Actualitate

Bătaie pe funcţia de şef al Regionalei Vamale Cluj

Directorul executiv al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, Călin Vesa, şi fostul şef al Vămilor, orădeanul Radu Mărginean, au fost trimiși în judecată, luni, de procurorii DNA Oradea, alături de încă șapte foști și actuali funcționari vamali și comisari de Gardă Financiară, toți acuzați de complicitate la evaziune fiscală într-un dosar ce priveşte tranzacţii frauduloase cu produse petroliere.

sursa foto bihoreanul.ro sursa foto bihoreanul.ro

Este vorba despre Ovidiu Vidican, șef Serviciu la Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale, Corneliu Sotoc, ex-directorul Vămii Oradea, Gheorghe Seleș, fost director adjunct la Direcția de Supraveghere din ANV, Aurelian Baciu, fost șef birou la Vama Oradea, Sergiu Ignat, fost inspector vamal, respectiv Ovidiu Costea și Gheorghe Bună, foști comisari de Gardă Financiară.

Funcționarii sunt acuzați că au înlesnit și sprijinit derularea unui mecanism evazionist gândit de reprezentanții unei firme din Săcueni, Bereczki Jozsef și Pap Robert, și ei trimiși în judecată pentru evaziune fiscală.


Potrivit unui comunicat citat de bihoreanul.ro, încă din timpul anchetei, dosarul vizează efectuarea, în perioada 2008 – 2009, de către mai multe persoane, a unor operaţiuni comerciale de achiziţionare în regim suspensiv de la plata accizelor, scutire de TVA şi punerea în vânzare fără plată accizei şi TVA aferentă, a 6.647.986 litri (5.565,7 tone) motorină EURO 5, în valoare totală de 10.420.275,29 lei.

În acte, combustibilul apărea ca exportat în Slovacia dar, în realitate, acesta era livrat în benzinăriile din țară.


Odată cu trimiterea în judecată pentru fapte de corupţie, a unui funcţionar public, potrivit statutului, raportul de serviciu este suspendat de drept. (art. 94 lit. m, coroborat cu art. 54 lit. h din legea nr 188/1999).

Rămâne de văzut cine îl va suspenda pe Calin Vesa din funcţie, sau dacă va fi suspendat. Cu toate astea, funcţia de şef al Regionalei Vamale Cluj, nu este o funcţie care să fie trcută uşor cu vederea, astfel încât probabil va fi bătaie pe ea. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter