Actualitate

Cluj-Oradea, drumul TIR-urilor răsturnate

Nu trece luna fără o ştire despre un TIR răsturnat pe DN1 E60 între Cluj şi Oradea, accidente care pot avea un final tragic. Sunt parapeţii o soluţie?

Accidentul petrecut la sfârşitul săptămânii trecute pe DN1, în zona Băneasa din Capitala, în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa, se repeta la diverse perioade de timp. Oamenii afirmă că autoritățile care administrează drumul (CNADNR) ar fi trebuit să monteze un parapet pe axul șoselei, astfel, viața femeii ar fi fost salvată.

Unul dintre motivele pentru care oamenii mor sau sunt omorâţi pe şoselele din România este teribilismul la volan. Infrastructura este un alt factor extrem de important care se face vinovat de dispariţia timpurie a femeii de 35 de ani, dar pe care nimeni nu îl ia în considerare.


Judeţul Cluj s-a aflat de-a lungul anilor în topul judeţelor cu probleme rutiere. Dacă problemele între Cluj şi Turda aparent au fost rezolvate prin montarea unor parapeţi şi prin deschiderea unei părţi din Autostrada Transilvania, pe DN1 E60 între Cluj şi Oradea accidentele rutiere persistă. “Infrastructura este slabă”, recunoştea, anii trecuţi, subcomisarul Sorin Rusu, şeful Biroului Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Cluj. Tot el spunea însă că “orice conducător auto, chiar şi străin, dacă ştie regulile de circulaţie şi respectă indicatoarele şi semnalizările, are slabe şanse să producă un accident, făcându-se vinovat”.

Şoferii de TIR nu au timp de pierdut

Între Cluj şi Oradea nu de puţine ori întâlnim coloane interminabile provocate de TIR-urile ce mergeau spre Bihor, către vamă. Indiferent dacă la volan sunt şoferi români sau străini, de cele mai multe ori aceştia sunt presaţi de timp să ajungă la destinaţie şi calcă pedala de acceleraţie, intră în depăşiri periculoase sau intră cu viteză în curbe. Şi, din păcate, între Cluj şi Oradea curbele sunt la tot la pasul. Ultimul accident în care a fost implicat un TIR a avut loc duminică după amiază la intrarea în localitatea Păniceni. Un şofer polonez aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a pierdut controlul volanului TIR-ului pe care-l conducea şi s-a răsturnat într-un şanţ.


Şi exemplele pot continua. Anul trecut, pe acelaşi tronson de drum, au avut loc cel puţin două accidente grave, soldate cu decesul unei persoane. În februarie 2015, la Izvoru Crişului şoferul unui TIR a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi s-a răsturnat în şanţul de pe marginea drumului. În acelaşi an, în septembrie, un TIR condus tot de un şofer polonez a fost implicat într-un accident mortal la Gilău. În urma impactului cu un autoturism, un tânăr de 27 de ani a decedat.

În urmă cu doi ani, la Poieni, un TIR s-a răsturnat după ce şoferul a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare într-o curbă periculoasă şi a pătruns pe contrasens. Din fericire, nu au existat victime, deşi accidentul se putea termina tragic. Tot în 2014, pe DN1 E60, pe raza comunei Izvorul Crişului, un TIR s-a răsturnat după ce şoferul nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, iar într-o curbă la stânga a pierdut controlul direcţiei de deplasare. Şoferul a fost grav rănit.


Între Cluj şi Turda se poate

Astfel de accidente au loc tot mai des şi numai un miracol a făcut ca urmările să nu fie mai dramatice. În acest sens, se ridică următoarea întrebare: ce pot face autorităţile pentru a reduce numărul accidentelor? Montarea de parapeţi sau prezenţa mai activă a poliţiştilor rutieri în locurile mai periculoase ar putea fi nişte soluţii. Anul trecut, Direcția Regională de Drumuri și Poduri a montat parapeți pentru delimitarea sensurilor de pe drumul E60 Turda – Cluj, pe Dealul Dăbăgăului. Pe această porțiune de drum s-au produs mai multe accidente soldate cu victime, din cauza vitezei mari cu care unii șofei se deplasează pe aceast drum. Dacă în mai multe zone periculoase de pe drumul Cluj-Turda reprezentanții Poliției Rutiere Cluj au făcut solicitări peste solicitări pentru montarea acestor parapeți de beton care să separe sensurile de mers, poate nu ar fi rău ca aceştia să-şi îndrepte atenţia şi pe tronsonul Cluj-Oradea.

Citeste si: GALERIE FOTO: Accident rutier GRAV. TIR răsturnat, din cauza unui şofer BEAT 

Etichete: tir oradea
Ultimele Stiri
abonare newsletter