Actualitate

Producătorul filmelor “Mad Max” sau „Şapte ani în Tibet” vine la TIFF

Iain Smith, unul dintre cei influenţi şi prolifici producători de film actuali, omul din spatele unor blockbustere ca “Mad max: Drumul furiei”, „Al cincelea element” sau „Şapte ani în Tibet”, este unul din invitaţii speciali ai celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Iain Smith va primi Premiul special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale la gala de închidere din 4 iunie de la Teatrul Naţional din Cluj.

Producătorul va fi prezent şi la proiecţia “Mad Max: Drumul furiei”, premiat cu şase statuete Oscar, în Piaţa Unirii Open Air vineri, 3 iunie, de la 21.45.


Născut în Glasgow, Scoţia, Iain Smith a absolvit London Film School şi a colaborat de-a lungul anilor cu marile studiouri de la Hollywood – Warner Bros, Universal Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox, Miramax şi cu regizori precum Ridley Scott, Oliver Stone, Luc Besson sau Stephen Frears.

În 2008 a fost decorat cu Ordinul de Ofiţer al Imperiului Britanic, iar trei ani mai târziu a fost numit la conducerea British Film Commission.


A fost producător, co-producător sau producător sau producător executiv pentru zeci de filme de la „Hearts of Fire” cu Bob Dylan şi „Mary Reilly” cu Julia Roberts şi John Malkovich, la producţii cu bugete mari de la Hollywood ca „Mad Max: Drumul furiei” cu Tom Hardy şi Charlize Theron, „Wanted” cu Angelina Jolie, „Fântâna”, în care protagoniştii sunt Hugh Jackman şi Rachel Weisz, „Cold Mountain” cu Jude Law, Nicole Kidman şi Renee Zellweger, „Planeta Maimuţelor”, „Şapte ani în Tibet” cu Brad Pitt, „Al cincelea element” cu Bruce Willis, Milla Jovovich şi Gary Oldman sau „Misiunea”,  în care Robert de Niro şi Jeremy Irons au roluri principale.

Deşi a contribuit la realizarea unur mari hituri de box office, Smith povesteşte pentru Daily Record că cel mai bun film pentru care a lucrat vreodată a fost comedia lui Bill Forsyth, "Local Hero", cu Burt Lancaster. Într-un interviu pentru Movie Scope declara că “a produce este, într-un film unic, combinaţia de artă şi bani, de comerţ şi cultură. Cele două lucruri sunt, de fapt, interdependenţa şi aş spune că filmele sunt inspirate de oameni talentaţi şi susţinute cu bani, iar producătorul este poliţistul care supraveghează toatea astea”.

Etichete: tiff 2016
Ultimele Stiri
abonare newsletter