Actualitate

Să mori din dragoste de filme la TIFF 2016, ediția 15

Au mai rămas doar câteva zile până la începerea ediţiei aniversare cu numărul 15 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, iar în scurt timp, Clujul va fi învăluit într-o atmosferă incendiară de sărbătoare.

Festivalul Internațional de Film Transilvania se pregătește intens pentru ediția aniversară, a 15-a din istoria celui mai mare eveniment de gen din România. TIFF 2016 va avea loc între 27 mai și 5 iunie, la Cluj-Napoca, și va transforma din nou întreg orașul, timp de 10 zile. Nominalizate la Oscar sau premiate la Berlin, Cannes, Veneția, Toronto, Locarno și San Sebastian, filme aduc în atenție povești fascinante din întreaga lume.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a căpătat, de-a lungul timpului, o dimensiune internațională și și-a sporit reputația și secțiunile, în pofida condițiilor economice neprielnice din Europa.


“TIFF-ul e un labirint în care intrăm cu toţii ca să ne pierdem, fiecare pe drumul şi spre filmul lui, ca să ne regăsim poate într-un punct median, şi cu siguranţă la final”, spunea Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Pădurea ghimpe, Amalia, Terminatu, Taxidermistul

Brandul TIFF a avut, pentru o perioadă de 15 ani, o identitate vizuală unitară și foarte puternică. Lansarea spotului video de promovare a festivalului din fiecare an a devenit un eveniment în sine, aproape o vânătoare. Conceptele dezvoltate pentru aproape fiecare ediție s-au bazat pe o direcție clară – parodierea clișeelor de la Hollywood.


La ediţia a treia a TIFF Marilyn Monroe a ajuns la Cluj pe Cetăţuie. 12 ani mai târziu, Marilyn Monroe s-a întors tot la Cluj, dar pe Bulevardul Eroilor. La ediţia aniversară, echipa TIFF a căutat (şi a găsit) clujeni care seamănă cu personaje din filme celebre: Amelie, Forrest Gump, Terminator etc.

Mihai Chirilov, director artistic TIFF: „Ideea campaniei vizuale din acest an este de a reface întocmai cadre celebre din filme cu oameni obișnuiți. Fiecare dintre cele cinci postere e însoțit de un clip în care orașul devine brusc un platou de filmare, iar un clujean se transformă în personaj de film în câteva secunde”. Evident, cu un twist ardelenesc.


De la 43 la 250 de filme

Dacă la prima ediţie, cinefilii au avut parte doar de 43 de filme, în 2012, organizatorii festivalului au adus nu mai puţin de 250 de filme.

“Mi-am propus să agit spiritele, recunosc, să-i provoc pe spectatori să-şi exploreze propriile limite, propria viziune despre ei şi despre lume, faţa lor întunecată, să-i scot din zona de confort, din amorţeală şi conservatorism. E o întreprindere riscantă, iar unii încă ne mai taxează pentru asta, dar cred că, vorba ta, pur şi simplu, a ieşit. Ador când lumea se ceartă pe un film, când e high după un film sau când e atât devastată după un film, încât simte nevoia să îmbrăţişeze pe cineva. Altfel spus, toate acele momente în care uităm de tot şi de toate şi intrăm în altă dimensiune”, mai spunea Chirilov.


Treptat, numărul filmelor a scăzut din cauza faptului că multă lume s-a plâns că nu ajunge să le vadă.

Transilvania atrage atenţia asupra României

De ce Festivalul Internaţional de Film Transilvania? Pentru că Transilvania era pe atunci singurul cuvânt care putea atrage atenţia asupra României.


“La început a fost aşa un fel de stare de lehamite combinată cu faptul că nu ştiam ce să fac, nu se făceau încă filme în România, ma gândeam chiar să plec din ţară. Am văzut festivaluri de lungmetraj şi eram foarte frustrat că în alte ţări se puteau organiza la vreme aia festivaluri profesionist. România era una din ţările unde festivalurile se făceau amatorist”, spunea Tudor Giurgiu într-un interviu.

Se poate muri din dragoste de filme?

“Cred că mulți dintre TIFF-ari, așa le spunem noi prietenilor, fanilor Festivalului, ar răspunde afirmativ. Mulți au capotat, mi-au spus că ar avea nevoie de o săptămână de concediu după TIFF, dar ce păcat că și-au luat deja zece zile de concediu ca să vină la TIFF... Asta mie mi se pare fantastic. Foarte mulți oameni, clujeni și nu numai, își iau concediu special ca să vină la TIFF. Asta este dragoste de filme, este dovada unui atașament față de film și față de ce am reușit noi să construim la TIFF”, mai spunea Tudor Giurgiu.

Highlights la TIFF 2016: Filme de neratat

“6,9 pe scara Richter”, cel mai nou film al regizorului Nae Caranfil, va fi prezentat în premieră mondială în deschiderea celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania. “6,9 pe scara Richter” va fi proiectat în Piața Unirii din Cluj-Napoca vineri, 27 mai, de la 21.45, în prezența lui Nae Caranfil. Gala de deschidere care va preceda proiecția va începe la 20.30 și va include, printre alte surprize, un spectacol memorabil al renumitei trupei franceze Transe Express.

TIFF se va încheia la fel de spectaculos, pe 5 iunie, în Piața Unirii din Cluj, cu “Belgica”, filmul care i-a adus regizorului belgian Felix van Groeningen Premiul pentru regie la Sundance 2016.

Două dintre filmele nominalizate anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor rula în premieră la Cluj: “A War” şi “Embrace of the Serpent”. Una dintre marile atracții la TIFF 2016 va fi și “Francofonia”. Piața Unirii din Cluj va găzdui câteva dintre cele mai spectaculoase producții din festival. Un deliciu pentru fanii TIFF va fi excentricul și flamboaiantul “Baahubali: The Beginning”, cel mai scump film indian din istorie, cu un buget de 40 de milioane de dolari.

Competiția TIFF de anul acesta stă sub semnul diversității și inventivității, tinerii cineaști deconstruind ingenios convențiile genului horror, thriller, romance și western. 12 filme concurează pentru Trofeul Transilvania: “Câini”, „Shelley”, „À peine j’ouvre les yeux”, „Sparrows”, „Tanna”, „Fado”, „Island City”, „Thirst”, „Remainder”, „La puerta abierta”, „De l’ombre il y a”, „Tikkun”.

Filme româneşti în premieră mondială

28 de producții, unele aduse în premieră mondială la Cluj, vor fi proiectate în secțiunea Zilele Filmului Românesc, între 2 și 4 iunie, dintre care amintim: “Două lozuri”, „În căutarea tatălui pierdut”, „Afacerea Est”, „Sieranevada”, „Orizont”, „Muntele magic”, „Cinema, mon amour”.

Concertele TIFF

Șase trupe românești și un DJ polonez considerat unul dintre cei mai interesanți artiști electro emergenți, Baasch, sunt capetele de afiș pentru TIFF Music Nights. Serile, de la 21.00, spectatorii vor asculta live câteva dintre cele mai apreciate trupe din muzica alternativă românească: The Mono Jacks (28 mai), Byron (29 mai), Șuie Paparude (1 iunie) cu formația Orkid în deschidere, Omul cu Șobolani (2 iunie), Urma (3 iunie) și Vița de Vie (4 iunie), alături de Baasch (Polonia) și Baba Dochia (31 mai).

Un show live impresionant al formației British Sea Power, despre care „The Sunday Times” titra că este „cea mai bună trupă din Marea Britanie”, este unul dintre evenimentele speciale de neratat ale ediției de anul acesta a TIFF.

O combinație exuberantă de genuri, de la gipsy și klezmer la mariachi, cum o descrie „The Guardian”, cine-concertul celor de la A Hawk and a Hacksaw, un proiect balkan-folk multi-instrumental, este un alt cap de afiș la TIFF 2016. Cei doi artiști americani, Jeremy Barnes (fost membru Neutral Milk Hotel) și Heather Trost, vor acompania live, cu muzică originală, celebrul film din 1964 al regizorului ucrainean Sergei Paradjanov, „Umbrele strămoșilor uitați”, unul dintre puținele filme din lume vorbite în limba huțulilor.

Weekend la castel

“The Show of Shows” (28 mai) este un documentar captivant și pe alocuri tulburător despre un secol de vodeviluri, spectacole de circ, bâlciuri și carnavaluri. Imagini de arhivă rare sau inedite cu clovni, dansatori, acrobați care execută cascadorii amețitoare, freak shows și scene crude de exploatare a animalelor și copiilor zugrăvesc un portret fascinant al acestei lumi atât de pestrițe și populare în secolele XIX și XX, scrie „The Guardian”. Un artist islandez talentat și un controversat horror mut suedez din anii 20, alături de o orchestră simfonică din Cluj, vor aduce un spectacol de neuitat la Castelul Banffy de la Bonțida. La TIFF, în cadrul gotic unic oferit de Castelul Banffy, proiecția filmului mut “Haxan” (29 mai) va fi acompaniată de muzica originală a lui Bardi, în interpretarea Orchestrei Simfonice din Cluj, dirijate de Simona Strungaru.

Invitaţi de marcă

Deocamdată, şi-au anunţat prezenţa la Cluj Wieland Speck, directorul secțiunii Panorama a Festivalului de la Berlin, Bill Guentzler, directorul artistic al Cleveland International Film Festival, actrița bulgară Margita Gosheva, regizorul polonez Tomasz Wasilewski, Richard Peña, profesor la Columbia University, Urszula Śniegowska, director artistic al American Film Festival din Wrocław (Polonia) Guillermo Goldschmidt, director al departamentului de Film și Design, Manager al Fundación Proa din Buenos Aires.

Ultimele Stiri
abonare newsletter