Actualitate

Primele declaraţii ale lui Paszkany după ce a fost dus la sediul DIICOT Cluj - FOTO

Omul de afaceri Arpad Paszkany a fost adus, joi, la sediul DIICOT Cluj, pentru audieri, în dosarul privind delapidarea clubului de fotbal CFR Cluj.

El a declarat la intrarea în sediul DIICOT că nu ştie de ce a fost adus şi că o să afle de la procurori.

Arpad Paszkany a sosit, joi, în jurul orei 13, cu maşina proprie, la sediul DIICOT Cluj şi a declarat că nu ştie de ce a fost chemat la audieri.


"Habar nu am de de am fost chemat. Mi-au spus procurorii să vin la ora 13.00, au fost la mine acasă la ora 7.00. Eu oricum mă trezesc devreme”, a spus acesta.

Surse judiciare au declarat că în acelaşi dosar va fi audiat şi omul de afaceri Iuliu Mureşan, care urmează să fie adus la sediul DIICOT la ora 16.00.


Procurorii DIICOT au efectuat joi dimineaţă 20 de percheziţii în locaţii din Bucureşti şi Cluj-Napoca, între care la clubul de fotbal CFR Cluj 1907 şi la oamenii de afaceri Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan.

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, în formă continuată.


Anchetatorii susţin că perioada infracţională este 2008 - 2011, iar percheziţiile au loc la membrii din acea perioadă ai Consiliului de Administraţie, contabili şi cenzori.

Infracţiunea de delapidare se referă la posibila însuşire de bani, respectiv aproape 8,5 milioane euro din patrimoniul SC Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA, de către persoane din cadrul societăţii care deţine clubul de fotbal, cu atribuţii de gestiune sau administrare a sumelor clubului, care nu au calitatea de funcţionari publici, în interesul lor ori pentru alte persoane.


Sursele au precizat că faptele ar fi fost comise prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seychelles) care au prestat servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există elemente majore de suspiciune de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de club provenind din cesiuni de creanţă suspecte.

Faptele ar fi fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA, au mai arătat sursele.


Cercetările privind infracţiunea de evaziune fiscală se referă la evidenţierea în actele contabile ale Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale privind suma totală de aproape 8,5 milioane euro, au explicat sursele citate.

abonare newsletter