Actualitate

Orașele candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii și-au dat întâlnire la Cluj: “Clujul este deja o Capitală Europeană a Culturii”

Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii a organizat o sesiune de lucru European Capitals of Culture 2019-2023. Frameworks for Cooperation between ECoC cities cu invitați din orașele candidate Kaunas 2022 (Lituania) - Vaida Vanckute, Kalamata 2021 (Grecia) – Ektor Tsatsoulis și Polydoros Karyoffylis, Herceg Novi 2021 (Muntenegru) – Natasa Martic și Matera 2019 Capitală Europeană a Culturii (Italia) - Rita Orlando.

Aceștia, împreună cu echipa Cluj-Napoca 2021 și Carlos Martins, fostul director executiv al Guimarães 2012, în cadrul unor sesiuni de lucru comune, am stabilit teme și proiecte în jurul cărora orașele urmează să coopereze. Proiecte care adresează nevoia de dezvoltare profesională a sectorului cultural, utilizarea creativă a noilor tehnologii, comunicarea prin povești și legende urbane sunt doar o parte dintre inițiativele care au rezultat din discuțiile acestor zile.

În cadrul întâlnirii, echipa Cluj-Napoca 2021 a propus inițierea unei rețele europene a orașelor candidate la titlul Capitală Europeană a Culturii, care să capitalizeze și să încurajeze continuarea eforturilor pe care orașele le fac în perioada de candidatură. Indiferent dacă au trecut printr-un proces de pregătire de unul sau cinci ani, fiecare oraș candidat a dezvoltat politici culturale, proiecte strategice, s-a conectat a rețele internaționale, acumulând  o experiență valoroasă pentru oraș și sectorul cultural, experiențe și resurse care merită continuate și materializate.


Conferința a avut loc la Centrul Cultural German.

“Această întâlnire a demonstrat că procesul de candidatură al orașul Cluj-Napoca este unul extraordinar care inspiră alte orașe culturale din Europa. Nivelul de maturitate și calitatea proiectului Cluj-Napoca 2021 confirmă faptul că este deja o Capitală Europeană a Culturii”,  a precizat Carlos Martins, fostul director executiv al Guimarães 2012.


“Această întâlnire a fost o șansă foarte bună pentru schimbul de idei, viziuni și experiențe. Apreciez felul în care Cluj-Napoca și-a construit procesul candidaturii. Sunt plăcut surprinsă să văd că un oraș din România pune atât de mult accent pe dezvoltarea sa culturală și reușește să facă progrese consistente într-un timp atât de scurt. Nu în ultimul rând apreciez propunerea de a crea o rețea a experiențelor privind candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii”, a declarat Rita Orlando, responsabil de networking, management și follow-up Matera 2019.

“Mă bucur să mă întorc în Cluj pentru a doua oară. Este o coincidență frumoasă faptul că Grecia și România sunt orașe candidate în același an. Colaborarea cu echipa din Cluj este excelentă și abia aștept să realizăm împreună proiectele propuse. Kalamata vă așteaptă în vizită”, a declarat la rândul său Ektor Tsatsoulis, director executiv Kalamata 2021.

Ultimele Stiri
abonare newsletter