monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Meşterul „Manole” de la Liceul „Mihai Eminescu”, căutat de DNA

O anchetă de proporții a fost declanșată la Cluj, după ce o firmă nu a onorat termenele de refacere a două unități școlare. În tot acest timp elevii învață în alte licee.

Procurorii DNA au descins, săptămâna trecută, la sediul societății comerciale Dava Invest SRL, controlată de omul de afaceri Claudiu Cupcea, din Baia Mare, de unde au ridicat mai multe documente importante, referitoare la reabilitarea Liceului „Mihai Eminescu” și a școlii generale „Ion Agârbiceanu”, informează evz.ro. 

Surse citate de Ziar de Cluj afirmă că ar fi fost audiati Liana Henț, șefa de la investiții, și managerul de proiect, Ovidiu Cîmpean, asupra cărora planează suspiciuni privind plăți necuvenite de circa 1,5 milioane de lei, pentru lucrări care în realitate nu a fi fost executate. Cei doi nu au putut fi contactați până la publicarea articolului pentru a exprima un punct de vedere.


SC Dava Invest SRL, una dintre cele trei firme care se ocupă de modernizarea clădirii Liceului Mihai Eminescu, este un „pui” al falimentarei Construdava, o firmă din Maramureş abonată la banul public în Cluj-Napoca.

Construdava este abonată la contracte cu Primăria Cluj-Napoca şi alte instituţii de stat din municipiu, de la care a obținut contracte de milioane de lei. Și, totuși, a intrat în faliment.


Firma Construdava a fost înfiinţată în anul 2006 şi are un capital social de 150.000 de lei, principalul asociat fiind Napocamin SRL cu 50%  (firmă controlată de omul de afaceri Ioan Bene și implicată, alături de alte companii în dezastrul de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor). Alături de Napocamin, în acționariatul Construdava se găsesc Claudiu Cristian Cupcea (25%) și Ilea Vasile Mircea (25%).

Construdava are sediul social în Sighetul Marmaţiei, pe strada Dragoş Vodă la numărul 140. Exact la aceeași adresă a fost înfiinţată în anul 2008 firma Dava Invest SRL cu un capital social de 200 de lei, având opt asociaţi, toţi cetăţeni italieni (cu un aport la capitalul social cuprins între 10 și 30 de lei), iar administratorul Cupcea Cristian Claudiu este una și aceeaşi persoană cu administratorul și asociatul de la Construdava.


Firma cu care împarte sediul din Sighetu Marmaţiei și administratorul, mai vechea Construdava, este abonată la banul public şi la fonduri europene. A câştigat mai multe licitaţii organizate de Primăria Cluj-Napoca de-a lungul ultimilor ani, printre care amintim parkingul Băişoara, piaţa agroalimentară din Grigorescu, parkingul Negoiu, grădiniţa Aşchiuţă din Someşeni, reconversia unui bloc de garsoniere de pe strada Cojocna în locuinţe sociale şi construirea unui corp nou la Şcoala Emil Isac din Cluj-Napoca.

În cazul Liceului “Mihai Eminescu” Cluj-Napoca, contractul este în valoare de 12 milioane lei, iar la Şcoala generală “Ion Agârbiceanu” este de 19 milioane lei.


Lucrările de modernizare a Liceului Mihai Eminescu au început în 6 iulie 2015. Deşi termenul de finalizare a fost 6 mai 2016, funcţionarii Primăriei şi constructorul au promis că până la începerea şcolii de anul trecut vor fi gata 18 clase. În ciuda promisiunilor, clasele promise nu au fost gata. Constructorul a lucrat cu cel mult 10 muncitori, deşi a promis conducerii şcolii că vor avea 105 oameni. Sălile de clasă la începutul anului şcolar erau fără parchet, fără lambriuri şi pline cu moloz şi praf.

Din cauză că liceul s-a transformat în şantier, elevii de la Mihai Eminescu au fost mutaţi la Colegiul Tehnic Anghel Saligny.