestec de carne de vită şi carne de porc, caşcaval, smântână, hamburger de vită, brânză mozzarella şi frigărui de berbecuţ.

Probele au fost recoltate din: ferme de bovine, abatoare, măcelării şi carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri şi dozatoare de lapte.


Fermele din Cluj sunt sigure

„La Cluj conform buletinelor de analize toate probele trimise, probe constând în carne mânzat, bovină, lapte crud, au fost negative. Deci nu avem probleme. Astfel de controale o să mai fie. În cadrul acestor verificări a fost vorba de un plan centralizat de verificare”, a declarat directorul DSV Cluj, Ioan Oleleu.

Controalele s-au desfăşurat în judeţele: Alba, Bihor, Cluj, Maramureş, Sibiu, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare, Mureş, Braşov, Gorj, Argeş, Arad, Tulcea, Constanţa, Bacău, Călăraşi, Dolj, Bucureşti, Buzău, Vrancea, Ilfov, Teleorman, Botoşani, Suceava, Galaţi, Vâlcea, Vaslui, Mehedinţi şi Prahova,.


Unde au găsit E-coli?

Conform buletinelor de analiză, eliberate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă în trei probe, şi anume: la o probă de lapte crud, provenită de la o fermă de creştere a bovinelor din judeţul Alba şi la două probe recoltate de pe suprafaţa carcaselor de ovine, provenite de la o unitate de abatorizare din judeţul Maramureş.

“Urmarea a măsurilor dispuse de către DSVSA judeţene în cazul probelor unde a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă, sănătatea publică nu a fost pusă în pericol. DSVSA judeţene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul acestui Plan Naţional de Control”, au declarat reprezentanţii ANSVSA.

Ultimele Stiri
abonare newsletter